B-huset, Campus Östersund

Rekordår för Mittuniversitetet

2021 innebar ett rekord både i antalet studenter och vetenskapliga artiklar. Det visar årsredovisningen som beslutades på styrelsemötet den 21 februari. På mötet beslutades också om vidare process för att förlänga rektor Anders Fällströms förordnande.

Anders Fällströms rektorsförordnande löper ut i mars 2023. Styrelsen beslutade vid sammanträdet i december 2021 att förorda en förlängning av rektor Anders Fällströms rektorsförordnande med tre år. Fram till detta möte har styrelsens ordförande, vice ordförande och sekreterare haft dialog med dekaner och förvaltningschef för att sondera förutsättningarna att gå vidare med en process för att förlänga Anders Fällströms förordnande. Utifrån dessa dialoger beslutade styrelsen att inleda en process för att förlänga Anders Fällströms rektorsförordnande med tre år samt om den vidare hanteringen av processen. En rekryteringsgrupp utsågs bestående av styrelsens ordförande, vice ordförande, en lärarledamot, en studentledamot och båda företrädare för de fackliga organisationerna. Rekryteringsgruppen ska på lämpligt sätt genomföra hörande av personal och studenter. Hörandet ska genomföras i sådan tid att ett förslag till beslut kan ges styrelsen vid maj-mötet 2022.

Rekordhöga volymer inom både utbildning och forskning

Som vanligt är det på styrelsens februarimöte dags att summera det gånga året. 2021 har varit ett framgångsrikt men samtidigt utmanade år för Mittuniversitetet. Vi hade det högsta antalet helårsstudenter och helårsprestationer någonsin och även det högsta antalet individer någonsin (26 000). Detta så klart till följd av de utbyggnader och satsningar som har gjorts som en följd av pandemin. Mittuniversitetet har i princip klarat alla de uppdrag som vi har fått tack vara fantastiska prestationer och vår förmåga att snabbt anpassa oss. Även den vetenskapliga produktionen var rekordhög med 401 publicerade vetenskapliga artiklar (jämfört med 374 från 2014 som var det tidigare rekordet). Andelen förstahandssökande ökar till både höst- och vårterminen, medan vi märker av en ökad konkurrens på sommarterminen. Fler lärosäten har ökat sitt utbud under sommaren. Ekonomiskt når vi ett överskott i utbildnings- och forskningsverksamheten till följd av pandemin.

Utvecklingen i Norra Sverige och internationalisering i fokus

Nuvarande strategi omfattar perioden 2019-2023. På styrelsemötet 15 december redovisades en uppföljning av de aktiviteter som genomförts och som är pågående efter halva strategiperioden. Mycket i strategin bedöms fortsatt vara relevant för Mittuniversitetet, men det noterades att det kan behövas anpassningar utifrån de förändringar som sker i omvärlden för att strategin ska behålla sin relevans. Inför detta möte fick rektor i uppdrag att återkomma med en diskussion om hur strategin kan spetsas till utifrån de förändringar i omvärlden som skett sedan nuvarande strategin fastställdes.

Rektor presenterade två huvudområden där väsentliga förändringar i kraven på universitetet kan noteras:

  • Nyindustrialiseringen av norra Sverige. Den gröna satsningen i norra Sverige innebär samhällsutmaningar av historiska dimensioner. En av de största utmaningarna är kompetensförsörjningen. Det kommer att krävas tiotusentals fler anställda i olika industrier men också inom offentlig sektor i norra Sverige de närmaste åren. Mittuniversitetet har tillsammans med övriga universitet i norra Sverige en central roll i detta. Universitetets närvaro i regionen har stor betydelse för de nationellt viktiga satsningar som pågår.
  • Internationalisering av universitetens samtliga verksamheter ses som en nyckel för att bidra till klimatomställningen och de samhällsutmaningar regeringen fört fram i forskningspropositionen. Vilket även kopplar starkt till utmaningen avseende nyindustrialiseringen i norra Sverige. Mittuniversitetet behöver vara väl insatt i de globala förutsättningarna för att nå god kvalitet i universitetets verksamhet och engagemang i globala utmaningar. Ett inflöde av nya idéer, kulturer och tankar behövs till verksamheten för att bidra till att klara de uppsatta målen. Båda dessa områden ställer nya krav och ger nya möjligheter där verksamheten behöver enas om Mittuniversitetets mål för att fortsätta vägen mot visionen.

På styrelsemötet i september kommer en omvärldsanalys med fokus på dessa två områden att presenteras och styrelsen kommer utifrån denna diskutera hur strategin för perioden efter 2023 kan utvecklas ytterligare.

 

Tumme

Om Universitetsstyrelsen

Universitetsstyrelsen är universitetets högsta beslutandeorgan och består av sammanlagt 15 personer.

Vi som deltar

Anna-Lena Perdahl
Universitetsstrateg.
Håkan Wiklund
Prorektor.
Victoria Sjöbom
Personalchef.
Gästbloggare
Bloggaren är ej anställd på Mittuniversitetet.
Ledningspodden
I Ledningspodden möter du representanter för Mittuniversitetets ledning.
Ledningsrådet
Inlägg från ledningsrådet.
Forskningsrådet
Inlägg från forskningsrådet.
Universitetsstyrelsen
Inlägg från universitetsstyrelsen.
Utbildningsrådet
Inlägg från utbildningsrådet.

Sidan uppdaterades 2023-01-25