Mittuniversitetet deltar i nytt projekt om flexibla och köldtåliga batterier | 2024 |
FSCN Research Center är en av aktörerna i ett nytt Interreg Aurora-projekt som syftar till att utveckla innovativa batterilösningar för kalla klimat.
Projektet, som heter Flexible and Sustainable Solid-State Batteries for Cold-Weather Electronic Applications, är ett samarbete mellan forskare i Sverige och Finland.
– Projektet är viktigt för oss i norra Norden. Elektrisk utrustning måste kunna fungera även vid mycket låga temperaturer, säger Jonas Örtegren, docent vid FSCN Research Center, Mittuniversitetet.
Batterier för extrema förhållanden
Syftet med projektet är att skapa batterier som både är böjbara och kan leverera energi i temperaturer ner till -40°C. Utmaningen ligger i att jontransporten i batteriers elektrolyt minskar vid kyla, vilket begränsar strömleveransen. Lösningen involverar innovativa material och tillverkningsmetoder som gör batterierna flexibla och funktionella i tuffa förhållanden. Dessa batterier kan komma att användas i flexibla displayer och kroppsnära elektronik, exempelvis sensorer som mäter rörelse, puls eller svettning.
– Mittuniversitetes roll är att utveckla anodmaterial som passar ihop med den fasta elektrolyten och katoden. Vi ska skapa en böjbar anod som klarar av de krav som ställs i projektet, berättar Jonas Örtegren.
Ett nordiskt samarbete
Projektet är ett samarbete mellan Luleå Tekniska Universitet(LTU), Mittuniversitetet och två forskargrupper vid Uleåborgs Universitet, som också är projektägare. Dessutom deltar fem företag som följer projektet, varav två med koppling till Mittuniversitetet. Varje universitet bidrar med sin expertis: Mittuniversitetet fokuserar på anoder, LTU på fasta elektrolyter och Uleåborg på katoder och trycktekniker.
– Det är mycket roligt att vi nu får samarbeta med Luleå och Uleåborg. Förhoppningen är att detta projekt ska lägga grunden för långsiktiga samarbeten inom både forskning och utbildning, säger Jonas Örtegren.
Finansiering och framtida möjligheter
Projektet har en budget på cirka 10 miljoner kronor, varav Mittuniversitetet står för ungefär en fjärdedel. Finansieringen kommer huvudsakligen från Interreg Aurora, med ytterligare stöd från Region Västernorrland och en finsk nationell finansiär.
Med projektet hoppas FSCN Research Center inte bara bidra till teknologisk utveckling inom batteriteknik utan också till ett starkare nordiskt forskningssamarbete.
– Det här är ett nischat område, men det har stor betydelse för regionen och vår förmåga att använda elektrisk utrustning i kallt klimat. Det är spännande att se vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger Jonas Örtegren.