Seminarieserien Akademisk frihet del 3: Ansvarsfull internationalisering, akademisk frihet och kriget i Gaza

Ons 18 dec. 2024 13.00–16.00
Östersund
Campus Östersund, O213 eller digitalt
Lägg till i din kalender

Vi önskar er varmt välkomna till den tredje delen i seminarieserien om akademisk frihet som vänder sig till alla anställda och studenter. Den arrangeras i Östersund 18 december på temat "Ansvarsfull internationalisering, akademisk frihet och kriget i Gaza".

Hot och våld

Tredje veckan i december arrangeras den tredje delen av seminarieserien om akademisk frihet. Seminariet hålls på engelska. Lokalen är O213.

Seminariet livesänds också - och du kan följa sändningen här.

Detta seminarium kommer att diskutera en brådskande och djupt oroande fråga: universitetens roll i konfliktområden och de hot som akademiker och utbildningsinstitutioner står inför.

Seminariets fokus på ansvarsfull internationalisering speglar en växande förståelse för att universitet inte existerar isolerade; de är en del av ett globalt nätverk av kunskapsutbyte och socialt ansvar. Akademisk frihet är en hörnsten i detta uppdrag, men den är hotad i konfliktområden runt om i världen, mest akut i Gaza idag.

I seminariet aktualiseras frågan om hur det internationella akademiska samfundet kan svara ansvarsfullt på sådana kriser. Hur ska universiteten reagera när deras kollegor utomlands hotas, utbildningsinfrastrukturer raderas och principerna om akademisk frihet kränks?

Vad kan vi lära av forskare i riskzonen från andra sammanhang, som Turkiet och Ukraina?
Hur kan institutioner engagera sig i ansvarsfull internationalisering som går bortom forskningssamarbeten till aktiv solidaritet och påverkansarbete i försvaret av akademisk frihet?
Hur kan akademiska institutioner, från lärare och studenter till administratörer, agera som förvaltare av frihet och beskyddare av kunskap, särskilt i tider av konflikter och kriser?
Vilket ansvar har universiteten när det gäller att förespråka sina kamrater på platser som Gaza, där jakten på utbildning har blivit en handling av mod och motstånd?

Program:

13.15 Välkomna! Presentation av seminariet med Anders Fällström, rektor och Anna Olofsson, prorektor

13.20 Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsstudier vid Göteborgs universitet och ledamot i Mittuniversitetets styrelse

13.40 Ayse Serdar, docent vid Istanbul Technical University, tidigare SAR-forskare vid Mittuniversitetet

13.50 Hedvig Lärka och Elliot C. Mason, Swedish academia for Palestine (WASSAP)

14.00 Kort paus

14.10 Katarina Giritli Nygren, professor i sociologi, Mittuniversitetet och Angelika Sjöstedt, professor i genusvetenskap, Mittuniversitetet, Femact and the network by students and staff for Palestine at Miun

14.20 Panelsamtal

14.50 Avslutning och nästa seminarium

15.00 Postseminarium med dryck och tilltugg

Seminarieserien om akademisk frihet arrangeras av forskningsrådet på Mittuniversitetet.


Sidan uppdaterades 2024-12-17