Friskvårdsutmaning mellan campusorterna

Tis 29 apr. 2025 09:16

Jennie Farell och Elin Nyberg körde ett friskvårdspass tillsammans på lunchen. Där och då uppkom idén om att köra en friskvårdsutmaning för hela institutionen. Sagt och gjort, under vårterminen har Sundsvall och Östersund tävlat om vilken ort som fått flest att röra på sig under arbetsdagen.

Flera personer spelar rundpingis i källarlokal.
Rundpingis som friskvård i Östersund. Foto: Pelle Fredriksson

HOV-bladets utsände fångade upp Jennie och Elin för att höra hur det hela startade, hur det går och om det blir någon fortsättning på utmaningen.

Varför startade ni den här utmaningen?

Tre kvinnor som tränar med kettlebells.Det hela började med att vi upptäckte att vi hade samma träningsapp (Vibes med systrarna Kallur) och bestämde oss för att köra ett pass från den appen på lunchen på jobbet. I samband med detta kom vi på att det vore kul om fler kunde vara med. Från det föddes idén om att starta en utmaning för att få med fler till rörelse och aktivitet under arbetsdagen, som annars innebär väldigt mycket stillasittande för många av oss.

Vi funderade på hur vi skulle kunna engagera fler och kom fram till att vi behövde formulera ett koncept där man behövde vara fler än två för att det skulle räknas, i hopp om att fler skulle haka på. Genom att behöva vara minst tre kände vi att det även skulle bidra till starkare band och ökad sammanhållning i arbetsgruppen. 

Hur har uppslutningen varit bland medarbetarna?

Det har varit mer engagemang och träningstillfällen i Östersund, vilket vi var beredda på när vi drog igång det här, de har trots allt Idrott på den orten. Men vi kämpar på här i Sundsvall, genom att försöka locka folk att delta i både styrketräningssessioner och lunchpromenader, men vi har upptäckt att det funnits en del utmaningar att försöka bryta ett mönster. Det har varit ett flertal tillfällen med endast två träningsdeltagare, som då inte räknas med i utmaningen, men vi ger inte upp för det.

Märker ni någon skillnad i det dagliga arbetet?

Vi kan bara svara utifrån oss själva, och vi känner oss definitivt piggare på eftermiddagarna de dagar vi tränat på lunchen. Sedan har vi i alla fall här i Sundsvall märkt att träningstillfällena gett oss tillfälle att umgås och skratta tillsammans i nya konstellationer av människor på arbetsplatsen, vilket vi tycker är väldigt positivt och roligt. 

Just nu leder Östersund ganska stort, har det inverkan på arbetsmoralen?

Vi kommer inte sluta kalla till träning i Sundsvall bara för att Östersund leder i utmaningen. Vi tycker snarare att det känns jättekul att de hakat på och tar egna initiativ!

Kommer ni fortsätta till hösten?

Vi hoppas på att kunna fortsätta till hösten på ny kula. Vi ska klura på en eventuell twist!

Vår målbild är att alla medarbetare på hela universitetet ska känna att rörelse och aktivitet blir en del av arbetsdagen på ett mer naturligt sätt. Vår förhoppning är att denna fråga även ska lyftas av ledningen för att skapa en bättre arbetsmiljö med piggare och friskare medarbetare.

Sidan uppdaterades 2025-04-29