”Det roligaste uppdraget” – positiva tongångar när nya fakultetsnämnden möts

Mån 16 dec. 2024 14:26

När HUV-nytt träffar fakultetsnämnden i mitten av november har de bara haft tre möten men det är redan en avslappnad grupp med högt i tak. ”Man kan ha olika uppfattningar, och det är ju centralt för att vi ska få det att fungera” säger dekan Pär Olausson.

En grupp människor står framför ett fönster.
Från vänster: Sara Nyhlén, Anne Hammarström, Samuel Edquist, Kristina Zampoukos, Jimmy Jaldemark, Ulla Näppä, Sandra Wall-Reinius, Emil Thors, Monique Pfaltz, Pär Olausson, Maritta Soininen, Fathi Abou Zaid och Magnus Israelsson.

Vi träffar fakultetsnämnden under en fikapaus när de har samlats på Frösö Park Hotell strax utanför Östersund för att diskutera strategi och aktivitetsplan för fakultetens utbildning och forskning de kommande åren. Många av ledamöterna tillträdde i somras och Kristina Zampoukos berättar varför hon valde att kandidera.

– Det här är ett av de organ där man har möjlighet att påverka hur universitetet utvecklas, säger hon.

För Emil Thors, ordförande i Studentkåren i Östersund, ingår fakultetsnämnden i jobbet.

– Men det är kul att kunna representera studenter lite högre upp i hierarkin. Jag har lärt mig extremt mycket och fått ett annat perspektiv på hur ett universitet fungerar. Det är ganska spännande.

Magnus Israelsson har gått från att vara suppleant till ordinarie ledamot men han tycker inte att skillnaden är så stor. Nu har han rösträtt men även tidigare har han alltid fått medverka i diskussionerna och blivit hörd på samma sätt som alla andra. 

Ser till fakultetens bästa

Alla fakultetens institutioner är representerade i nämnden och det är en fördel att de kan föra information både till och från sin institution, men ledamöterna är tydliga med att de ska se till hela fakultetens bästa. 

– Vi representerar inte våra ämnen eller institutioner utan vi jobbar för fakultetens intressen, säger Sara Nyhlén.

– Integriteten i rollen som ledamot är viktig, säger Jimmy Jaldemark. Vi kan behöva ta beslut som är negativa för det egna ämnet eller institutionen, för vi har ett större perspektiv.

Jimmy är för övrigt allt annat än ny i fakultetsnämnden. Han är inne på sin fjärde mandatperiod och det tionde året i nämnden. 

– Du är vår historiebok! utbrister någon och de andra skrattar instämmande.

– Det här är det bästa och roligaste uppdraget på fakulteten, säger Jimmy. Man får den här övergripande bilden som man inte skulle ha annars. Och så är man vald av kollegor, då måste man förvalta det förtroendet. 

Det handlar inte så mycket om oss och våra ämnen, säger Monique Pfaltz

Det är en uttalad strategi att byta ut några ledamöter och att några stannar kvar vid varje val, för att värna om kontinuiteten. Den här gången stannade även en av de externa ledamöterna kvar – Anne Hammarström som fyllnadsvaldes mitt under förra mandatperioden.

– Jag tänkte att nu när jag förstår nästan alla förkortningar kan jag vara lite mer aktiv den här omgången, skrattar Anne som är professor vid Karolinska Institutet men har kopplingar till både Jämtland och Västernorrland. 

De externa ledamöterna fyller en viktig funktion med sitt utifrånperspektiv, det är deras nämndskollegor överens om. Maritta Soininen som är professor emerita vid Stockholms universitet har ingen som helst tidigare koppling till Mittuniversitetet men tar med sig erfarenheter från ett långt yrkesliv och liknande uppdrag vid ett annat lärosäte. 

– Jag hoppas att mina erfarenheter och perspektiv ska kunna tillföra något, säger hon. 

En diskussionsvillig grupp

Vi frågar vad som är i fokus för fakultetsnämndens arbete de närmaste åren. Strategin nämns naturligtvis som något av det viktigaste.

– Processen att ta fram strategin är nästan viktigare än det skrivna dokumentet, säger Pär Olausson. Vi vill få igång en ordentlig diskussion som gärna bygger underifrån med synpunkter från ämnena. Det tror jag är en av de viktiga delarna som vi ska syssla med under den här perioden.

– Det handlar ju också om att vara någon slags garant för kvalitetssäkring av utbildning och forskning, säger Magnus Israelsson. Vi har underliggande råd till det, men det är ändå vi som sitter i nämnden som är ytterst ansvariga. Så kvalitetssäkring är ju alltid någonting som flyger omkring som en svala över allting.

– Jag tänker också att när det är budgetnedskärningar, när tilldelningen från regeringen blir lägre, är det viktigt att lyfta de stora frågorna, säger Sara Nyhlén. Hur ska vi prioritera och vad vill vi fokusera på? 

Det märks att ledamöterna har funderat på vilka frågor som är viktiga och de är inte rädda för att uttrycka sina tankar och åsikter. Något som gläder dekan Pär Olausson. 

– Nu har vi bara haft tre möten men de har präglats av att alla är väl pålästa och kommer med konstruktiva kommentarer och inspel som visar att man vill framåt. Det är en väldigt diskussionsvillig grupp – på ett positivt sätt!

Pausen är slut och fakultetsnämnden ska gå tillbaka till sin agenda. Men innan dörren stängs hälsar de att både anställda och studenter gärna får kontakta någon av ledamöterna om man har frågor eller förslag.

FAKTA OM FAKULTETSNÄMNDEN

Fakultetsnämnden (ofta kallad ”nämnden”) är fakultetens högsta beslutande organ och består av interna och externa ledamöter samt student- och doktorandrepresentanter. Ledamöterna väljs för en treårsperiod.

Nämnden har ansvar för utbildning på grund-, avancerad, och forskarutbildningsnivå samt forskning inom fakulteten. Arbetet utgår från mål och strategier som beslutats av universitetsstyrelsen eller rektor.

Bland de frågor som avhandlas finns exempelvis utvärdering och kvalitetssäkring, samt handlingsplaner och åtgärdsplaner som kommer från ämnena.

Fakultetsnämnden fördelar medel till ämnena och olika permanenta satsningar, men kan också välja att stimulera särskilda områden ekonomiskt.

Nämnden har möten ungefär en gång i månaden, ibland digitalt och ibland fysiskt.  

Ledamöter i fakultetsnämnden:

Pär Olausson, dekan och docent i statsvetenskap (ordförande)
Sandra Wall- Reinius, prodekan och docent i kulturgeografi (vice ordförande)
Samuel Edquist, professor i historia 
Jimmy Jaldemark, professor i pedagogik 
Magnus Israelsson, universitetslektor i socialt arbete 
Sara Nyhlén, universitetslektor i sociologi, docent i statsvetenskap 
Kristina Zampoukos, docent i kulturgeografi 
Anne Hammarström, professor i folkhälsovetenskap, Karolinska institutet
Maritta Soininen, professor emerita i statsvetenskap, Stockholms universitet
Felicia Hörnfeldt, studeranderepresentant, Studentkåren i Sundsvall
Emil Thors, studeranderepresentant, Studentkåren i Östersund
Fathi Abou Zaid, doktorandrepresentant
Ulla Näppä, universitetslektor i omvårdnad (suppleant)
Monique Pfaltz, professor i psykologi (suppleant)


Sidan uppdaterades 2024-12-16