Minor Field Studies (MFS) är ett stipendium från SIDA, som ger studenter möjlighet att genomföra fältstudier i länder där Sverige bedriver utvecklingssamarbete. Från och med 2024 samordnas programmet nationellt av Stockholms universitet, men studenter söker stipendiet via sitt eget hemlärosäte.

MFS stipendium
Louise, MFS i Nepal.
  • En ansökan om MFS-stipendie måste kopplas till svenska strategier för utvecklingssamarbete. Sveriges utvecklingssamarbete och humanitära bistånd styrs av regeringen genom olika strategier som kan vara riktade mot ett land, en region eller ett specifikt tematiskt område. På MFS programkontors hemsida finns beskrivningar av svenskt utvecklingssamarbete, möjliga värdländer, och även vägledning kring hur du kan koppla din MFS till en strategi.

  • Ansökan om MFS från Mittuniversitetet är öppet för alla studenter registrerade vid Mittuniversitetet och som uppfyller följande krav: 

    • Genomför examensarbete eller uppsats på grund- eller avancerad nivå (kandidat-, magister- och masternivå).
    • Är aktivt inskrivna vid Mittuniversitetet vid tidpunkten för ansökan.
    • Är svenska medborgare eller har varit folkbokförda i Sverige sedan minst ett år vid tidpunkten för ansökan. 
    • Har aldrig påbörjat en utbildning på forskarnivå.

    Alla som beviljats stipendiet ska delta i en obligatorisk förberedelsekurs online.

    Studenter kan inte ansöka om två MFS-stipendier för samma utbildningsnivå.

  • På MFS programkontors sida finns en lista över länder som är godkända för MFS. Säkerhetsläget i de listade länderna förändras hela tiden och det är därför viktigt att du så tidigt som möjligt bildar dig en uppfattning om säkerheten i det land du vill resa till.

    På Utrikesdepartementets (UD:s) webb finns en lista över länder som man i dagsläget avråder från resor till. Om UD avråder från alla resor, nödvändiga eller icke nödvändiga resor till ett helt land får fältstudier ej genomföras. Om UD avråder från icke nödvändiga resor till en annan del av landet än där du planlägger din MFS, kan även detta vara ett skäl till att ej godkänna ett land för en MFS-studie. Detta beslut tas av bedömningsgruppen i samband med att din ansökan evalueras. Stipendiemedel beviljas inte heller om fältstudien bedöms medföra stor risk för projektdeltagarens, eller berörda personer i vistelselandets, personliga säkerhet, även om det inte finns några restriktioner från UD. Om du blivit beviljad ett stipendium och en avrådan utfärdas till hela landet eller till den del av landet där du planerar att göra din MFS innan din avresa får du inte påbörja din resa. Stipendiet ska dessutom betalas tillbaka.  Om en avrådan utfärdas medan du befinner dig i MFS-landet och avser "alla resor" måste du lämna landet och resa tillbaka till Sverige inom 30 dagar. 

    Lista över länder till vilka Utrikesdepartementet avråder från resor

  • Ansökan är öppen för studenter som ska skriva sin 15 hp eller 30 hp uppsats på grund- eller avancerad nivå. Ansökan består av ett online formulär och du bifogar dina dokument i online ansökan. Ansökningsdeadline för den första ansökningsomgången är 15/9, 2025. En andra ansökningsomgång öppnas endast om det finns stipendier kvar efter att första sökomgången är klar.

    En komplett ansökan ska ha ett komplett ifyllt ansökningsformulär och följande dokument ska bifogas:

    Projektplan (2-3 sidor)

    1. Titel
    2. Bakgrund där du motiverar ditt val av land
    3. Syfte och frågeställningar
    4. Metod
    5. Tidsplan för fältstudien (minst åtta sammanhängande veckor) samt en beskrivning hur studien ska genomföras
    6. Förslag på alternativt upplägg om den ursprungliga planen inte håller.

    Din uppsats ska vara relevant för ditt utbildningsprogram eller ämne, samt vara kopplad till en eller flera strategier för svenskt utvecklingssamarbete i det land du vill åka till. Den fråga eller det problem som undersöks i examensarbetet ska ha relevans för vistelselandet. 

    Dessa dokument ska skrivas på engelska. Källhänvisningar ska finnas med men behöver inte räknas in i 2-3 sidor.

