Almedalsveckan Play: Hur kan vi upptäcka föroreningar med toppmodern röntgenteknik?

Tis 06 juli 2021 11.00–11.45
online
Lägg till i din kalender

Mitt i Vetenskapen dyker upp under Almedalsveckan där forskare med panel diskuterar hur man kan upptäcka föroreningar i hav och på land samt visar på fördelarna med samverkan akademi, kommun och näringsliv. Se webbinariet på Almedalen Play!

Träpålar i vattnet i solnedgång

Se webbinariet live 6 juli kl. 11.00 -11.45

I det EU-finansierade projektet MiLo – miljön i kontrolloopen, har forskare tillsammans med forskningsinstitutet RISE och samarbetspartners, tagit fram ett mätinstrument baserad på fluorescerande (färgröntgen) röntgenteknik som i realtid ska upptäcka föroreningar som krom, arsenik och kvicksilver, både i hav och på land.

Forskarna har undersökt hur mätinstrumentet kan användas på de fiberbankar som finns längs Norrlandskusten. Fiberbankar är rester av forna pappersindustrier och består av cellulosaslam som kan innehålla arsenik och kvicksilver. Mätinstrumentet kan även användas att mäta föroreningar i flygaska, de rester som återstår efter förbränningen i kraftvärmeverk samt lakvatten i deponier.

I webbinariet diskuterar panelen de viktigaste resultaten från forskningen och betydelsen av samverkan mellan akademi, näringsliv och kommun.

Medverkande

Börje Norlin, forskare på Mittuniversitetet, STC Research Centre
Charlotte Gonzalés, student civilingenjörsprogrammet i elektroteknik, Mittuniversitetet
Andreaz Strömgren, kommunchef Timrå kommun
Rebecka Wreber, miljökontroller Sundsvall Energi
Moderator är Robert Pettersson, Mittuniversitetet

Forskningen ingår i projektet MiLo som finansieras av EU: strategiska utvecklingsfond, Region Västernorrland samt kommunerna Härnösand, Sundsvall och Timrå samt ett 20-tal företagspartner. Läs mer på www.miun.se/milo

Välkommen! 

 

 


Sidan uppdaterades 2021-07-01