Nyttorealisering
Nyttorealisering är en ledningsstrategi designad för att sy ihop verksamhetens befintliga styr- och ledningsprocesser för att samverka mot det gemensamma målet att realisera önskad förändring.
Nyttorealisering omfattar bland annat målstyrning, portföljstyrning, projektstyrning, förändringsledning, mätning och uppföljning.
En utgångspunkt för ett strukturerat nyttorealiseringsarbete är att alla förändringsinsatser är väl förankrade i behov och verksamhetsmål. Det blir då lättare att prioritera vilka förändringsinsatser som är viktigast att genomföra och också tydligare för ansvariga att känna ägandeskap för de förändringar och nyttor som realiseras.
Mittuniversitets värderingsmodell
Värderingsmodellen består av två delar
- värdering av nytta samt
- realisering och uppföljning av nytta
Värderingsmodellens ger stöd i beslut om genomförande av olika förändringar. Den kompletterar universitetets interna projektstyrningsmodell i syfte att säkerställa nyttorealisering till följd av genomförda förändringar och projekt.
Mittuniversitetet tillämpar en värderingsmodell som är inspirerad av E-delegationens och Ekonomistyrningsverkets modell för nyttorealisering, läs mer på www.digg.se. Modellen är dock omarbetad för att anpassas till universitetets förutsättningar och strategi.