Att kommunicera med bilder
Innan du tar bilder själv eller när du anlitar en fotograf/filmare ska du/ni läsa igenom sid 34-38 om bildspråk för foto och film i vår grafiska profil. I den finns också många bildexempel.
Nedan finns en checklista som kan vara bra att skriva ut och ha med vid fotograferingstillfället. Checklistan kan du också använda när du ska välja ut bilder/filmklipp till olika produktioner.
Både i nämnd text i grafiska manualen och längre ned på denna sida finns ett särskilt stycke om normmedvetenhet i bild och film.
Checklista för tonalitet i bild och film
-
Bästa typen av bilder för att förmedla Friendly är ögonblicksbilder av verkligheten, med fokus på människor och gärna med lite rörelse.
-
Försök att få till bilder som ger betraktaren upplevelsen/känslan av att vara med på plats.
-
För att förmedla känslan av en välkomnande gemenskap och tillhörighet kan du avbilda människor i grupp, (och gärna förankrade i varandra genom överlapp eller beröring, dock ej i covidtider).
-
Stabilitet och trygghet är viktigt, och nås genom att gruppen stödjer varandra.
-
Den/de du fotograferar bör vara vänd mot betraktaren med ett öppet kroppsspråk såväl som ansiktsuttryck, gärna med en lagom nära beskärning ("pratavstånd").
-
Välj välbekanta, osminkade miljöer och personligheter. Det ska kännas naturligt, ej poserande. Människorna får gärna agera, snarare än posera.
-
Känslan ska vara okonventionell och rättfram utan krusiduller – vardaglighet – men ändå när livet är som bäst.
-
Ett positivt uttryck. Undvik att det blir sentimentalt men det ska heller inte bestå av galen glädjeyra.
-
Perspektiv: ögonhöjd – fotografen ska vara på samma nivå som den/de som fotograferas.
-
Former: använd gärna cirklar och andra runda mjuka former exempelvis i inramningar. Använd dock inte inramningar som distanserar betraktaren från motivet.
-
Välj ett varmt ljus eller ett autentiskt nordiskt, vitt solljus.
-
När det gäller film ska du sträva efter ett jämt och stabilt tempo och ett linjärt berättande = en förväntad tur.
Normmedvetenhet i bild och film
Våra bilder ska spegla ett jämlikt universitet, där alla får ta plats och utvecklas. De ska andas en känsla av att det är möjligt att nå sina drömmar, vem du än är. Vi har ett ansvar att skildra hela Mittuniversitetet – studenter och anställda – oavsett kön, könsidentitet, hudfärg, religion, funktionsförmåga, sexuell läggning eller ålder. Våra bilder ska därför visa på universitetets inkludering och mångfald.
-
Reflektera över hur du gestaltar män respektive kvinnor, och om du skulle gestalta dem likadant ifall du bytte plats på dem.
-
Undvik onödiga stereotyper. Våra utbildningar är könsneutrala, vilket ska framgå i bilder och i film.
-
Även medarbetare och personal ska avporträtteras på ett sätt som undviker att förstärka och fastställa stereotyper.
-
Sträva efter mångfald och inkludering i bilden/filmen och gör medvetna val; det innebär att vi utifrån vårt dokumentära uttryck kan försöka säkerställa en mångfald genom att planera vem eller vilka som deltar, utan att skapa en "osanning" eller skada den personliga integriteten.