Forskning
Syftet med fakultetens kvalitetssystem för forskning är att skapa struktur för kvalitetssäkring och systematisk kvalitetsutveckling av fakultetens forskning.
Kvalitetspolicy för forskning
Fakultetens kvalitetsarbete är en del av Mittuniversitetets kvalitetssystem för forskning och utgår från de värderingar för kvalitetsarbete som finns beskrivna i Mittuniversitetets strategi 2019–2026.
Kvaliteten i forskningen bygger på de enskilda forskarnas arbete och utgör tillsammans med den kollegiala granskningen och lärandet grunden för fakultetens kvalitetsarbete. Tillsammans med fakultetens rutiner och processer för att säkerställa forskningens kvalitet utgör de fakultetens systematiska kvalitetssystem för forskning.
Kvalitetssystem för forskning
Fakultetens kvalitetssystem för forskning följer PDSA-cykeln (Plan-Do-Study-Act). Samma modell används för Mittuniversitetets övergripande kvalitetssystem för forskning samt kvalitetssystem för utbildning. I modellen beskrivs det systematiska kvalitetsarbetet som en ständigt pågående process där kvalitetsarbetet initieras och planeras och strategier, mål och åtgärder formuleras, implementeras, genomförs och utvärderas i en ständig förbättringscykel som leder till åtgärder i form av förbättring och utveckling.
Fakultetens kvalitetssystem för forskning består av sex sammanlänkande delar:
- Utgångspunkter för kvalitetsarbetet: förutsättningar
- Kontinuerligt kvalitetsarbete: genomförande
- Kvalitetsuppföljning: utfall
- Kvalitetsutvärdering: resultat
- Rutiner för kommunikation och dialog
- Rutiner för utveckling och förnyelse
Exempel på vad delarna i fakultetens kvalitetssystem för forskning innefattar illustreras i figuren.
Läs mer om kvalitetssystem för forskning i fakultetens rutinbeskrivning
Utvärdering av forskning: ARC
Oberoende och återkommande kollegiala utvärderingar av all forskning (Assessment of Reserach and Co-production, ARC) genomförs sedan 2013. Syftet med forskningsutvärderingen är att utveckla universitetets forskning i enlighet med vision och strategiska mål samt att stärka forskningsmiljöernas kvalitetsutvecklande förmåga. Processen ska vara kvalitetsdrivande och kvalitetsutvecklande.
Utvärderingen genomförs som en kollegial granskning av internationella expertpaneler. Utvärderingsunderlaget utgörs av en självvärdering, ett antal kvantitativa data om forskningsmiljön, samt presentationer och diskussioner vid ett platsbesök. Expertpanelens rapport utgör sedan underlag till strategiska beslut för lärosätets fortsatta utveckling och profilering.
Läs mer om den senaste utvärderingen av forskning och forskarutbildning, ARC21, som genomfördes under 2021–2023.
Kontakt
