Årets lika villkorsdag – om språkliga tabun och föreställningar
Titeln på årets Lika villkorsdag är ”Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet”. Det är också titeln på den bok som årets gäst Barakat Ghebrehawariat skrivit.
Barakat Ghebrehawariat är en föreläsare, rådgivare och utbildare med lång erfarenhet av att arbeta med mångfald utifrån ett kommunikationsperspektiv. Med studier i statsvetenskap och journalistik i ryggen använder han både forskning och egna erfarenheter för att lyfta olika frågor: Vad menas med vithetsnorm? Hur används begreppet rasifiering? Varför kallas människor som är födda i Sverige för invandrare? Heter det flykting eller människor på flykt? Vad "får" man säga och vad spelar det egentligen för roll vem som säger vad?
Det är lätt att känna sig vilsekommen i begreppsdjungeln och många är rädda för att säga fel i en snabb Twittervärld som utspelar sig i realtid. Den här ängsligheten har träffsäkert döpts till "teoretisk ångest". Men hur dämpar vi vår teoriångest? Botemedlet är inte att prata mindre. Tvärtom, vi behöver kommunicera mera. Mer inkluderande. Det handlar därför inte om att sluta säga "fel" utan om att börja göra rätt. Hur gör man det?
Eftermiddagen inleds av rektor Anders Fällström, och avslutas med en Q&A (frågestund) med Barakat.
Dagen livestreamas också på internwebben för de som inte kan vara på plats (länk kommer senare).