Hållbarhetsundersökning visar på stort engagemang – men efterlyser tydligare ledarskap

Ons 09 apr. 2025 09:29

Mittuniversitetet har genomfört sin första omfattande hållbarhetsundersökning bland medarbetare. Resultaten visar att det finns ett starkt stöd för hållbarhetsarbete, men också ett behov av tydligare ledarskap.

hållbarhet

Förutom ett tydligare ledarskap visar resultatet av enkäten att medarbetare även efterfrågar bättre kommunikation och förenklade processer för att göra hållbara val.

Enkäten, som genomfördes under 2024 och bland medarbetare i både Sundsvall och Östersund, syftar till att kartlägga medarbetarnas uppfattningar, beteenden och kompetenser inom hållbarhet. Bland de viktigaste slutsatserna framgår att personalen ser hållbarhet som en central värdegrund och känner ett personligt ansvar. Samtidigt pekar många på att bristande kommunikation utgör hinder för ett mer hållbart arbetssätt.

– Det har blivit ganska tydligt av rapporten att miuns personal inte har tillräcklig medvetenhet om vilka hållbarhetsinsatser och prestationer vi redan har på universitetet, och hur de kan engagera sig. Vi kan också anta att detta även gäller för extern kommunikation. Det kom många förslag på starkare kommunikationsflöden, säger Lusine Margaryan från samordningsgruppen för hållbarhet på Mittuniversitetet.

Ett annat, mer konkret, exempel på hinder för hållbara arbetssätt är svårigheterna att boka tågresor utomlands.

– Det framgår av rapporten att hållbara transporter berör våra kollegor. Detta är inte förvånande eftersom klimatförändringarna är en oro som många svenskar har, vilket också syns i vår rapport, konstaterar Lusine Margaryan.

Förutom att det finns praktiska hinder för hållbara arbetssätt framgår det också att det saknas stöd, riktlinjer, konkreta mål och tydligt ledarskap när det gäller att prioritera frågorna och visa att Mittuniversitetet inte bara agerar i ord utan också i handling, menar samordningsgruppen.

– Det vill säga, det är viktigt för medarbetarna att dessa utmaningar inte bara hanteras på nivån av individuella beteendeförändringar, säger Lusine Margaryan.

Rektor svarar

För att stärka hållbarhetsarbetet föreslår rapporten bland annat förbättrad intern och extern kommunikation, tydligare policyer och strukturella lösningar som gör det enklare att välja hållbara alternativ.

Vikten av att integrera hållbarhet i både utbildning och forskning samt att främja social rättvisa som en del av universitetets långsiktiga hållbarhet är något som betonas i enkäten. Hur miun ska nå de målen är en fråga som samordningsgruppen skickar med till ledningen.

Rektor Anders Fällström svarar så här, både på frågan kring hur miun ska nå de långsiktiga hållbarhetsmålen men även kring kritiken om att det saknas stöd och riktlinjer kring att prioritera frågan kring hållbarhet:

– Det är mycket glädjande att våra medarbetare är engagerade i hållbarhetsfrågor och gärna bistår med kunskap om dessa.  Att hållbarhet integreras i både vår forskning och våra utbildningar, där så är lämpligt och möjligt, är det viktigaste bidraget vi som universitet kan göra till hållbarhetsområdet. Här spelar våra ämneskollegier och utbildningsprogram en viktig roll. Det är bara där något kan göras som blir långsiktigt hållbart. 

– Det finns många viktiga områden vi som universitet engagerar oss i och lägger resurser på. Exempelvis hållbarhet, lika behandling, jämställdhet, klimat och miljö, tillgänglighet och mycket annat. Som ett litet universitet kan vi inte ha högsta prioritet inom alla områden och därför ser en arbetsgrupp nu över hur och vilka områden vi ska prioritera extra, säger Anders Fällström. 

Här är hållbarhetsundersökningen


Sidan uppdaterades 2025-04-14