Mittlyftet 13 maj 2025: Presentationer från Kommunsamverkan

Tis 13 maj 2025 10.00–14.30
Sundsvall
Lägg till i din kalender

Varmt välkommen till Mittlyftet – en inspirerande konferens där kommunmedarbetare och forskare presenterar resultat från gemensamma forskningsprojekt. Denna gång blir Mittlyftet extra festligt med både tårta och boksläpp då vi uppmärksammar Mittuniversitetet 20 år.

Skola klassrum skolbarn

Välkommen till Mittlyftet!

Under dagen får du ta del av nyttan och resultatet av forskningsprojekt i samverkan med Härnösands, Nordanstigs, Sollefteå, Sundsvalls, Timrå, Ånge och Örnsköldsviks kommun. Du kan delta antingen på plats eller via Zoom, och deltar du på plats bjuder vi på lunch. 

Datum: Tisdag 13 maj 2025

Tid: 10.00–14.30 (kaffe från 9.45)

Plats: Grönborg, eller digitalt via Zoom 

Adress: Storgatan 73, Sundsvall

Kostnad: Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för allmänheten

Anmälan: Sista anmälningsdag för dig som vill delta på plats och äta lunch är 6 maj. Vill du delta digitalt, eller på plats men inte äta lunch är anmälan öppen fram till 13 maj. 

Varmt välkommen att anmäla dig!

Anmäl dig här

 

Program 

9:45 Kaffe
10:00 Intro. Dagens moderatorer hälsar välkommen.

Tema: Teknik

10:10 Vätgas och Kräftor 

Forskningsprojektet Vätgas och kräftor (VOK) har initierats av Fiskevårdsgruppen i Ånge kommun. Deras utmaning är att kommande generationer ska kunna fiska flodkräftor i Ljungan. I projektet studeras hur hantering av vatten vid vätgasproduktion kan användas för att säkra flodkräftans överlevnad. Därigenom kan projektet bidra till en ökad förståelse för hur nya smarta industrier kan bidra till en hållbar användning av vattenresurser och på så sätt förbättra den biologiska mångfalden och skapa en hållbar landsbygdsutveckling.

Presentatörer: Jenny Zimmerman och Charlotta Faith-Ell, Mittuniversitetet samt Tomas Widenfalk, Ånge kommun.  
I samverkan med: Ånge kommun

Läs mer om Vätgas och kräftor

 

Tema: Sociologi

10:30 Barnspåret – ett exempel på organisering och mätning av en lärande och tillgänglig socialtjänst

I projektet studeras organisering och styrning av kommunernas arbete i välfärdssektorn, med särskilt fokus på Sundsvalls kommuns verksamhet Barnspåret. Målet är att bidra med kunskap om hur förebyggande socialt arbete kan organisatoriskt främjas och realiseras i daglig praktik i utsatta områden.

Presentatörer: Malin Bolin och Sara Swedenmark, Mittuniversitetet samt Malin Jonsson, Sundsvalls kommun. 
I samverkan med: Sundsvalls kommun

Läs mer om Barnspåret

 

Tema: Idrott 

10:50 Träningspassets effektivitet kopplat till planerad och genomförd träning i skidgymnasiets regi

Projektet studerar olika sätt att mäta träningsbelastning under uthållighetsträning hos skidgymnasiestudenter på riksidrottsgymnasiet i Sollefteå. Syftet är att kartlägga hur den planerade träningen genomförs under skidgymnasietungdomars tid på riksidrottsgymnasiet (RIG). 

Presentatörer: Glenn Björklund och Andreas Kårström, Mittuniversitetet samt Erik Gradin, Solletfeå kommun. 
I samverkan med: Sollefteå Kommun (Skidgymnasiet Biathlon)

Läs mer om Träningspassets effektivitet kopplat till planerad och genomförd träning i skidgymnasiets regi

 

Tema: Statsvetenskap 

11:10 Integrationsnätverket i Västernorrland under 40 år

Projektet syftar till att sammanställa och analysera erfarenheter – i form av en kunskapsbank – från Västernorrlands Integrationsnätverk under tidsperioden 1985–2024. Målet är att en sådan analys ska kunna ligga till grund för framtida integrationsfrämjande åtgärder i Västernorrland och bidra till befolkningstillväxt och kompetensförsörjning.

