Keynotes och seminarium/workshops
Keynotes
Från Government till Governance - en ny roll offentlig sektor
Mariell Juhlin, programchef SustainGOV
SustainGov är ett nytt strategiskt innovationsprogram som är en del av Sveriges innovationssatsning för 2030-talet. Det är ett 10-årigt, aktörsdrivet program som drivs av huvudsakligen offentliga aktörer på alla förvaltningsnivåer som vill göra offentlig sektor till en aktiv möjliggörare för hållbarhetsomställningen med fokus på att främja hälsa och välbefinnande för alla invånare utifrån ett systemperspektiv och inom planetära gränser.
Programmet vill skapa plattformen, sammanhangen, verktygen och insikterna som möjliggör för offentlig sektors förflyttning från att göra saker rätt till att göra rätt saker. Detta innefattar en bred insatsportfölj med bland annat erfarenhetsutbyte, kompetenshöjning, policylabb, ny forskning, nya metoder, experiment och uppskalning.
Mariell kommer att berätta mer om programmets mission, satsningar och den transformation som kommer krävas för att nå bestående systemeffekter.
Mer om SustainGov: Programkontoret för SustainGov koordineras av Mittuniversitetet. Verksamhet utförs i samhandling med 15 andra parter - Sveriges Kommuner och Regioner, Bron Innovation, Länsstyrelsen Västerbotten, Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges Lantbruksuniversitet, Norrbottens kommuner, Handelshögskolan Stockholm, Region Jämtland Härjedalen, DIGG - Myndigheten för digital förvaltning, Skellefteå Science City, Region Västernorrland, Karlstads Universitet Samhällsnytta AB, Tomelilla kommun, Södertörns högskola och Sundsvalls kommun.
Modell för en långsiktig strategisk samverkan kring systematisk kompetens- och organisationsutveckling (SKO-avtal)
Jimmy Jaldemark, Professor i pedagogik, Institutionen för utbildningsvetenskap
Åsa Bång, Koordinator livslångt lärande, Avdelningen för forsknings- och utbildningsstöd
Kompetensförsörjning är något som de flesta företag, myndigheter och organisationer ser som en kritisk utmaning för sina verksamheter. En av lösningarna på denna utmaning är att kompetensutveckla befintliga medarbetare för att stärka organisationens förmåga och kapacitet. Mittuniversitetet vill vara en del av den regionala utvecklingen och bidra till det livslånga lärandet. Vi presenterar en innovativ samverkansmodell där samverkansparter i det omgivande samhället prenumererar på högre utbildning. Modellen bygger på att teckna ett så kallat SKO-avtal som inkluderar behovsstyrda kompetensutvecklingskurser utvecklade i dialog mellan lärosätet och samverkansparten.
Seminarium/workshops
Tisdag 11 mars
Valbara seminarium/workshops som ges vid två tillfällen under eftermiddagen. Seminarierna ges kl 14.15-15.00 samt 15.30-16.15. Ingen föranmälan behövs.
1 Uppdragsutbildningens roll och nytta
Vi problematiserar och synliggör uppdragsutbildningens roll och nytta med frågor som exempelvis; Varför uppdragsutbildning? Vilken nytta ger det till lärosätet och/eller till samhället? Nytta på individnivå (lärare/deltagare)? Hur förtydligar och systematiserar vi uppföljningen av den nytta som uppdragsutbildningen ger?
Lokal: C307
Seminarievärd: Joanna Scheele, Mathias Larsson
2 Lärar-/ämnesperspektiv på uppdragsutbildning - att möta och matcha behov under rätt förutsättningar
Juridik och psykologi är två ämnen som varit aktiva i behovsdialoger och sedan levererat kurser inom våra SKO-avtal med kommuner. Michaela Tjernberg från psykologiämnet och Carl-Johan Nyström från juridikämnet kommer att berätta om deras upplevelse av detta arbete och dela med sig av lärdomar och erfarenheter.
Lokal: C312
Seminarievärd: Ulrika Auno
3 Kvalitetssäkring och regelefterlevnad
Hur kvalitetssäkrar vi uppdragsutbildning och hur kan detta stärkas? Hur kan vi tänka för kurser som inte ger högskolepoäng? Hur kan vi bättre säkerställa att bestämmelserna om uppdragsutbildning och andra författningar följs?
Lokal: C309
Seminarievärd: Åsa Bång
Onsdag 12 mars
Valbara seminarium/workshops som ges vid två tillfällen under eftermiddagen. Seminarierna ges kl 10.00-10.45 samt 11.00-11.45. Ingen föranmälan behövs.
1 Framtidens skolverksuppdrag
Om uppdragsutbildning från Skolverket ökar i och med ett nationellt professionsprogram (om positivt beslut fattas av regering 1 april 2025) - vilka strukturer för internt samarbete och kommunikation kan lärosätet behöva utveckla? Inom stödverksamheten? Mellan stödet och kärnverksamheten? Mellan institutioner? Vilka goda exempel och framgångsfaktorer kan vi dela med oss av kring våra strukturer och rutiner idag?
Lokal: M203
Seminarievärd: Joanna Scheele
2 Lärosätenas proaktiva arbete
Hur kan vi lärosäten jobba mer strategiskt och proaktivt för att expandera uppdragsutbildningsverksamheten? Vad finns för goda exempel? Vilka förutsättningar krävs?
Lokal: M204
Seminarievärd: Mathias Larsson
3 Internt samarbete och samordning
Interna strukturer och rutiner, hur blir det tydligt och effektivt? Hur får vi en enheltig syn på uppdragsutbildning inom lärosätet? Hur når vi ut och fångar upp rätt kompetens? Decentraliserat vs centraliserat stöd - fördelar, nackdelar, utmaningar? Vad innebär detta för uppdragsgivare?
Lokal: M207
Seminarievärd: Åsa Bång, Margareta Sandin