Dags att nominera till Femörespriset!
Nu är alla på Mittuniversitetet välkomna att skicka in sin nominering till det nyinstiftade Femörespriset! Utmärkelsen uppmärksammar en anställd vid universitetet som utfört särskilt berömliga gärningar inom forskningskommunikation.
– Idén om att inrätta ett pris för forskningskommunikation dök upp som förslag under det första jubileumsseminariet häromveckan, som hade just forskningskommunikation som tema. Vi i universitetsledningen gillade verkligen idén och beslutade omgående att priset skulle inrättas. Förslaget kom från professorn i forskningskommunikation vid Mittuniversitetet, Björn Fjæstad, och han blir nu också ordförande i juryn, säger Anders Fällström, rektor.
Femörespriset kommer att delas ut vartannat år med start 2025 och uppgår till maximalt 50 000 kr för en resa, med anknytning till pristagarens tjänst, till ett populärvetenskapligt arrangemang inom eller utanför Sverige. Pristagaren får också ett diplom.
Personal vid Mittuniversitetet får nu chansen att nominera någon anställd vid universitetet och därefter utser juryn en vinnare bland de nominerade.
Nomineringen ska innehålla namn, befattning, institution/avdelning på den som nomineras. Dessutom önskar juryn en kort motivering (max 250 ord) till varför personen nomineras, och det går även bra att skicka med länkar till material som stödjer motiveringen.
– Juryn ser fram emot att få en mängd intressanta förslag att ta ställning till. Senast i slutet av augusti ska vi ha enats om en vinnare. Vem det blir hålls hemligt ända fram tills priset delas ut, vilket ska komma som en överraskning för alla, även vinnaren, säger juryns ordförande Björn Fjæstad.
Övriga jurymedlemmar är:
Ingela Wadbring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap
Kristina Brink, lektor i grafisk design
Peter Degerman, docent i litteraturvetenskap
Ronney Wickzell, presskommunikatör
Nomineringsförfarandet öppnar nu, och fram till 31 maj är det möjligt att lämna förslag.
Du skickar in din nominering genom att mejla till: rektorsbeslut@miun.se
Fotnot:
Femörespriset har sitt namn efter Femöresföreningen, som på initiativ av den 28- åriga samiska ångermanländskan Maria Mathsdotter grundades år 1864 för att inrätta skolor i glesbygden. Medlemsavgiften uppgick till 5 öre i veckan.
I ”Anteckningar om svenska qvinnor” (1864) av Wilhelmina Stålberg och P.G. Berg beskrivs Maria Mathsdotter på följande sätt:
”Hon lemnar i sanning föredöme af ett nit, som förtjenar efterföljd ej endast af prester och andra ljusets officiella vårdare, utan äfven af hvarje den sanna upplysningens och folkbildningens vän.”
Prisets syfte är just att belöna och stimulera ”den sanna upplysningens och folkbildningens vänner”.
Fullständiga statuter för Femörespriset går att finna vid diarienr MIUN 2025/822.