”Jag uppmanar alla att söka”

Mån 24 mars 2025 06:00

Ann Ekdahl spenderade två veckor på Island och Osvald Wiklander en termin vid Yale i USA. Nu utlyser fakulteten för humanvetenskap vid Mittuniversitetet återigen internationaliseringsbidrag för forskarstuderande.

Ann Ekdahl och Osvald Wiklander

Syftet med bidragen är att främja forskarstuderandes internationalisering. Vistelsen ska stärka och föra avhandlingsarbetet och forskarutbildningen framåt samt att det långsiktigt även ska gagna kontakt- och nätverksbyggande. Bidraget, som går till två personer och är på 70 000 kronor vardera, kan täcka resor, logi, kursavgifter och andra kostnader kopplade till forskningsvistelsen i ett annat land.

Tillfälle att knyta viktiga kontakter

Ann Ekdahl, lektor vid Institutionen för hälsovetenskaper, HOV, använde stödet när hon var doktorand för en forskningsvistelse på Island år 2023. Under sin vistelse vid School of Health Sciences, University of Island, fick hon tillfälle att presentera sin avhandling om kvinnor med svår KOL och deras närståendes upplevelser. Under den två veckor långa vistelsen etablerade Ann ett samarbete med professor Helga Jonsdottir, en expert inom omvårdnad vid lungsjukdomar.  

–  Ett av mina syften med utbytet var att få kontakt med henne eftersom mitt avhandlingsarbete nära anknyter till hennes forskningsintresse. Det gick bra, och vårt samarbete har fortsatt efter att jag var på Island. Jag är nu inbjuden som keynote speaker vid en internationell konferens på Island, säger Ann och fortsätter:

– Jag uppmanar alla att söka. Internationellt utbyte är bra för att få andra perspektiv, byta miljö, utvecklande, skapa nätverk, lärorikt och stimulerande och inte minst roligt.

”Det är oerhört utvecklande”

Osvald Wiklander, doktorand i litteraturvetenskap vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap, HSV, valde att söka internationaliseringsbidraget för att finansiera sin forskningsvistelse vid Graduate School of Arts and Sciences på Yale University. Osvald skriver, och skrev under vårterminen 2024, på sin avhandling om svensk poesi. På Yale hade han en unik möjlighet verka vid en av de mest framstående institutionerna för ”comparative literature”.

– Många av de allra största namnen har varit där, suttit på samma gamla rangliga stolar i Bingham Hall som jag satt på där förra våren: René Wellek, Erich Auerbach, Harold Bloom, Shoshanna Felman och Paul de Man och så vidare, säger Osvald.

Under sin vistelse vid Yale läste han olika kurser, deltog vid seminarium och hade möjligheten att diskutera sitt arbete med professor Martin Hägglund.

– Det är oerhört utvecklande att komma iväg och få se en annan ämnesmiljö. Man behöver inte ens åka särskilt långt.  
 

Läs mer och ansök om internationaliseringsbidraget

Vid frågor, kontakta Sara Häggström vid HUV-kansliet.

 


Sidan uppdaterades 2025-03-24