Lärarbrist i Jämtland Härjedalen
Beskrivning
Projektet handlar om vad och hur Mittuniversitetet i samverkan med kommunerna under 2000-talet gjort, och vad som kan göras framöver, för att öka intresset för lärarutbildningarna och i förlängningen tillgången på utbildade lärare i regionen, samtidigt som lärosätet kan få fler studenter på utbildningarna.
Det innebär att vi ska studera följande fokusområden:
- Vilka strategier kommunerna i Jämtland-Härjedalen under 2000-talet utvecklat för att hantera risken för lärarbristen: Vilka policys för arbete med rekrytering över tid samt vilka strategier för att behålla kompetensen inom kommunerna har funnits och finns? Hur har lokala kompetensförsörjningsplaner adresserat nationella planer/policys krav och målsättningar, exempelvis kring antalet behöriga lärare som bör finnas? Vilka skillnader finns mellan kommunerna och över tid.
- Mittuniversitetets adressering av region Jämtland-Härjedalens kompetensförsörjningsproblem: Vilka policys har funnits och finns som adresserat regionens problem? Hur har lärosätet förhållit sig till nationella planer/policys krav och målsättningar? Hur har utbildningar givits och omstöpts? Hur har det förändrats över tid, och hur framgångsrikt har det varit för lärosäte och region?
- Samverkan Mittuniversitetet och Jämtland-Härjedalen: Hur har samverkan mellan Mittuniversitetet och Jämtland-Härjedalens kommuner tagit sig uttryck? Hur har den förändrats över tid? Hur framgångsrik har den varit?
Studiens tre fokusområden ska tillsammans ge ökad förståelse hur samverkan kring kompetensförsörjningen har sett ut och kan utvecklas, för att skapa långsiktighet och hållbarhet både för kommuner och lärosäte.
Nytta
Här har vi utgått från att projektet ska vara regionalsamhälleligt nyttigt och lärosätesnyttigt, och sökt förena de två. Det mest väsentligt och med störst nytta, ska vi med avseende just på lärarutbildningen analysera den samverkan som skett mellan Mittuniversitetet och Jämtland/Härjedalen. Denna analys är dock avgränsad till att handla om samverkan för att motverka lärarbristen, inte samverkan beträffande lärarutbildningen i ett bredare perspektiv. Här vill vi se hur samverkan förändrats över tid, kunna dra slutsatser om hur framgångsrik den har varit, samt finna förbättringspotentialen.
Preliminär kostnad
975 000 kr för två år
Fakta
Projektperiod
010101-010101
Institutioner/avdelningar
Projektledare



