Rektor Anders Fällström svarar på Marcus Backholm Bohlins ledare i Sundsvalls Tidning, ST den 3 augusti.
När Marcus Backholm Bohlin frågar sig hur vi får fler studenter att flytta till Sundsvall lyfter han ett ämne som inte på något sätt är nytt eller okänt för oss. Samtidigt lyfter han också på locket till en frågeställning som vi ständigt arbetar med – hur ska vi utveckla campus kontra distansutbildningar?
Vi vill självklart ha fler studenter som flyttar till och bosätter sig på båda våra campusorter. Det som sker där är i mångt och mycket motorn i vår verksamhet. Därför pågår sedan i höstas ett större analysarbete för att på ett långsiktigt hållbart sätt flytta balanspunkten så att vi får fler campusstudenter (i både Sundsvall och Östersund) och en, jämfört med idag, mindre andel distansstudenter. Arbetet görs tillsammans med bland andra Sundsvalls och Östersunds kommuner liksom näringslivet.
Vi vet att campusförlagd utbildning kan skapa starka band till en plats och underlätta en flytt. Vi vet att andelen högutbildade i vår region mer än fördubblats sedan början av 90-talet och vi vet att omkring hälften av de som studerar här stannar kvar. Vi strävar så klart efter att bidra till att ännu fler väljer att utbilda sig hos oss. Och att ännu fler stannar kvar. Uppgiften att göra Sundsvall (och Östersund) till attraktiva orter för studenter är emellertid inte bara en fråga för universitetet. Därför samarbetar vi även här med kommuner, näringsliv och övrig offentlig sektor.
Men, i frågan om campus kontra distansutbildningar måste vi hålla (minst) två tankar i huvudet samtidigt.
När vi för dialog med övriga kommuner i vår region och med näringslivet på andra orter än Sundsvall och Östersund lyfter de nämligen fram vikten av att Mittuniversitetet erbjuder attraktiva distansutbildningar eller andra flexibla alternativa och inte bara fokuserar på campusutbildningar. Orsaken är ganska given, de vill så klart kunna erbjuda sina kommuninvånare möjlighet till kompetensutveckling i närheten av hemorten och de förväntar sig att Mittuniversitetet tar en aktiv roll här. Ett bra exempel på hur vi försöker möta detta är vår nya decentraliserade sjuksköterskeutbildning där studenter kan läsa huvuddelen av sin utbildning vid lärcenter i Bispgården, Sollefteå, Strömsund, Sveg och Ånge. Det var över 400 sökande och 84 antagna till cirka 40 platser.
En av de största utmaningarna för hela vår region handlar om kompetensförsörjning. På kort och lång sikt. Därom är nog alla eniga. I det arbetet krävs många olika satsningar på livslångt lärande – där förväntningarna på oss är att vi ska erbjuda attraktiva alternativ på våra campusorter och minst lika attraktiva alternativ i annan form och på annan ort. Dessa förväntningar omvandlar vi till drivkrafter för att, på så många sätt som möjligt, bidra till att driva utvecklingen framåt i både Västernorrlands och Jämtlands län.
Sidan uppdaterades 2023-08-09
Kommentarer
Ingen har kommenterat än, var den första!