Nätverksträff för att stärka fritidshemmens roll och samarbete

Tis 15 apr. 2025 08:49

Gemensamma reflektioner, internationella perspektiv och diskussioner om likvärdighet stärkte både samsynen och yrkesrollen under nätverksträffen för fritidshem.

En grupp människor fotas framför en stor skärm

Projektet Likvärdiga lärmiljöer i fritidshemmet arrangerade den 31 mars en nätverksträff. Syftet var att all personal som ingår i projektet skulle få möjlighet till erfarenhetsutbyte samt ta del av aktuell forskning. Vi har träffat Mathias Unnis, rektor på Skönsmons skola, och Anna-Carin Svensson, fritidshemslärare på Höglunda skola.

Hur upplevde du den här förmiddagen tillsammans med kollegor från andra skolor?

- Mycket positivt att träffas tillsammans med alla fritidshem som deltar i projektet. Det skapar en större samsyn inom gruppen och stärker också fritidshemmen, säger Mathias Unnis.

- Jag håller med. Jag upplevde nätverksmötet som positivt och det var upplagt på ett bra sätt där alla fick möjlighet att komma till tals och diskutera likvärdighet och likvärdiga lärmiljöer i fritidshem, säger Anna-Carin Svensson.

Det är jätteviktigt att få träffa kollegor från andra skolor, det i sig blir ett lärande då vi får möjlighet att byta erfarenheter och inspirera varandra.

Vad tycker ni var särskilt givande eller intressant?

- Internationell spaning som leddes av Lena sätter Sveriges fritidshem i relation till internationella motsvarigheter och stärker också den fina verksamhet som vi bedriver nationellt. Det är viktigt att synliggöra det vi har för att sedan kunna bygga vidare anser jag. Fritidshemmen blev indelade i grupper med representanter från samtliga fritidshem där grupperna fick diskutera utifrån givna frågeställningar om bland annat likvärdighet i fritidshem. Mycket intressanta diskussioner som ledde till fördjupad förståelse inom grupperna. Fritidshemmen träffar mycket sällan andra fritidshem så just den kopplingen där pedagogerna fick möjlighet att spegla sig själva mot andra anser jag var särskilt givande både för individen men också för mig som rektor, säger Mathias Unnis.

Varför är det viktigt för dig som rektor att få delta i sådana här nätverksträffar?

- Det är jätteviktigt att få träffa kollegor från andra skolor, det i sig blir ett lärande då vi får möjlighet att byta erfarenheter och inspirera varandra, vi har också olika typer av enheter och barngrupper som gör att vi får fler infallsvinklar i det aktuella ämnet, säger Anna-Carin Svensson.

- Jag är ytterst ansvarig för fritidsverksamheten och då är det fint att delta i sådana här tillfällen också, om tillfälle finns. Fritidsverksamheten är en viktig del i eleven samlade skoldag och vi ser tydliga samband med en god kvalitet på fritidsverksamheten och skolframgångar. Fritids är för mig ett prioriterat område, säger Mathias Unnis.


Sidan uppdaterades 2025-04-15