    Intyg från handledare

    Tala med kurs/programansvarig på Mittuniversitetet så att du tilldelas en handledare som kan stötta dig i arbetet med projektbeskrivningen. Handledaren bedömer den akademiska kvaliteten i projektbeskrivningen. För MFS-projekt är det särskilt viktigt att även se till genomförbarheten. Det kan handla om såväl upplägg av materialinsamling och intervjuer som din personliga kapacitet att genomföra en fältstudie i det aktuella landet. Under fältarbetet ska uppsatshandledaren stå i kontakt med dig för att eventuellt hjälpa med teoretiska eller metodologiska problem. Efter hemkomsten ska du ha samma handledarhjälp som övriga uppsatsstudenter. Du informerar själv din handledare om de särskilda förväntningar som handledning av ett MFS-projekt medför. Handledaren fyller i och skriver under dokumentet Intyg om handledning av MFS-projekt som du sedan laddar upp i din onlineansökan.

    Intyg om handledning av MFS-projekt (PDF)

    Intyg från kontaktperson i värdlandet

    Förutom handledare vid Mittuniversitetet behöver du en kontaktperson i värdlandet. Kontaktpersonen ska kunna bistå med praktiska arrangemang i värdlandet, exempelvis tips på boende och kontakter med resurspersoner. Kontaktpersonen kan även vara vägledande ifråga om säkerheten i landet. I vissa länder krävs forskningstillstånd för en studie som MFS. I dessa fall kan handledaren i fält även vara till hjälp. Observera att kontakpersonen inte får någon ersättning från Mittuniversitetet för sitt arbete. Det är därför viktigt att du ersätter kontaktpersonen för eventuella utlägg så som till exempel lokala resor, ersättning för material etc. Kontaktpersonen fyller i och skriver under "Agreement on field study guidance" som du sedan laddar upp i din ansökan.

    Agreement on field study guidance (PDF)

    Budget

    Stipendiesumman är 35 000 SEK. Stipendiet ska inte ses som heltäckande utan brukar normalt kompletteras med CSN. Till ansökan bifogas en budget som ska innehålla följande delar:

    1. Resa till och från landet där studien ska genomföras (billigast möjliga färdsätt)
    2. Del av levnadsomkostnader (50 procent av utlandstraktamentet). På Skatteverkets hemsida finns tabeller över utlandstraktamenten att utgå ifrån. Se utlandstraktamenten
    3. Eventuella nödvändiga resor inom landet eller regionen
    4. Vaccinationer
    5. Eventuella kostnader för tolkning och utrustning
    6. Visumkostnader
    7. Eventuella kostnader för kompletterande försäkring
    8. Eventuella kostander för forskningstillstånd

    Passkopia eller personbevis

    Bifoga passkopia eller personbevis från Skatteverket där medborgarskap framgår. Om du inte är svensk medborgare ska du bifoga ett intyg från Skatteverket som styrker att du har varit folkbokförd i Sverige i 12 månader.

     

  • Till MFS-handläggaren skickar du din deltagarrapport och kopior av resehandlingar efter avslutad fältstudieperiod. MFS-handläggaren håller också uppföljningssamtal med alla stipendiater vid hemkomsten

    Student har följande ansvar efter att fältstudien är genomförd: 

    • Fylla i och lämna in en deltagarrapport till MFS-handläggaren
    • Presentera projektet för övriga studenter inom kursen.
    • Delta i den kunskapsspridningsprocess som Mittuniversitetet anordnar
    • Publicera uppsatsen eller examensarbetet i MFS-databasen (lanseras 2025) senast ett år efter hemkomsten.

    Studenter uppmuntras dessutom att göra sin studie tillgänglig i värdlandet på det lokala språket när det är möjligt, till exempel i form av en sammanfattning eller artikel.

    Läs mer om Mittuniversitets regler för MFS-stipendiet

  • Här finns mer information om behörighetskrav, vad en fältstudie innebär, hur du kopplar ditt projekt till strategier och rollen för kontaktpersoner i värdlandet.

    Klicka här för att komma till MFS programkontor

  • Du är försäkrad via Kammarkollegiets försäkring Student UT under din fältstudieperiod men bör själv undersöka om du behöver kompletterande försäkring.

    Försäkringsvillkor Student UT

    Besked om beviljade ansökningar lämnas ca en månad från ansökningstillfället. Du kan läsa mer om riktlinjerna för urvalsprocessen på sidan Urval och beslut.

    Klicka här för att komma till information om urval och beslut

    MFS-handläggaren vid Mittuniversitetets International Relations Office hanterar alla frågor kring stipendiet och kommer att hålla kontakt med dig före, under och efter fältstudieperioden.

Ansökan

Tack för din anmälan!

Nivå:
Jag bifogar följande obligatoriska dokument med min ansökan: (checka i box för varje)

Obs! Om flera filer ska bifogas så måste de laddas upp samtidigt!

Obs! Om flera filer ska bifogas så måste de laddas upp samtidigt!

Frågor besvaras av

International Office

Sidan uppdaterades 2025-04-02