Studentinflytande
Studentinflytande är en viktig del i Mittuniversitetets kvalitetssäkringsarbete. Tveka inte att kontakta studentkåren om du som student vill engagera dig.
Studentinflytande
Studentinflytande är en viktig del i Mittuniversitetets kvalitetssäkringsarbete av utbildningen och studiesituationen. Studentinflytande kan ske på flera sätt. Bland annat via studentrepresentation i beslutande och beredande organ samt via kursvärderingar och andra undersökningar.
Ta gärna del av utbildningen om studentinflytande.
Studentrepresentation
Studentkårerna utser studentrepresentanter. Rätten till representation i beslutande och beredande organ vars verksamhet har betydelse för utbildningen och studenternas studiesituation regleras i Högskolelagen men framgår även av Mittuniversitetet arbetsordning. För att kunna delta i sammanträden med olika universitetsorgan ska en studentrepresentant i möjligaste mån ges möjlighet till anpassad studiegång för att kunna utöva studentinflytande.
Studentrepresentanter närvarar vid beslutsmöten för rektor, universitetsdirektör och dekan. Prefekter har möjlighet att föredra sina beslut vid dekanens beslutsmöte och avdelningschef har möjlighet att fördra beslut på förvaltnings beslutsmöte för att säkra studentrepresentation.
Beslutande och beredande organ finns på flera nivåer. Bland annat finns representanter i:
- universitetsstyrelsen,
- centrala råd och forum,
- nämnder och råd inom fakulteten för humanvetenskap
- nämnder och råd inom fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier
- ämneskollegium, forskarkollegium samt program- och branschråd.
Kursvärderingar och enkäter
Kursvärderingar ger dig som student möjlighet att bidra till universitetets kvalitetsarbete när det gäller utbildning. Kursvärderingar genomföras i samband med varje avslutad kurs. Utvärderingen är anonym och som student har du rätt att ta del av utfallet och eventuella åtgärder som beslutats utifrån kursvärderingen. Utvecklingsarbete pågår med att utveckla studentwebben för att tillgängliggöra utfallet.
Vart annat år genomförs även en studentenkät till studenter på grund- och avancerad nivå och en enkät till forskarstuderande. Syftet med enkäterna är att identifiera ev. utvecklingsområden när det gäller studiesituationen. Det handlar bland annat om infrastruktur, stöd och resurser. Utfallet från senaste enkäterna framgår nedan.
Mer om kursvärderingar och enkäter finns beskrivet i Mittuniversitetets kvalitetssystem.
Studenternas arbetsmiljö
Alla studenter har rätt till en god studie- och arbetsmiljö. Mittuniversitetet har ett övergripande ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet och arbetar fram rutiner tillsammans med medarbetare, studenter och skyddsombud för att förebygga ohälsa och olycksfall. Studenternas studie- och arbetsmiljö följs delvis upp i Mittuniversitetets studentenkät som genomförs vart annat år.
Om du som student upplever brister i studiemiljön ska du vända dig till studentskyddsombudet vid studentkåren.
Vid Mittuniversitetets studenthälsa kan du även få råd och tips på hur du kan hantera problem och värna ditt mående under studietiden. Studenthälsan erbjuder bland annat individuellt samtal, föreläsningar och gruppverksamhet.
Engagera dig!
I dagsläget saknas studentrepresentation i vissa organ så tveka inte att kontakta studentkåren om du vill engagera dig!
Studentkåren Sundsvall - Holmgatan 10, Sundsvall
Studentkåren Östersund - Studentplan 7, Östersund