Medarbetare och chefer
Innehåll på sidan
Enligt medarbetarundersökningen 2021 är 75 procent av de anställda som besvarade enkäten stolta över att jobba på Mittuniversitetet. Rekommendationsgraden och lojaliteten hade ett eNPS-värde på 10.
Medarbetarnas uppfattning om kommunikationen enligt medarbetarenkäten 2021
- 75% tycker att deras chef är kommunikativ baserat på att de ger tillräckligt med information och involverar medarbetarna vid beslut som de påverkas av.
- 53% tycker att universitetets ledning är bra på att informera
- 64% tycker att de själva är bra på att kommunicera vad de gör i sitt arbete
- 64% tycker att samarbetet inom den egna institutionen/avdelningen fungerar bra.
- Drygt hälften (57%) av medarbetarna tycker att återkoppling till varandra fungerar bra
- 61% anser att samarbetet med andra institutioner avdelningar fungerar bra.
Rekommendationsgraden och lojaliteten hos medarbetarna hade 2021 värdet plus 10 (eNPS), fördelat på 35% ambassadörer, 40% passiva och 25% kritiker. Det kan jämföras med 2019 då värdet var minus 3 som i sin tur var en liten förbättring jämfört med värdet minus 6 (eNPS) för 2017 vilket var 15 enheter lägre än 2014. Det låga värdet 2017 hade en koppling till flytten från Härnösand. Ett minusvärde som eNPS innebär att det finns fler kritiker än ambassadörer, snittet för universitetssektorn var 2017 minus 5. Mätningen 2021 genomfördes av ett annat företag än 2014 – 2017 och ytterligare ett annat företag genomförde undersökningen 2019. I undersökningsresultatet för 2019 fick universitetet endast tillgång till en generell benchmark med ett medelvärde för alla medverkande organisationers eNPS som var plus 9.
Chefer
Brist på tid är ett hinder för cheferna i deras interna kommunikation. Cheferna vill ha mer kunskap om medarbetarskap, konflikthantering kopplad till kommunikation och dialogverktyg. De vill också att både medarbetare och chefer ska få en tydligare bild av medarbetarnas kommunikativa ansvar. Arbetsmiljöenkäten 2017 visade att de medarbetare som hade överenskomna mål kopplat till sitt arbete också hade ett högre index för samtliga fyra områden i arbetsmiljöenkäten (Visioner & mål, ledarskap, arbetsklimat, organisation).
Ibland finns en frustration från chefshåll över all information från olika håll som de förväntas ta vidare. Samordning och väl genomarbetade underlag och budskap är därför viktiga i chefskommunikationen.
Förändringstakten inom universitetet är hög vilket så väl chefer som medarbetare upplever som en utmaning. En del i detta är att det finns en undersökningströtthet som behöver vägas in när det ska tas ställning till om enkäter o.dyl. ska genomföras eller ej.
Personalvolym
Aktuella uppgifter om köns- och åldersfördelning samt olika personalkategoriers volymer framgår av senaste årsredovisningen.
Kanaler
Medarbetarsidorna på miun.se är centrala som digital kanal i den interna kommunikationen. Enligt en systemenkät som genomfördes våren 2020 och besvarades av 506 medarbetare är den efter e-post det mest använda systemet. Närmare 70% använder dagligen medarbetarsidorna och ytterligare drygt 20% varje vecka. Ungefär 50% upplever systemet med medarbetarsidorna som hjälpsamt. Det finns med andra ord önskemål om förbättringar, utifrån vad som framkommit i uppföljningarna via User Needs 2018 och 2020 så är det framför allt navigering och struktur som behöver utvecklas. Under 2020 har den länge efterfrågade möjligheten till samarbetsytor tillkommit via lanseringen av O365 med Teams. I övergångsskedet har en osäkerhet om vilka kanaler som ska användas till vad kunnat iakttas.
När målgruppen medarbetare vid ett antal lärosäten 2014/15 rangordnade interna kommunikationskanaler efter viktighet såg det ut så här: 1) närmsta chef, 2) kollegor, 3) e-post, 4) möten, 5) högsta ledningen. Detta mönster har legat i stort sett still jämfört med tidigare års undersökningar. Det visar på vikten av de muntliga kanalerna och dialogens centrala betydelse i medarbetarkommunikationen och chefernas centrala roll i detta. Grundförutsättningen är ett öppet kommunikationsklimat.