Hur kan vi bevara biologiskt mångfald vid vattenkraftstationer? ‑ Mittuniversitetet och Jämtkraft
Vad innebär egentligen biologisk mångfald och hur fungerar en kolsänka? Och kan det egentligen användas vid vattenkraftstationer? Lyssna till Anders Jonsson, forskare och Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef, Jämtkraft, i ett öppet webbinarium under ForskarFredag Vetenskapsveckan 23-27 november.
Webbinariet hålls via Zoom, ingen anmälan krävs. Välkommen!
Biologisk mångfald är viktigt för att skapa en bra framtid för alla levande arter. I Jämtkrafts arbete vid vattenkraftstationer är det därför väldigt viktigt ta hänsyn till detta för att inte påverka djur och natur och fortsätta stärka ekosystemen.
Jämtkraft har därför inlett ett samarbete med Mittuniversitetets forskare som under en tid har utfört mätningar av så kallad kolflödesbalans vid en av Jämtkrafts vattenkraftstationer. Detta för att undersöka om vattenkraft kan användas som kolsänka – det vill säga binda koldioxid från atmosfären.
Vad innebär egentligen biologisk mångfald och hur fungerar en kolsänka? Och kan det egentligen användas vid vattenkraftstationer?
Lyssna till Anders Jonsson, forskare Mittuniversitetet och Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef, Jämtkraft, när de berättar om samarbetet och de första preliminära resultaten från mätningarna.
Jämtkraft ger även sin syn på framtidens forskningsbehov och Mittuniversitetet visar hur de kan möta det.
Mittuniversitetets Vetenskapsvecka under ForskarFredag
Mellan den 23-27 november veckan håller våra forskare 10 olika webbinarier på temat Forskning för en hållbar framtid. Lyssna till spännande forskning om miljömätningar med toppmodern teknik, hållbart friluftsliv och mycket mer. För de yngre målgrupperna kommer det att finnas filmer där vi visar upp våra forskningsmiljöer.
Hela programmet finns på: www.miun.se/forskarfredag
Talare
