Seminarieserien Akademisk frihet del 4: Utbildningens frihet
Vi önskar er varmt välkomna till den fjärde delen i seminarieserien om akademisk frihet som vänder sig till alla anställda och studenter. Seminariet arrangeras i Sundsvall den 7 maj och livesänds online.
”Det pågår en motorsågsmassaker på amerikanska universitet” löd nyligen en rubrik i Dagens Nyheter. Den akademiska friheten monteras snabbt ned också i delar av världen som många sett som frihetens förkämpar. Vår seminarieserie om akademisk frihet är därför mer aktuell än någonsin.
Det fjärde seminariet har temat utbildningens frihet. Utbildningens frihet handlar både om lärosätets möjlighet att utveckla och ge utbildningar utan styrning från staten, kommersiella intressen eller politiska ideologier och om studenternas rätt att välja utbildningar och fritt utveckla och uttrycka sina åsikter. Vid diskussioner och analyser av den akademiska friheten kommer ofta utbildningens frihet i skuggan av lärosätenas autonomi och den enskilde forskarens frihet att välja forskningsproblem, tema och metod. Samtidigt är inte utbildningens frihet skyddad av lag i Sverige och det är inte ovanligt att politiska beslut om utbildningars innehåll och förutsättningar kraftigt kringskär lärosätens och lärares frihet att utforma och planera sina utbildningar. Detta väcker frågor om vad en fri utbildning innebär i en tid där samhälleliga och politiska intressen i allt högre grad påverkar högre utbildningens innehåll och form.
Grunden för utbildningens frihet är det fria kunskapssökandet och att utbildningen inte ska begränsas vare sig av politiska makthavare, rådande normer eller enskilda individers åsikter eller värderingar. På samma sätt ska studenters åsikter och idéer fritt få uttryckas och prövas inom ramen för den högre utbildningen. Seminariet belyser och problematiserar frihetsbegreppet i relation till utbildning och diskuterar det både utifrån ett lärosätes- och studentperspektiv.
Seminariet tar avstamp i tre kortare föredrag av följande talare:
Jacob Färnert, fd ordförande för Sveriges förenade studentkårer och nu utredare vid Stockholms universitet. Jacobs föredrag har titeln: Begreppsförvirringen i akademisk frihet – dags att återgå till det humboldtska idealet.
Tobias Dalberg, universitetslektor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi, Uppsala universitetet. Tobias föredrag har titeln: "Den akademiska friheten i utbildningssociologisk belysning"
Anitra Gudmarsdotter, ordförande i Sundsvalls studentkår. Titel på Anitras föredrag kommer inom kort.
Efter föredragen följer ett panelsamtal med föredragshållarna och ytterligare gäster som presenteras inom kort. Seminariet leds av rektor Anders Fällström och prorektor Anna Olofsson.
Seminarieserien om akademisk frihet arrangeras av forskningsrådet på Mittuniversitetet.