Workshop: Hur bidrar bebyggelse i landsbygder till hållbarhet?
Workshop för att dela goda exempel! Bebyggelsen i landsbygder är ofta mångfunktionell. Den är betydelsefull inte bara som bostad utan också för kulturarvet, sociala mötesplatser, service, inkomstkälla eller annan ekonomisk tillgång, bland annat.
Landsbygder pressas miljömässigt, socialt, kulturellt och ekonomiskt samtidigt som det blir tydligt att bebyggelsen kan vara en resurs för att möta olika sorters hållbarhetsutmaningar.
Workshop
Projektet bjuder nu in till en digital workshop där deltagarna får sprida egna exempel och inspireras av andras. Exemplen ska visa hur man minskar negativ påverkan, ökar positiv påverkan för hållbar utveckling, och/eller minskar risken för att drabbas av hållbarhetsutmaningar och dess omfattning.
Workshopen inleds med en kort presentation av timmerhantverkare Isak Stålenhag som ger några exempel på åtgärder som bidrar till att byggnader kan vara långsiktiga, resilienta och kulturvärda.
När?
Fredag 5 januari 2024 kl. 10:30-12:00
Var?
Digitalt via Zoom
För vem?
Du som har egna exempel från landsbygder på byggnader som bidrar till att möta hållbarhetsutmaningar. Särskilt välkomna är egen-/småföretagare inom gröna näringar som anpassat byggnader som används som bostad och/eller i verksamheten. Även medlemmar i byalag, ideella organisationer, ekonomiska föreningar, samebyar eller liknande är välkomna om man med sin sammanslutning har (anpassat) byggnader som bidrar till att möta hållbarhetsutmaningar.
Vilken sorts hållbarhetsutmaningar?
Miljömässiga (till exempel extremväder, energianvändning, energikällor, giftiga ämnen, biologisk mångfald, försurning, klimatförändringar, vattenanvändning, transporter), ekonomiskt (både privata och företagsrelaterade, såsom (klimat)risker och kostnader), sociala och kulturella (till exempel social exkludering, sysselsättning, demografiska trender, generationsutmaningar).
Vilken sorts byggnader eller anpassningar?
Ombyggda eller nya bostadshus, komplementhus, ekonomibyggnader, lokaler och kombinationer av dem. Energilösningar, bevattningslösningar, mötesplatser, kollektiva lösningar, ökade möjligheter till lokala inkomster, arbetstillfällen, rehabilitering, serviceutbud, byggnadsvård, kulturarv, kulturutbud, nya boendeformer samt åtgärder som bidrar till riskminskning, riskspridning/diversifiering, kostnadsminskning och intäktsökning. Både innovativa lösningar och traditionellt hantverk är intressanta att lyfta!
Välkommen med din anmälan
Maila lovisa.hogberg@miun.se för att få en mötes-länk och mer information.
Forskningsprojekt
På Mittuniversitetet pågår ett forskningsprojekt som finansieras av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin, KSLA, där bebyggelsen i landsbygder ska lyftas fram genom goda exempel. Syftet är att dela hållbara anpassningar av byggnader för att sprida kunskap och inspiration till både andra landsbygdsboende och boende i mer urbana miljöer. Byggnader och anpassningar i fråga kan till exempel vara uppgraderade bostadshus, ombyggda ekonomibyggnader eller tomma lokaler som fått ny eller utökad användning.