Docentföreläsningar vid fakulteten för humanvetenskap

Tis 16 maj 2023 13.00–16.00
online
Lägg till i din kalender

För att visa 2022 års nya docenter vår uppskattning arrangerar vi en högtid där de docenter som fakulteten har antagit under året bjuds in att hålla en docentföreläsning med anknytning till sin egen forskning. Varmt välkommen att lyssna på föreläsningarna!

I bakgrunden en närbild av orangea tulpaner. Ovanpå bilden av tulpaner, fem cirklar med en persons ansikte i varje. Tre kvinnor och två män.
Docenterna Åsa Tjulin, Marlene Makenzius, Marcus Lauri, Erik Andersson och Elisabeth Hansen.

Docenthögtiden hålls den 16 maj 2023 kl. 13–16 i form av ett Zoom-webbinarium. Lyssna på samtliga docentföreläsningar eller välj delar av eftermiddagen.

Anmäl dig här

Program

Docenthögtiden leds av Sandra Wall-Reinius, prodekan och ordförande i anställningsrådet.

13.00  Inledning, dekan Anna Olofsson

13.05  Åsa Tjulin, docent i hälsovetenskap: Hälsa i arbetslivet – en forskningsresa

Föreläsningen kommer ge exempel på hur jag har tillämpat tre perspektiv i min forskning på hälsa i arbetslivet; rehabilitering, förebyggande och hälsofrämjande. Mina studier har belyst vilken betydelse sociala relationer och lärande har för hållbar rehabilitering, för att förebygga psykisk och social ohälsa, samt för att främja hållbar verksamhetsutveckling. Jag kommer också berätta lite kort om den forskning som är pågående utifrån de tre perspektiven.

13.35  Marlene Makenzius, docent i folkhälsovetenskap: Att välja mellan ”skamliga” p-piller eller osäker abort med livet som insats – en verklighet för många kvinnor i länder med restriktiv abortlagstiftning

Sexuell- och reproduktiv hälsa, och rättigheter. RCT-, interventions-, tvärsnitts-, och kvalitativa studier har använts, med fokus på osäkra aborter och preventivmedelsanvändning. Jag har forskat många år i Kenya där osäkra aborter är ett folkhälsoproblem som leder till döden för många kvinnor, framför allt unga kvinnor och flickor. Bakomliggande faktorer handlar det om patriarkaliska samhällen, och könsstereotypa uppfattningar om kvinnor som genomgår abort och/eller använder sig av preventivmedel. Stigmat finns på alla nivåer i samhället, men att det går att förebygga. 

14.05  Marcus Lauri, docent i socialt arbete: Våld, vinst, verklighet – Hur marknadisering kan forma idealen kring skyddat boende

Vad händer med offentlig verksamhet när man bjuder in privata aktörer att konkurrera om våra skattemedel? Den frågan har debatterats och undersökts flitigt när det gäller områden som skola, vård, omsorg och socialt arbete. Vad som dock är okänt är hur sådan marknadisering påverkar skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor, en verksamhet som hittills skötts av ideella kvinnojourer. Genom berättelser från privata företag försöker jag förstå hur marknadisering kan (om)forma idealen kring skyddat boende.

14.35  Paus

14.45  Erik Andersson, docent i idrottsvetenskap: Prestationsfaktorer och farthållningsstrategier inom uthållighetsidrott

Erik Anderssons forskningsområde är tillämpad idrottsfysiologi och mer specifikt främst hur olika fysiologiska faktorer påverkar idrottsprestation inom uthållighetsidrott. Syftet med den här docentföreläsningen är att belysa komplexiteten i uthållighetsprestation utifrån fysiologiska, mekaniska och taktiska aspekter.

15.15  Elisabeth Hansen, docent i hälsovetenskap: Aktivitet för att gynna hälsan

Elisabeth Hansens forskningsområde är tillämpad (fysisk) aktivitet för att gynna hälsan hos olika målgrupper. Mer specifikt hur olika mentala aspekter som motivation och humör, samt fysiologiska faktorer påverkar hälsan över lag, kardiovaskulär sjukdom som diabetes typ 2, arbetsmiljö och ledarskap, och genom intervention for personer med intellektuell funktionsnedsätting. Syftet med den här docentföreläsningen är att belysa komplexiteten i anpassad aktivitet för att gynna hälsan för olika målgruppen utifrån fysiologiska, mentala och taktiska aspekter.

15.45  Avslutning

 


Sidan uppdaterades 2023-04-14