Makt och Minne ‑ perspektiv på källor till samisk historia
Temat för konferensen 8 -9 november är hur arkivinstitutionerna dokumenterar det samiska samhället, en diskussion om frågan kring repatriering av det samiska kulturarvet och presentation av aktuell forskning kring samisk historia.
Konferensen har tre huvudspår;
Arkivinstitutionerna och den samiska samhällsdokumentationen
2023 är frågan om de samiska arkiven i Norden högaktuell på grund av Sanningskommissionernas pågående arbete i Sverige, Norge och Finland med att dokumentera statens behandling av samerna och arkiven blir här centrala.
Arbetet med att ta tillvara och tillgängliggöra samiska arkiv är organiserat på olika sätt i Norden och i Sverige har arkivutredningen Härifrån till evigheten (2021) berört frågan. I en paneldebatt lyfts frågan om de samiska arkiven på politisk nivå.
Repatriering av det samiska kulturarvet
I detta block berörs både teoretiska aspekter på repatriering av samiskt kulturarv liksom repatrieringsförsök i praktiken. Analoga och digitala lösningar presenteras från både museums- och arkivsektorn.
Forskningen fronter
Aktuell historisk forskning om Sápmi presenteras. T ex möter vi samisk historia sedd genom maktapparatens arkiv, ny forskning om sydsamisk historia och om skoltsamiskt självstyre.
Praktisk information:
Tiderna för konferensen är:
8 november kl. 9.00–16.30. Festmiddag på hotell Gamla Teatern kl. 19.00.
9 november kl. 9.00–15.00.
Plats: Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet i Östersund, Hörsal F 214.
Det är också möjligt att delta digitalt. Konferensen tolkas.
Arrangörer är Riksarkiven i Sverige, Norge och Finland, Sámi Arkiiva i Norge, Samearkivet i Finland, Gaskeuniversiteete /Mittuniversitetet, Gaaltije – saemien museume och Föreningsarkivet i Jämtlands län.
Kontakt
