Mittuniversitetets arbete för jämställdhet
På Internationella kvinnodagen den 8 mars lyfter vi fram några av de insatser som Mittuniversitetet gjort under året för att främja jämställdhet. Arbetet sker både synligt och bakom kulisserna för att skapa en mer jämlik och inkluderande högskolemiljö.
Rådet för jämställdhet och lika villkor arbetar löpande med att stärka jämställdheten vid Mittuniversitetet. En stor del av detta arbete sker i bakgrunden, men målet är att de konkreta resultaten ska märkas i verksamheten.
– Det görs en hel del arbete som inte alltid är direkt synligt för medarbetare och studenter. Effekterna av processerna ska dock bli konkreta och märkbara, säger Lasse Reinikainen, samordnare och lika villkorsombud.
Alla svenska lärosäten har i uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering, vilket innebär att jämställdhet ska vara en naturlig del av beslutsfattande och processer i den dagliga verksamheten. Det handlar om att förändra strukturer, skapa långsiktiga förbättringar och bygga en kunskapsbas inom organisationen.
Mer om lika villkor på Mittuniversitetet
Seminarier och konkreta åtgärder
Under 2023–2024 deltog Mittuniversitetet i en seminarieserie om jämställdhetsintegrering, anordnad av Jämställdhetsmyndigheten. Syftet var att utbyta erfarenheter och inhämta kunskap tillsammans med andra lärosäten. Från Mittuniversitetet deltog rektor, prorektor, fakultetsrepresentanter och kanslichefer.
Erfarenheterna från seminarierna ledde till en ny Handlingsplan för jämställdhet i utbildning, som infördes våren 2024. Handlingsplanen togs fram efter en utvärdering av Universitetskanslersämbetet (UKÄ), där Mittuniversitetet fick kritik för bristande systematik i jämställdhetsarbetet inom utbildning.
Planen innehåller flera konkreta insatser, såsom:
• Översyn av styrdokument för att tydligare inkludera jämställdhet.
• Utveckling av stöd och workshops för lärare om hur jämställdhet kan integreras i undervisningen.
• Förbättring av högskolepedagogiska kurser för att säkerställa att jämställdhet är en del av utbildningen.
Samverkan och forskning
Jämställdhetsarbetet på Mittuniversitetet sker i nära samarbete med andra aktörer. Universitetet har etablerade samarbeten med Länsstyrelsen i Västernorrland och har nyligen påbörjat ett liknande samarbete med Länsstyrelsen i Jämtland. Jämställdhet är också en central del i flera forskningsprojekt och kommunala samverkansinitiativ.
Vid universitetet finns även Forum för genusvetenskap (FGF), där forskare med intresse för feministiska och intersektionella perspektiv samverkar. Deras forskning är en viktig resurs i arbetet för jämställdhet och lika villkor.
Vikten av synlighet
Att integrera jämställdhet i den dagliga verksamheten innebär en risk att frågan blir osynlig. Därför är det viktigt att regelbundet synliggöra insatserna och påminna om varför jämställdhetsarbetet är fortsatt relevant.
Statistik och forskning visar att det fortfarande finns stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller hälsa, makt, inflytande och ekonomi – även inom högre utbildning. Ett jämställt universitet är en del av vägen mot ett mer jämställt samhälle.