Jakten på information
När du bestämt vilket ämne du ska skriva ditt gymnasiearbete om så kan du göra som Karolinersoldaten i filmen nedan (klicka på bilden) och besöka närmaste bibliotek för att söka information. Eller så kan du söka på nätet, här får du lite tips.
Mycket av informationen på internet finns på det som ofta kallas den osynliga webben eller “the deep web”. Det är alltså information som inte är synlig för sökmotorerna. Hit hör visa typer av databaser och ämneskataloger. Ofta kan du få tillgång till dem via ett bibliotek, men ibland kan det handla om betaltjänster. Universitetsbibliotek, som Mittuniversitetet, har ofta tillgång till ämnesspecifika databaser, och de flesta bibliotek har licens till olika fackdatabaser, artikeldatabaser och tidningsarkiv samt olika uppslagsverk. Vissa databaser når du bara från bibliotekets datorer medan andra kan nås från vilken dator som helst.
Databaser är alltså en viktig informationskälla när du söker efter specifik information som kan vara svår att hitta med en vanlig sökmotor.
När du söker information på nätet är det annorlunda än att söka bland bibliotekets databaser. På bibliotek har källorna kvalitetsgranskats av experter, och genomgått någon form av godkännandeprocess. Som du säkert vet kan vem som helst publicera material på internet, så du som söker information behöver läsa med kritiska ögon.
- Var källkritisk, kan du lita på källan? Hos Internetstiftelsen hittar du mycket kloka tips kring källkritik: https://internetstiftelsen.se/guide/kallkritik-pa-internet/
- Fundera över vilka synonymer eller liknande begrepp som finns till sökordet
- Får du tusentals träffar så kan du behöva avgränsa din sökning, kika på Googles tips: https://support.google.com/websearch/answer/2466433?hl=sv
Fler tips på var du kan söka information:
- Arkiv digital Databas med kyrkböcker för släktforskare
- Riksarkivet Här kan du söka information om olika arkiv i Sverige, statligt material
- Föreningsarkiv Material från folkrörelser och föreningar. Tidigare oftast benämnt Folkrörelsearkiv.
- Kommunarkiv Material från kommunala arkiv, här ges Sundvall kommuns arkiv som exempel.
- Nationalencyklopedin är ett svenskt uppslagsverk med faktagranskade artiklar, filmer och radioprogram från Utbildningsradion.
- DiVA (Digitala vetenskapliga arkivet) är en databas för publicering online och här kan du hitta forskningspublikationer, uppsatser och avhandlingar.
- Google Scholar Googles egenutvecklade vetenskaplig sökmotor
- Arkiv - Vad är det? En film som på ett enkelt sätt förklarar vad arkiv är, av Riksarkivet.
* Artiklar som beställs från biblioteket kostar nu 50kr