Generativ artificiell intelligens och lärande inom högre utbildning
Utvecklingen av generativ artificiell intelligens påverkar examinationer och undervisning i hög grad. Här finns information och tips till dig som undervisar.
Riktlinjer om användning av generativ AI
Gruppen för pedagogisk utveckling har enligt uppdrag tagit fram ett utkast till riktlinjer för användning av generativ AI. Utkastet är riktat till lärare och studenter i grundutbildning (som ett första steg) och är tänkt som stöd i framtagandet av egna riktlinjer. Det är framtaget i samarbete med lärarrepresentanter, studentkårerna, jurist, universitetsbiblioteket och avdelningen för infrastruktur. Utkastet skickades den 21/5 2024 ut på remiss till fakulteterna, förvaltningen och studentkårerna av central utbildningsledare, för att samla in synpunkter och kommentarer. Synpunkter och kommentarer urifrån förslaget emotses senast 12/9 2024 och ställs till central utbildningsledare Lennart Sauer. Utkastet, med synpunkter och kommentarer, kommer sedan tas upp på utbildningsrådets möte 1/10 2024.
Tillgängliga AI-tjänster
På Mittuniversitetet har alla anställda och alla studnter tillgång till Microsoft Copilot (tidigare Bing chat) via sitt miun-konto. Denna nås via https://copilot.microsoft.com eller i webbläsaren Edge.I båda fallen loggar du in med miun-kontot för att använda tjänsten. Det är även tillåtet att skapa ett konto med sin miun.se-mejl på ChatGPT och använda den. Anställda som har behov av betalversionen av ChatGPT kan beställa den i serviceportalen efter godkännande av sin chef.
Lunchseminarier om AI
Under läsåret 23/24 har gruppen för pedagogisk utveckling genomfört lunchseminarier med syftet att samtala och dela refarenheter kring generativ AI och utbildning. Vi önskar nu samla in synpunkter och önskemål om lunchseminarieserien och eventuell fortsättning. Svara gärna på vår enkät.
Har du frågor eller vill boka workshops om generativ AI i högre utbidlning? Maila PUkontakt@miun.se
Vill du ha stöd i hanteringen av generativ AI och undervisning?
Utöver det digitala stödmaterial som finns här kan du kontakta Pedagogisk utveckling på PUkontakt@miun.se eller www.miun.se/boka-pu
Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning, workshops och utbildningar som kan skräddarsys utifrån önskemål.
-
AI - artificiell intelligens
Det finns många definitioner av vad artificiell intelligens är, men det handlar om teknologier/maskiner som på något sätt agrerar som en människa, i viss mån tänker som en människa, utför handlingar som vi förknippar med mänsklig intelligens, kan identifiera mönster i komplex data och är självlärande i någon mån. Artificiell intelligens finns i många former och vi möter den i vardagen när vi tar bilder med mobilens kamera, får serierekommendationer på streamingtjänster eller föreslagna mailsvar.
-
Grundmodell
Inom AI är en "grundmodell" en förtränad modell som fungerar som en utgångspunkt för ytterligare specialisering. Både inom generativ AI och språkmodellering används grundmodeller för att dra nytta av den kunskap och de insikter som redan har uppnåtts genom omfattande förträning, vilket sparar tid och resurser när man tränar modeller för specifika uppgifter. Man bygger alltså vidare på grundmodeller för att skapa modeller som är bättre på specifika uppgifter.
-
Generativ AI
Generativ AI är en variant av artificiell intelligens som är tränad att utifrån den data som modellen tränats på skapa, alltså generera, något nytt som till exempel text eller bild. ChatGPT, Bing AI, Perplexity.ai, Dall-E, Midjourney och likande verktyg är exempel på generativ AI.
-
Språkmodell - stor språkmodell/LLM
En språkmodell eller stor språkmodell (Large language model- LLM på engelska) så som ChatGPT är enkelt uttryckt en algoritm som avgör hur sannolik en sekvens av ord är i en given mening och utifrån detta genererar text. En språkmodell är generativ AI och en variant av grundmodell. Språkmodellerna tränas på mycket stora textmassor (data) från olika källor och sätter sedan ihop text utifrån vad som verkar sannolikt som svar på den input/prompt som ges. Texterna som genereras ska bara ses som en text ihopsatt utifrån sannolikhet och kan innehålla faktafel.
-
Chatbot
En chatbot är ett datorprogram som med AI tränats att efterlikna mänsklig muntlig eller skriftlig konversation utifrån sannolikhet. Det finns väldigt enkla chatbotar som bara klarar av simpla frågor, men också väldigt avancerade som klarar komplexa samtal.
-
Algoritm
En automatiserad följd av instruktioner. Som ett recept för bakning ungefär, med "om detta händer" --> "så sker detta" steg i olika komplexitet.
-
Maskininlärning och djupinlärning
Maskininlärning innebär att ta fram algoritmer och modeller som blir bättre på sin uppgift genom träning och input för att kunna ta egna beslut. Input i inlärningsprocessen kan kan vara mänsklig.
Djupinlärning ärmaskininlärning genom användande av neurala nätverk - vilket ger mer komplext lärande. Djupinlärningen kan vara vägledd av människor, i olika utsträckning. Vanligt inom bildklassificering, språkbehandling och ljudigenkänning.
-
Data/träningsdata
Data är helt enkelt information som finns registrerad någonstans och träningsdata är den data som används för att träna en AI-modell genom maskininlärning. Data kan vara text, musik, bilder och så vidare.
-
Neuronnät
Neuronnät eller neurala nätverk är avancerade självlärande algoritmer som försöker efterlikna funktionen i biologiska neuronnät (exempelvis hjärnan). Dessa utgör en viktig del av djupinlärning inom maskininlärning och således även inom generativ AI.
Kontakta oss om du har frågor
