Hur skapar vi förutsättningar för helt nya sätt att styra och leda offentlig sektor?

Mån 17 apr. 2023 13.30–16.00
online
Lägg till i din kalender

Projektet Sustaingov bjuder in till en första workshop. Var med och formulera djärva missions och sätt inriktningen på framtidens Strategiska Innovationsprogram!

Ett flertal olika loggor visas

Antalet platser i workshopen är begränsat.  Länk till mötet skickas ut till de som fått plats.

Mer om workshopen:

I vår första workshop resonerar vi om hur vi gemensamt kan bidra till ett systemskifte i vårt sätt att styra, leda, finansiera och samverka inom offentlig sektor för att kunna leverera faktiska effekter i hållbar riktning för och med hela samhället!

Som samhälle står vi inför en rad komplexa samhällsproblem inklusive negativ klimatpåverkan, bristande integration och ökade ojämlikheter. För att hantera dessa och lyckas med hållbarhetsomställningen på ett demokratiskt och rättssäkert sätt krävs en helt ny politik, ny kunskap, nya kompetenser, nya sätt att styra och fördela våra gemensamma resurser, såväl som nya sätt att samskapa och samproducera mer effektfulla lösningar som involverar alla relevanta aktörer i samhället – från ”government” till ”governance”.  

Vad vill vi göra inom ramen för SustainGov?

Vårt initiativ SustainGov (Systemic, Sustainable and Societal Impact through Transformational Governance and Systems innovation) och framtida SIP utgör en möjlighet att gemensamt formulera vad en transformativ förflyttning som bidrar till systemeffekt för hela samhället skulle kräva samt definiera hur vi når dit. Därför vill vi i ett första steg samla en trovärdig sammansättning av aktörer som är villiga att både tänka och arbeta annorlunda för att formulera ambitiösa och djärva missions som kan blir vägledande för vår ansökan till ny SIP i oktober.

Förutom att ta hänsyn till de utpekade utmaningsområdena samt nationella och internationella målsättningar, ser vi att följande delmål inom Agenda 2030 är särskilt relevanta för formuleringen av missions kopplar till SustainGov:

  • Mål 16.6: Öka effektiviteten, transparensen och ansvarsskyldigheten på alla nivåer i offentlig sektor
  • Mål 17.14: Föra en mer samstämmig politik för hållbar utveckling
  • Mål 10.1: Minska den ekonomiska ojämlikheten

I de inledande dialogerna har fyra breda områden identifierats som möjliga utgångspunkter för den samskapande process som ska mynna ut i formuleringen av skarpa missions. Dessa är långt ifrån konkreta nog att kallas missions och därför finns alla möjligheter att påverka inriktningen och utformningen av de slutgiltiga formuleringarna.

Områdena inkluderar:

  1. Företag och civilsamhälle nyttjar gemensamma naturresurser på ett rättvist och hållbart sätt (ekonomiskt, socialt, kulturellt, miljömässigt)
  2. Alla medborgare har tillgång till, och råd att, efterfråga lokalt producerad hälsosam och hållbar mat, oavsett socioekonomiska förutsättningar
  3. Utsatta/svaga grupper ges förutsättningar till arbete och god hälsa genom gemensamt ansvarstagande och förebyggande åtgärder oavsett geografi
  4. Den långsiktiga kompetensförsörjningen inom offentlig sektor klaras och matchas mot den efterfrågan som den gröna omställningen skapar

I vår första workshop, måndag 17 april kl. 13.30-16.00, tar vi avstamp i områdena 1 och 2.

Vem är målgruppen för mission workshops och programmet?

För de två första workshoparna riktar vi oss främst till behovsägare inom offentlig sektor som vill skapa förutsättningar för helt nya sätt att styra och leda offentlig sektor genom att arbeta missionsdrivet.

För senare workshops och för programmet som helhet riktar vi oss även till aktörer inom privat och ideell sektor som kan och vill bidra till nya sätt att arbeta och samverka gränsöverskridande mot gemensamma missions tillsammans med offentlig sektor med fokus på hållbarhetsomställningen och samhällsnytta. Behovsägarnas engagemang i programmet är dock extra viktig både från ett strategiskt och operativt perspektiv.

Vem kan jag kontakta för frågor?

Helene Hellmark Knutsson, Arbetspaketsledare, Landshövding i Västerbotten

Mejl: helene.hellmark.knutsson@lansstyrelsen.se

Kennet Johansson, Facilitator, Länsstyrelsen Västerbotten

Mejl: Kennet.Johansson@lansstyrelsen.se

Tel: 010-225 44 81

Mariell Juhlin, Övergripande projektledare

Mejl: mariell.juhlin@miun.se

Mobil: 070-366 9029

 


Sidan uppdaterades 2023-03-21