Docentföreläsningar vid fakulteten för humanvetenskap
För att visa 2020 års nya docenter sin uppskattning arrangerar fakulteten för humanvetenskap en docenthögtid den 3 mars 2021. De docenter som fakulteten har antagit under 2020 har bjudits in till att hålla en docentföreläsning med anknytning till sin egen forskning.
Lyssna på alla eller anslut till de föreläsningar du vill lyssna på. Tidsangivelserna är cirkatider.
Länk till Zoom-webbinariet skickas efter anmälan.
13.00 Karin Jarnkvist, sociologi
Gränslandets berättelser – att forska i skärningspunkten mellan sociologi, religionsvetenskap och genusvetenskap
Karin Jarnkvist rör sig gärna i gränslandet mellan olika forskningsfält. Hon drivs av att föra in sällan använd teori och metod i de områden hon studerar samt att sätta ljus på sådant som tidigare befunnits i forskningens skugga. Hon använder exempelvis kritiska perspektiv i sociologisk forskning om religion och kultur, narrativ teori och metod i studier om våld i nära relationer samt analyserar berättelser om borgerlig ritualisering, ett samhällsfenomen som sällan står i forskningens rampljus.
13.30 Per Hammarström, historia
Kluvna själar och splittrade familjer – Forskning om judiska konvertiter i ett historiskt perspektiv
Per Hammarström är verksam som historiker vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap vid Mittuniversitetet. Han disputerade 2007 vid Uppsala universitet på avhandlingen "Nationens styvbarn: Judisk samhällsintegration i några Norrlandsstäder 1870–1940" varpå han drev ett forskningsprojekt finansierat av Riksbankens jubileumsfond om judisk konversion till kristendomen under svenskt 1800-tal. För närvarande riktas intresset mot antisemitism och antijudaism i teologisk och politisk offentlighet i Sverige under sent 1800- och tidigt 1900-tal.
14.00 Jörgen Sparf, sociologi
Samhällets resiliens och sociala nätverk
Jörgen Sparfs forskning är grundad i teorier om sociala relationer och nätverk samt organisationsteori. Hans forskningsfrågor handlar mestadels om samhällelig resiliens, organisatorisk samverkan och multiorganisatoriska formationer inom krisberedskap. Under senare år har Jörgen tillämpat social nätverksanalys i mycket av sin forskning, bland annat i det femåriga forskningsprojektet "Samhällsresiliens i Sverige: Styrning, sociala nätverk och lärande" som han leder. Jörgen har en stark internationell anknytning och arbetar ofta i och leder projekt med flera länder och olika vetenskapliga ämnen involverade. Han är Sveriges officiella representant i FN:s vetenskapliga rådgivande grupp inom katastrofriskreducering.
14.30 Charlotta Palmstierna Einarsson, engelska
Samuel Becketts poetiska drama
Charlotta Palmstierna Einarsson har ett särskilt fokus på kroppsliga uttryck i Samuel Becketts dramatik, vilka tycks ha funktionen att underminera språkets dominerande ställning som kommunikationsmedel samtidigt som de gör åskådaren delaktig i verkets kommunikativa struktur. Med en bakgrund som dansare och danspedagog är Charlotta även intresserad av att jämföra litterära metoder för verkets utformande (poetik) med andra konstformers metoder. Hennes forskning kan därför beskrivas som både tvärvetenskaplig och interdisciplinär då hon strävar efter att integrera olika perspektiv så som, t.ex., fenomenologi, perceptionsteori, dansteori och narratologi etc., på konstnärlig praktik, över disciplin– och genregränserna.
15.00 Pär Olausson, statsvetenskap
Nätverk som styrform – exempel på privat-offentlig samverkan för effektiv krisberedskap.
Pär Olaussons forskning rör sig främst inom policy med ett fokus på risk- och krishantering. Han fokus ligger på studier kring privat-offentlig samverkan i policynätverk som syftar till att identifiera och minska risker inom t.ex. översvämningar och energiförsörjning, samt effektivisera samhällets insatser vid en kris. Studierna fokuserar på hur policynätverken är organiserade, hur de styrs och hur samverkan genomförs i praktiken. Studierna fokuserar på de olika empiriska policyfälten och det bakomliggande teoretiska intresset fokuserar på teorier kring policynätverk inom governanceperspektivet.