Magnus har varit anställd lika länge som Miun varit universitet
För nästan exakt 20 år sedan anställdes Magnus Israelsson vid Mittuniversitetet. Hjärtefrågan kring hans forskning var då, liksom nu, tvångsvård av personer med beroendeproblematik.
37 år gammal, år 2005, var Magnus Israelsson ganska precis klar med socionomprogrammet som han gått på Mitthögskolan. Han sökte och fick en tjänst som doktorand inom socialt arbete precis när Mitthögskolan blev Mittuniversitetet. Innan utbildningen hade han bland annat arbetat inom LVM-vård och vid Länsstyrelsen i Jämtlands län. Just vård av personer med skadligt bruk eller beroende, och specifikt tvångsvård, är en fråga som följt med honom under hela arbetslivet.
– Jag tycker att tvångsomständigheten ger upphov till intressanta frågor. Till exempel att man kan vårda personer under tvång och faktiskt nå förbättring, förutsatt att innehållet i vården är ändamålsenligt. Det hela började med att jag skrev en C-uppsats på området och på den vägen är det, säger Magnus.
I dag, 57 år gammal, är han lektor vid socialt arbete och programansvarig för socionomprogrammet och han forskar fortfarande om frågor som rör tvångsvård.
– Den typen av etiska frågor och lagmässiga svårigheter kommer nog alltid att fascinera mig, säger han.
Sökte nytt jobb en gång
Att Mitthögskolan blev Mittuniversitetet märktes tydligt, minns Magnus. Han hade ju gått sin utbildning på en högskola, som nu blev ett universitet.
– Det blev formaliserat ganska snabbt och det blev en uppsträckning i hela organisationen. Av förklarliga skäl, så klart, men det märktes.
Kändes det stort att det blev ett universitet? Nej, inte värst.
– Men det blev en annan ordning, det blev det.
Samtidigt som Mittuniversitetet firar 20 år som universitet firar alltså Magnus Israelsson 20 år som anställd. Endast en gång under de åren har han sökt ett nytt jobb. Han fick det, men tackade slutligen nej.
– Det var när jag var relativt nydisputerad, och utan fast tjänst. Men när jag blev erbjuden ett nytt jobb hos en annan arbetsgivare så blev det fart här, vilket slutligen innebar en fast anställning.
Sitter nöjd
Nu har han inga tankar på att söka sig någon annanstans. Det händer många spännande saker inom akademin. Magnus har även varit med och startat upp nätverket PROWD, ett tvärprofessionellt forskningsnätverk som inkluderar omvårdnad, pedagogik/utbildningsvetenskap, psykologi och socialt arbete. Han sitter nöjd.
Så var är han om 20 år till då? 77 år och pensionär med ett ben kvar i forskningsvärlden, antagligen.
– Jag kan inte se att jag inte är fortsatt engagerad i forskningen. Jag var även under en längre tid ledamot i styrelsen för svenska föreningen för Alkohol- och Drogforskning (SAD). När jag är pensionär kanske jag kommer att fortsätta ägna mig åt sådana saker, avslutar Magnus Israelsson.