STUDIE II (kvalitativ)
Mittuniversitetet (MIUN) har fått i uppdrag av Region Jämtland Härjedalen (Region JH) att identifiera hinder och nya möjligheter för att intensifiera FaR-arbetet i Regionen.
STUDIE II (kvalitativ)
SYFTE:
Att undersöka upplevelser av FaR-arbetet, samt möjliga lösningar för att överkomma identifierade utmaningar, bland vårdpersonal (läkare, distriktsköterskor och fysioterapeuter) i olika vårdkontexter; vårdcentral och specialistvård (Vuxenpsykiatri, Barn- och ungdomspsykiatri, Barnhabiliteringen och Vuxenhabiliteringen), och dess verksamhetsansvariga.
Förslag på frågeområden:
- Vilka erfarenheter och upplevelser har läkare av att diskutera och förskriva FaR till patienter med olika hälsotillstånd och behov?
- Hur upplevs administrativa processer och rutiner för förskrivning av FaR?
- Vilka främjande administrativa incitament och hinder upplevs när det gäller att aktivt förskriva FaR till patienter?
- Hur påverkar dessa faktorer FaR-förskrivningen?
- Vilka utbildningsbehov och potentiella resurskrav finns för att förbättra och öka FaR-förskrivningen?
Verksamhetsansvariga:
- Hur ser verksamhetsansvariga på FaR-arbetet och dess värde inom olika vårdkontexter?
- Vilka strategier används för att främja eller hindra FaR-förskrivning bland sina medarbetare?
- Vilka möjligheter till utbildningsinsatser incitament är möjliga för verksamhetsansvariga att bistå med i framtiden för att förbättra och öka FaR-förskrivningen?
METOD
En kvalitativ undersökning våren 2024, baserad på intervjuer med olika vårdprofessioner ifrån olika vårdkontext och verksamhetsansvariga, för att få en djupare förståelse för specifika situationer och utmaningar som påverkar FaR-förskrivning och de administrativa processerna. Intervjuerna genomförs via Teams i fas II, dvs efter den kvantitativa datainsamlingen under våren 2024. I arbetet ingår även analys av relevant dokumentation och rutiner. Intervjuerna. Därtill ingår att analysera relevant dokumentation, riktlinjer och policydokument som rör FaR-förskrivning och administrativa processer för att förstå hur dessa dokument påverkar och styr praktiken (samt jämföra i diskussionsavsnittet med arbete i en annan region med hög förskrivning av FaR – med syftet att identifiera förslag på potentiella lösningar/åtgärder som kan öka FaR-förskrivningen.
Målgrupper
Vårdpersonal (läkare, distriktsköterskor och fysioterapeuter) i olika vårdkontexter; vårdcentral och specialistvård (Vuxenpsykiatri, Barn- och ungdomspsykiatri, Barnhabiliteringen och Vuxenhabiliteringen), samt verksamhetsansvariga.
Analysmetod
Kvalitativ innehållsanalys: Insamlade data från olika vårdkontexter och grupper av respondenter analyseras för att identifiera skillnader och likheter i upplevelser och erfarenheter samt hur administrativa processer skiljer sig åt. Analysproceduren följer Granheim & Lundmans (2004) metod för innehållsanalys, som innebär att koda och kategorisera materialet för att identifiera centrala budskap som kan bilda övergripande kategoriseringar som kan illustrera resultatet och ge en djupare förståelse till bakomliggande faktorer utifrån olika verksamhetsperspektiv.
Etiska överväganden
Att delta i studien är frivilligt, och information om studien kommer att delges via verksamhetsledningen för respektive verksamhet i god tid (minst 2 veckor) innan genomförande av studien. Genom att besvara enkäten antas informerat samtycke ha erhållits. Inge enskilda individer kommer att kunna identifieras i det slutliga resultatet. Etikansökan avses att skickas in till Etikprövningsnämnden i december 2023.
Fakta
Projektperiod
230201-250701
Samarbetspartners
- Region J/H
Projektledare
