"Att bygga ett starkt team är avgörande" – Mikael Nordenmark om prefektrollen

Tis 18 feb. 2025 16:38

Mikael Nordenmark har sedan 2023 varit prefekt för Institutionen för hälsovetenskaper vid Mittuniversitetet. Med en bakgrund inom sociologi och forskning om arbetsliv och hälsa, ser han prefektrollen som en möjlighet att skapa goda förutsättningar för medarbetarna.

Leende man i bibliotek.

HUV-nytt lyckades fånga Mikael för en pratstund en glimrande solig vinterdag i mitten av februari.

Mikael har alltid varit intresserad av människor och ledarskap. Han var tidigt engagerad i ledarroller inom fritidsverksamhet, han utbildade sig till och jobbade några år som fritidspedagog. Därefter sökte han in till Umeå universitet där han vidareutbildade sig inom beteendevetenskap, juridik och ekonomi. Det resulterade i en en magister i sociologi.

– Jag fick en plats på forskarutbildningen i sociologi i Umeå där jag skrev min avhandling om arbetslöshet. Efter det har jag forskat mycket om relationen mellan arbetsliv, privatliv och hälsa.

– Det var egentligen en slump att jag hamnade på forskarutbildningen, men det blev starten på en lång forskarkarriär, säger Mikael.

Jämtland – Umeå – Kalifornien – Uppsala och tillbaka

Efter en sejour som postdoc på Stanford i USA och ett år på ett forskningscentrum i Uppsala såg han en möjlighet att flytta tillbaka till Jämtland.

– Jag längtade till fjällen och sökte mig tillbaka hemöver, 2006 sökte jag och fick tjänsten som professor vid Mittuniversitetet.

– Genom åren har jag haft flera ledningsuppdrag, bland annat som prodekan, proprefekt och ordförande i anställningsrådet. Jag gillar att växla mellan olika uppgifter som forskning och ledarskap.

Blev prefekt efter en viss tvekan

Eftersom han tidigare varit proprefekt hade Mikael en viss inblick i rollen, han fick frågan när hans företrädare slutade och var inledningsvis tveksam.

– Institutionen är stor med många medarbetare, och jag visste att det skulle innebära mindre tid för forskning. Men jag är intresserad av ledarskap och organisation, och efter en del funderande insåg jag att det var en roll jag ville anta.

– Jag såg det som en möjlighet att återvända till mitt ursprungliga intresse, att jobba med människor och ledningsfrågor.

Mikael hade en tydlig vision om att bygga ett starkt prefektteam och en ledningsgrupp att delegera uppgifter till.

– Tidigare har rollen varit mer av en enmansshow, men jag ville skapa en mer delad struktur. Idag är vi fyra personer i prefektgruppen, vilket gör att vi kan stötta varandra och fördela ansvar.

Mikael har ordnat med en tajt ledningsgrupp där proprefekterna kompletteras med två ekonomer och två planeringshandläggare. Med jämna mellanrum kallar han också en utökad ledningsgrupp där studierektorer och ämnesföreträdare ingår, vilket ger stabilitet och kontinuitet.

– Att arbeta som prefekt handlar om att skapa goda förutsättningar för medarbetarna. För mig är det viktigt att lyfta fram teamkänslan och att det finns en gemenskapskänsla i verksamheten.

Att hålla ihop institutionen är en utmaning

Mikael jobbar hårt med att skapa en sammanhållen organisation. Institutionen bildades för inte så länge sedan genom att två institutioner blev en. De har verksamhet i både Sundsvall och Östersund och sitter rent fysiskt i tre olika byggnader.

– Jag kommer själv från den gamla HLV-delen, så en stor utmaning har varit att lära känna omvårdnadsämnet, som är en stor och komplex del av institutionen.

– Det kan vara svårt att skapa en gemensam känsla och kultur. Vi har löst det med många onlinemöten, men jag försöker också vara på plats i Sundsvall regelbundet. Som tur är finns prefekt eller proprefekter i alla tre husen.

– En annan aspekt är arbetsmiljön. Vi har ett högt arbetstempo och jag ser som en av mina viktigaste uppgifter att se till att våra medarbetare har en hållbar arbetsmiljö. Vi har gjort insatser och erbjuder stöd via olika kanaler, men det är ett pågående arbete.

Integritet och tillit – tips till blivande prefekter

– Bygg ett starkt team runt dig. Det gör jobbet både mer hanterbart och roligare. Delegera och lita på dina medarbetare. Och kanske viktigast av allt: behåll din integritet.

– Som prefekt kan du behöva fatta beslut som inte alltid är populära, men det är avgörande att du gör det utifrån verksamhetens bästa. Det är en utmanande roll, men också mycket stimulerande och utvecklande.

Stark forsknings- och utbildningsmiljö med stor potential

– Vår institution har en stark potential och vi ser en ökande forskningskapacitet. Jag tror att vi kommer att bli ännu mer framträdande inom våra forskningsområden och våra utbildningar är redan mycket populära.

– Jag tycker att vi har en fantastisk verksamhet och ser fram emot att fortsätta utveckla den tillsammans med alla engagerade medarbetare.

Fakta om institutionen

  • 5 ämnen
  • 8 grundutbildningsprogram
  • 8 Magisterprogram och masterprogram 
  • cirka 70 fristående kurser
  • 130 medarbetare
  • 2 Kliniska träningsanläggningar –­ KTA­, en i Sundsvall och en i Östersund
  • 1 forskningscentrum, Nationellt vintersportcentrum – NVC – i Östersund
  • Massor av spännande forskningsområden 

Läs mer om institutionen


Sidan uppdaterades 2025-02-18