Lika Villkors‑dagen
Temat är "Minoritetsstress i arbetsliv och utbildning". Hanna Wallensteen, legitimerad psykolog, föreläser om minoritetsstress, normer, rasism och likabehandling.
Utbildningen består av två pass
10.30 – 12.00 Föreläsningar
13.00 – 14.30 Samtal och workshop under ledning av Hanna Wallensteen
Hanna Wallensteen föreläser på plats i Sundsvall, Fälldinsalen, N102, men föreläsningen visas digitalt i Östersund, sal F229.
Minoritetsstress
Minoritetsstress är ett forskningsbaserat begrepp som belyser vad som händer när människor som avviker från normen (till exempel gällande hudfärg eller funktionsnedsättning) möter fördomar och negativa förväntningar. Det handlar om en konstant medvetenhet om att det finns risk att bli annorlunda behandlad, utfryst eller diskriminerad på grund av sin sociala grupptillhörighet. De som tillhör normen eller majoritetsgruppen upplever sällan denna stress, då man uppfattas som normal vilket är förenat med en form av självklar tillhörighet och acceptans. Detta kan ge olika villkor för individer i samhället i stort, men även inom vår verksamhet på Mittuniversitetet. Kunskap om minoritetsstress är därför viktig för både medarbetare och studenter oavsett om man tillhör normen eller inte.
Hanna Wallensteen, legitimerad psykolog och föreläsare, har lång erfarenhet att tala om minoritetsstress, normer, rasism och likabehandling. Hon är en uppskattad föreläsare och workshopledare och hon kommer att dela med sig av kunskap, tankar och råd kring hur man konkret kan arbeta med dessa teman i sin verksamhet.
Hanna kommer att befinna sig i Sundsvall, men hela dagen kommer att livestreamas till salen i Östersund. I Östersund finns också en moderator som stödjer eftermiddagens interaktiva samtal/workshop. Förmiddagens föreläsning kommer också att livestreamas internt.
Välkommen!