Undervisning på kognitionsvetenskaplig grund med inriktning språk‑, läs‑ och skrivutveckling
Vill du förbättra dina undervisningsmetoder och maximera dina elevers lärande? Anmäl dig då till denna kurs! Genom att lära dig evidensbaserade undervisningspraktiker får du verktygen att skapa en inspirerande och effektiv lärandemiljö.
Länk till Skolverkets webbsida (aktiveras inom kort).
Syfte
Utbildningen syftar till att ge lärarna kunskap om evidensbaserade undervisningspraktiker som stärker möjligheten för elevernas lärande.
Målgrupp
Kursen riktar sig främst till dig som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen som är avsedd för lärare i årskurs F–3 samt speciallärare. Sekundär målgrupp är lärare i årskurs 4–6.
Innehåll och upplägg
Kursen är indelad i två moment. I första momentet, Kognitionspsykologiskt perspektiv på lärande, ska kursdeltagaren nå kunskap och förståelse för kognitionspsykologiska teorier och modeller som fokuserar på uppmärksamhet och minne för lärande, samt visa förståelse för gemensamma grunder och individuella förutsättningar inom dessa områden.
I det andra momentet, Ämnesdidaktisk tillämpning av kognitionsvetenskapligt perspektiv på språk-, läs- och skrivutveckling samt läsförståelse, får kursdeltagarna tillämpa sina kunskaper i form av att utveckla och utforma sin ämnesundervisning med avstamp i relevant kognitionsforskning.
Fullständig beskrivning av kursens innehåll hittar du i kursplanen (länk aktiveras inom kort).
Lärandemål
Moment 1: Kognitionspsykologiskt perspektiv på lärande, 2,5 hp.
Efter genomgången kurs ska kursdeltagaren kunna:
- Beskriva centrala teorier och modeller för uppmärksamhet, minne och lärande utifrån ett kognitionspsykologiskt perspektiv
- Utifrån ett kognitionspsykologiskt perspektiv i relation till elever förklara individuella förutsättningar till lärande
Moment 2: Ämnesdidaktisk tillämpning av kognitionsvetenskapligt perspektiv på språk-, läs- och skrivutveckling samt läsförståelse, 5 hp.
Efter genomgånget moment ska kursdeltagaren kunna:
- Tillämpa teoretisk kunskap om skriv- och läsutveckling i arbetet med såväl första- som andraspråkselever.
- Redogöra för skillnader mellan phonics-baserade undervisningsmetoder och så kallade helordsmetoder för tidig läs-och skrivinlärning.
- Analysera och reflektera kring undervisningens utformning med fokus på att minska kognitiv belastning i språk-, läs- och skrivundervisning.
- Utveckla undervisningsstrategier som stödjer både lågnivå- och högnivåprocesser i elevers läs och skrivutveckling med utgångspunkt i olika kognitiva modeller.
- Arbeta med språkutvecklande undervisning där elever får stöd att utveckla sitt ordförråd och förmåga att tolka och analysera texter
- Anpassa undervisningen för elever med olika förutsättningar, genom att exempelvis använda tydliga visuella stöd, muntliga instruktioner, konkreta uppgiftsformuleringar och varierade undervisningsformer.
- Diskutera vilka särskilda kognitiva och språkliga utmaningar som kan uppstå i samband med andraspråksinlärning och formulera didaktiska strategier för att möta dessa.
- Beskriva centrala teorier och modeller för litteraturreception med kognitionsvetenskapligt perspektiv
- Redogöra för och tillämpa olika läsförståelsestrategier
- Diskutera olika mediers inverkan på litteraturreception och läsförståelse utifrån ett kognitionspsykologiskt perspektiv i relation till elever
Undervisningsform
Kursen bedrivs som en IT-distanskurs via en nätbaserad lärplattform med 25 % studietakt under en termin. Tillgång till dator med internetuppkoppling, kamera, mikrofon och högtalare krävs.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, individuella arbeten och gruppdiskussioner. Seminarier, individuella arbeten och gruppdiskussioner kan, där så anges, vara obligatoriska och examinerande. Inom ramen för delar av kursens uppgifter erbjuds även deltagarna att koppla uppgifter till sin lärarprofession och skolpraktik.
Aktuella datum
Kursen som startar i september och avslutas i december, omfattar 9 träffar à 2 timmar, varav vissa examinerande. Vi återkommer med aktuella datum inom kort.
Anmälan

