Från teori till praktik – att leda kollegialt lärande med vetenskaplig grund
Att utveckla skolans pedagogiska arbete kräver både teoretisk förankring och praktiska verktyg. För Karolina Arvekvist blev kursen en ögonöppnare för hur kollegialt lärande kan stärkas genom aktionslärande och vetenskaplig grund – och hur det kan omsättas i skolans vardag.
Vad fick dig att välja kursen att leda kollegialt lärande på vetenskaplig grund, och vad hade du för förväntningar innan du började?
- Anledningen till att jag valde kursen var för att jag ville fördjupa mina kunskaper och få nya perspektiv gällande hur jag som rektor kan leda det kollegiala arbetet på vetenskaplig grund i min skola. Jag har jobbat i flera år som rektor på en och samma skola och det pedagogiska utvecklingsarbetet på skolan fungerade bra men jag och mina förstelärare hade en dialog på skolan om hur vi skulle kunna utveckla arbetet för att bli ännu bättre. Vi pratade en del om hur vi kan säkerställa att vi arbetar på vetenskaplig grund och hur vi kan utveckla undervisningen på ett vetenskapligt sätt. Utifrån dessa samtal kände jag att jag inte riktigt hade en tydlig bild av vad detta faktiskt innebär i praktiken så när jag såg denna fortbildningskurs kändes det perfekt, säger Karolina Arvekvist, rektor på Sjöviksskolan i Stockholm.
Kan du ge något konkret exempel på hur kursen har påverkat ditt sätt att tänka kring och att leda det kollegiala lärandet på din skola?
- Framför allt har jag fått konkreta verktyg hur man kan leda kollegiala samtal. Mycket av den litteratur som vi har läst har jag låtit mina förstelärare ta del av vilket varit mycket uppskattat. På så sätt har de fått flera verktyg som de kan använda sig av när de leder sina lärgrupper på skolan. Jag har också fått en teoretisk grund att stå på i samtal med mina förstelärare utifrån hur de själva ser på sitt eget uppdrag och sin roll som förstelärare. Genom detta har jag kunnat ge mer tydlig feedback till dem. Kursen har även påverkat mitt sätt att tänka kring vad som menas med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Dels har jag insett vad komplext det uppdraget faktiskt är men jag har också fått nya tankar kring hur vi faktiskt kan jobba med aktionslärande på skolan och inte bara bli forskningskonsumenter.
Vad har varit den mest givande delen i kursen hittills, och varför?
- I skolans värld går allting i ett rasande tempo. Därför har det har varit väldigt värdefullt att komma iväg på internaten och därmed har jag fått en möjlighet att stanna upp och reflektera kring frågor som annars tenderar att hamna i bakgrunden pga. alla andra mer akuta saker som sker i skolan. Litteraturen som vi läst har varit givande och jag har kunnat använda mycket av det jag läst i min verksamhet. Men även innehållet i de träffar vi har haft har varit upplagda på ett sådant sätt att jag har kunnat gå tillbaka till min skola och provat tex. olika samtalsmodeller.
Gör det! Det har varit fantastiskt bra att hela kursens upplägg bygger på att jag som rektor själv för göra ett aktionslärande på min egen verksamhet utifrån de behov jag själv har identifierat.
Vilket råd skulle du ge till andra rektorer som funderar på att gå den här kursen?
- Gör det! Det har varit fantastiskt bra att hela kursens upplägg bygger på att jag som rektor själv för göra ett aktionslärande på min egen verksamhet utifrån de behov jag själv har identifierat. På så sätt har jag inte bara fått nya perspektiv genom litteratur utan kursen har även lett till praktiska förändringar i min verksamhet.