Handledning av gymnasiearbeten
Kursen syftar till att ge lärare vid gymnasieskolan kunskaper om genomförande och handledning av en vetenskaplig studie på gymnasienivå.
Upplägg
Kursen utgår från ett samhällsvetenskapligt perspektiv men kan läsas av samtliga gymnasielärare.
Upplägget kan anpassas efter behov. Det kan vara allt från en fördjupande kurs på 7,5 hp eller kortare högskolepoängsgivande kurs eller i form av en seminarieserie. Vi kan anpassa omfång, innehåll och upplägg efter behov. Kontakta oss vid intresse!
Exempel på innehåll
Innehållet anpassas utifrån omfång och behov och kan bestå av följande delar.
- Perspektiv på handledning. Vad innebär det att handleda i en vetenskaplig studie? Hur tillgodoses olika lärstilar? Vilka är fördelarna och nackdelarna med handledning i grupp respektive enskild handledning? Hur kan man ge och ta respons som handledare?
- Vetenskap och sanning. Vilka vetenskapsteoretiska perspektiv bör gymnasielever ha kunskap om för att genomföra gymnasiearbetet?
- Allt börjar med en fråga. Kort översikt av de olika delarna av en vetenskaplig studie. Fokus ligger på den centrala frågeställningen. Vad är en vetenskaplig fråga? Vad är viktigt att tänka på när man formulerar en sådan fråga? Hur kan man hjälpa eleverna att formulera egna frågeställningar?
- Vetenskapliga metoder. Diskussion om olika former av vetenskapliga metoder: intervju, observation, dokumentstudie, enkätstudie och experiment.
- Teori, resultat och analys. Vilken relation finns mellan teori och empiri i olika former av analyser? Hur kan man hjälpa eleven att träna sitt analytiska tänkande?
- Presentation av studien. Vad karaktäriserar vetenskapligt skrivande? Vilka delar innehåller en vetenskaplig rapport och vilka former av upplägg finns?
Kontakt