Presentatörer: Gustav Lidén och Joel Jacobsson, Mittuniversitetet samt kommunrepresentant.
I samverkan med: Härnösands kommun, Sollefteå kommun, Sundsvalls kommun, Timrå kommun, Örnsköldsviks kommun, Ånge kommun, Kramfors kommun

Läs mer om Integrationsnätverket i Västernorrland under 40 år

 

11:30–12:30 Lunch 

 

Tema: Framtidens välfärd

12:30 Läslust ‑ Strategier för ökad läsmotivation

Läslust ‑ Strategier för ökad läsmotivation är ett forsknings- och utvecklingsprojekt syftar till att utveckla och pröva arbetssätt, verktyg och strategier för att öka elevers läslust. Projektet genomförs i samarbete med personal vid Böle skola i Timrå kommun och forskare i pedagogik vid Mittuniversitetet och bygger på ett, sedan 2021, etablerat samarbete med syfte att öka lärares kunskaper om läsförståelse i allmänhet och elevers läslust och motivation för läsning i synnerhet. 

Presentatörer: Lena Ivarsson, Helene Dahlström och Ulla Damber, Mittuniversitetet samt Rasmus Engström och Anneli Sundin-Jokioja från Böle skola i Timrå kommun. 
I samverkan med: Timrå kommun

Läs mer om Läslust ‑ Strategier för ökad läsmotivation

 

12:50 Läslust i fritidshem

Projektet är ett samarbete mellan Mittuniversitetet och Brännaskolan i Härnösands kommun och det övergripande syftet är att inspirera och stötta fritidshemmets elever att utvecklas till språkande och läsande individer med genuin läslust. Genom eget valda aktioner testar personalen olika metoder och tillvägagångssätt för att engagera eleverna i läsning och bearbetning av böcker.

Presentatörer: Ulla Damber och Eva Nordlinder, Mittuniversitetet. 
I samverkan med: Härnösands kommun

Läs mer om Läslust i fritidshem

 

13:10 Studie med fokus på utvärdering av effekter av positivt beteendestöd i två skolor i Sundsvalls kommun 

För att minska problemskapande beteenden i klassrummet och på skolan, öka de akademiska resultaten samt skapa gynnsamma förutsättningar för studiero behövs en gemensam grundsyn hos personalen där förväntningar tydliggörs och positiv feedback ges till eleverna. Projektets mål är att öka lärarnas kompetens om deras ledarskap i klassrummet och skapa en gynnsam lärmiljö med studiero för elever. Lärare ska utveckla sina arbetssätt gällande främja prosociala och akademiska beteenden som hjälper eleverna att lyckas, både inlärningsmässigt och socialt, i sina studier.

Presentatörer: Lena Boström och Fathi Abuo Zaid, Mittuniversitetet samt kommunrepresentant
I samverkan med: Sundsvalls kommun

Läs mer om Studie med fokus på utvärdering av effekter av positivt beteendestöd i två skolor i Sundsvalls kommun 

 

13:30 Framtidens välfärd: vård och skola

Programmets mål är att bana väg för större satsningar med möjlighet att utveckla en stark forskningsmiljö, som med koppling till högkvalitativa utbildningar kan säkra kunskaps- och kompetensförsörjning, men också generera ny kunskap om hur vård och skola kan organiseras för framtidens välfärd.

Presentatörer: Malin Holmström-Rising och Lena Boström, Mittuniversitetet samt kommunrepresentant
I samverkan med: Sundsvalls, Härnösands, Nordanstigs, Timrå och Ånge kommun

Läs mer om Framtidens välfärd: vård och skola

 

13:50–14:30 Boksläpp och tårta 

Vid boksläppet beskriver vi hur vi valt att dokumentera arbetet i programmet Framtidens Välfärd: Vård och Skola genom en antologi som till en början beskrevs som en kokbok. Alla projekt som har valt att ingå i Framtidens Välfärd har bjudits in till att delta i antologin. Antologin är populärvetenskaplig och vår tanke är att sprida resultat från programmet Framtidens Välfärd och de ingående projekten på ett konkret sätt. Förhoppningen är också att antologin kan vara en inspirationskälla för nya projekt och fortsatt samverkan mellan kommuner och Mittuniversitetet.

Medverkande: Malin Holmström-Rising och Lena Boström, Mittuniversitetet. 


Sidan uppdaterades 2025-04-10