När forskningsrådet möttes över Teams häromveckan var det första mötet för året och ärendelistan hade tydlig riktning mot framtiden.
− Ja, vi hade en del spännande frågor på agendan. En stor del av mötet ägnades åt en ganska lång diskussion kring erfarenheter och lärdomar från första omgången av ARC, för att på bästa sätt kunna ta oss an nästa steg som inleds nu under våren, säger Håkan Wiklund, prorektor och ordförande för forskningsrådet.
Utöver forskningsutvärderingen ARC diskuterades även frågan om profilområden för landets olika lärosäten. I januari gav regeringen VR, Forte, Formas och Vinnova uppdrag vidareutveckla en modell för kvalitetsbaserad fördelning av forskningsanslag. Här kan du läsa mer om det uppdraget.
− Det är en stor och komplicerad fråga. Varje lärosäte kommer att ges möjlighet att ansöka om profilområden och målet är att samtliga lärosäten ska kunna tilldels minst ett profilområde. Vår process kring Mittuniversitetets ansökan kommer till stor del baseras på fakulteternas överväganden och rekommendationer, säger Håkan Wiklund.
Forskningsrådet möts sex gånger per år och i rådet sitter, förutom prorektor, även dekaner och kanslichefer för fakulteterna samt ordförandena för de båda råden för utbildning på forskarnivå (RUF) och (FUR). Dessutom omfattar forskningsrådet representanter för forskarstuderande och ett antal adjungerade ledamöter. En av de adjungerade ledamöterna är chefen för FUS, Ludde Edgren, som vid mötet kunde berätta om planerna för en ny omgång av forskningsledarutbildningen, Research Leader Initiative. Den här gången genomförs utbildningen tillsammans med Mälardalens universitet, Linnéuniversitetet och Karlstads universitet.
− Ja, det känns väldigt bra att vi kan erbjuda den här mycket uppskattade utbildningen igen. Varje lärosäte får sex platser och nomineringsprocessen har redan kommit gång på våra fakulteter. I augusti drar utbildningen igång och sedan genomförs den med fyra olika internat fram till maj 2023, säger Håkan Wiklund.
Sidan uppdaterades 2023-01-25