Liten ordlista inom tillgodoräknanden
Formellt lärande:
Ett lärande inom det formella utbildningssystemet och som är tydligt utformat i termer av ämnen/områden, tid och resurser. Det regleras av lagar, förordningar och andra föreskrifter och syftar till betyg, examensbevis, utbildningsbevis eller motsvarande. Kvalitetssäkras i form av tillsyn och annan granskning genomförs av myndigheter.
Icke formellt lärande:
Ett avsiktligt och organiserat lärande som inte regleras av lagar, förordningar eller föreskrifter. Genomförs t ex i studiecirklar, arbetsmarknadsutbildning och/eller personalutbildning. Kvalitetssäkring av lärandet varierar.
Informellt lärande:
Ett ofta oavsiktligt lärande som inte är organiserat eller strukturerat och som pågår på arbetsplatsen, i hemmet, på fritiden etc.
Resultat av lärande (learning outcomes):
Kunskap, förståelse, färdighet och förmåga som en individ uppnått efter avslutad lärandeprocess. Det individen vet, förstår och kan göra när t ex en utbildning är avslutad.
SeQF:
Den svenska referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande (SFS 2015:545). Referensramen har åtta olika nivåer som följer på varandra i en progression och som visar hur omfattande kunskaperna, färdigheterna och kompetensen är.
Väsentliga skillnader:
Skillnader i individens styrkta kunskaper och färdigheter jämfört med lärandemålen i den utbildning/kvalifikation som sökanden vill tillgodoräkna till. Skillnaden får inte inverka på sökandens möjligheter att lyckas i sina fortsatta studier, forskning eller sin möjlighet att utöva sitt yrke. Bevisbördan om att det föreligger väsentliga skillnader ligger på lärosätet att påvisa.
Kartläggare:
Ett nationellt begrepp på en person (inom ett program, på en institution et c) som tillsammans med en student (t ex en som kommer in på senare del av program som leder till en yrkesexamen och hen redan läst inom liknande program eller tidigare program vid Miun) går igenom hens kurser och ser över vilka kurser som bör kunna gå att tillgodoräkna och vilka kurser som kan tas med direkt i examensansökan. Kartläggare är också den som både antagning och studie- och yrkesvägledare skulle kunna hänvisa till. Idag har MIUN en form av ”kartläggare” inom några utbildningar där vi tillsammans skapat formulär för att underlätta hanteringen inför ett ev tillgodoräknande.
Ämneskunnig:
Ett ord examenshandläggare använder sig av i tillgodoräknandeärenden. Kan vara ämnes-företrädare, programansvarig, studierektor, kursansvarig, examinator eller annat. Då vi handläggare inte har möjlighet att kontrollera alla befattningar (som kan ändras över tid) väljer vi ofta att skriva ämneskunnig i våra tillgodoräknandeärenden.
Tillgodoräknande:
Ett begrepp som används av många men kan ha olika betydelse. I de flesta fall avser det att tillgodoräkna tidigare meriter till en kurs eller i en del fall även till huvudområde/ämne och nivå.
De flesta studenter och en del inom akademin pratar om tillgodoräknande även när det avses att lyfta in en eller flera kurser in i en examen. Det är också en form av tillgodoräknande men den formen behandlas i examensansökan istället och beslutet tas i den handläggningen.
YH- och KY-utbildning:
Poängsystemet inom yrkeshögskolan skiljer sig från det inom högskolan. Man kan inte per automatik tillgodoräkna sig poäng från en yrkeshögskoleutbildning om man senare vill läsa på högskolan. Det är upp till varje högskola att besluta om.
Här kan du läsa mer om poängsystemet
Användargruppen:
Denna grupp bildades för att lyfta frågor kring tillgodoräknanden som kan leda till förbättringar, förenklingar, kvalitetssäkring, utbildning, information et c. Denna grupp består i nuläget av Examensfunktionen, studentkårsrepresentanter, 1 fakultetshandläggare och 2 ämneskunniga på NMT.
Användargruppen möts två gånger/termin och vi ser gärna att fler deltar för att få så stort utbyte av gruppen som möjligt, här ges möjlighet att vara med och påverka och utveckla arbetet. Minnesanteckningar delges fakulteter och institutioner efter varje möte.
Förutom tillgodoräknande förekommer en del andra begrepp då tidigare utbildning/yrkeserfarenhet skall bedömas. Att värdera en utbildning innebär att de tidigare studierna jämförs med lärosätets egna kurser/utbildningar. Syftet med värderingen kan vara ett erkännande av den tidigare utbildningen - inte en exakt överensstämmelse med jämförelseobjektet, d v s ej en nostrification eller ekvivalering. Det finns också något som heter motsvarandeförklaring, vilket innebär att de tidigare kunskaperna motsvarar eller är jämställda med det egna lärosätets/landets kurser/utbildningar. Med acceptans menas att mindre skillnader i innehåll och kvantitet accepteras så länge nivå, kvalitet och syfte bedöms vara likvärdiga jämförelseobjektet.
Avdelningen för studieadministration, Examensfunktionen, maj 2021
Kontakt
