Från fordonstekniker till genusvetare – Andreas resa till en ny förståelse av världen
Efter flera år i fordonsbranschen kände Andreas att något saknades. Under en resa i Vietnam tog han beslutet att börja studera genusvetenskap vid Mittuniversitetet. Det blev starten på en omvälvande resa, både akademiskt och personligt, som idag har lett honom till masterstudier vid Uppsala universitet.
Berätta lite om dig själv, när studerade du på Mittuniversitetet?
- Jag heter Andreas Andersson, är 30 år och min akademiska resa började vid Mittuniversitetet i september 2020. Min första universitetskurs var Genusvetenskap A, vilket blev starten på en av de mest betydelsefulla perioderna i mitt liv. År 2023 tog jag min kandidatexamen i genusvetenskap vid Mittuniversitetet, och idag fortsätter jag mina studier på masternivå vid Uppsala universitet.
Vad gör du idag?
- För närvarande studerar jag genusvetenskap på masternivå vid Uppsala universitet, där jag fördjupar mig i frågor om makt, normer och sociala strukturer. Min ambition är att i framtiden analysera, påverka och förändra samhället till det bättre, särskilt för grupper som ofta osynliggörs i de dominerande samtalen. Vid sidan av mina studier är jag ideellt aktiv inom RFSU som skolinformatör, där jag undervisar högstadie- och gymnasieelever om sex, sexualiteter och relationer med ett normkritiskt, anti-rasistiskt och lustbejakande förhållningssätt. Jag är även engagerad i den feministiska organisationen MÄN, där jag arbetar ideellt som stödperson i deras stödchatt för killar mellan 10–25 år på killar.se
Hur upplevde du din tid som student på Mittuniversitetet?
- Det kanske låter lite klyschigt, men jag menar det verkligen: Min tid på Mittuniversitetet var den bästa perioden under min utbildning. Anledningen är att programmet var väldigt intressant och pedagogiskt upplagt med väl vald kurslitteratur och förinspelade föreläsningar, vilket erbjöd stor flexibilitet. Studierna kunde anpassas efter min egen tidtabell, vilket var perfekt för mig eftersom jag valde att bo utanför Sverige under stora delar av min utbildning, bland annat i Indien, Vietnam och Mexiko – länder i helt andra tidszoner. Tack vare denna frihet kunde jag studera mitt i natten, svensk tid, utan att det påverkade min studiegång eller livspussel negativt. En annan stor fördel med förinspelade föreläsningar var att jag kunde se dem flera gånger, något jag uppskattade mycket.
Kan du berätta om din väg till genusvetenskapen och vad studierna har gett ditt liv?
- Min resa till genusvetenskap var, likt mycket annat i livet, varken rak eller självklar. Innan jag bestämde mig för att studera genusvetenskap på Mittuniversitetet arbetade jag i flera år inom fordonsbranschen som fordonstekniker, besiktningstekniker och fordonstekniskt sakkunnig på ett finansbolag. Efter gymnasiet, där jag gick fordonsteknisk linje, verkade det som en naturlig bana. Men efter några år kände jag mig ostimulerad och saknade en djupare mening i både mitt arbete och liv. Jag ville inte bara ha ett jobb för lönens skull – jag ville kunna påverka och göra skillnad i samhället till det bättre. Jag funderade länge på olika utbildningsvägar och övervägde HR, men kände samtidigt att jag sökte något mer kritiskt och analytiskt. Under en backpackingresa i Vietnam vintern 2019/2020, i en nattbuss mellan Hoi An och Nha Trang, kom jag till insikten att det var dags att göra något av mina planer på att börja studera. Resan utanför Europa och mötena med människor med helt andra bakgrunder och förutsättningar fick mig att börja reflektera över min egen position i världen – vad det innebär att vara vit, man och komma från ett rikt EU-land. Mina förenklade och ofta fördomsfulla bilder av "den Andra", som jag delade med många andra i Sverige och i Väst, hade dessutom krossats, säger Andreas och fortsätter:
- Jag insåg nu behovet av att kunna tolka och kritiskt ifrågasätta förgivettagna sanningar och samhälleliga maktstrukturer på djupet. I mitt letande på antagning.se kom jag över något som kallades för ”genusvetenskap”. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare, men när jag läste beskrivningen på Mittuniversitetets webbplats om att det handlade om att kritiskt analysera, tolka och förstå maktstrukturer i samhället förstod jag att jag hittat rätt utbildning. Att Mittuniversitetet erbjöd kurserna A, B och C på distans innebar också att jag kunde ta en hel kandidatexamen i ämnet, oavsett var i världen jag befann mig. Under mina studier skedde stora världshändelser, bland annat Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022. Under denna period befann jag mig i Vietnam, där jag blev uppmärksammad på den stora ström av ryska HBTQ+ personer som flydde från Ryssland på grund av mobiliseringen och den förföljelse de utsattes för som HBTQ+-personer. I samband med att Ryssland bedrev sin fullskaliga invasion märkte jag att ryska HBTQ+ emigranters erfarenheter var nästan helt osynliga i den europeiska mediebevakningen. Detta inspirerade mig att skriva min C-uppsats ”Vad det innebär att vara en rysk HBTQ+ emigrant i tider av död och förstörelse”, där jag undersökte ryska HBTQ+ emigranters levda erfarenheter i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina och genom genusvetenskapliga perspektiv lyfte fram vad det innebär att göras till en ”rysk HBTQ+ emigrant” inom en dominant diskurs.
De verktyg du får med dig efter att ha läst genusvetenskap vid Mittuniversitetet är ovärderliga, oavsett vilken karriärväg du väljer.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja studera genusvetenskap men som är lite osäker?
- Om du är kritiskt och analytiskt lagd och vill göra världen till en bättre plats, är genusvetenskap rätt val för dig! Att läsa genusvetenskap på Mittuniversitetet kommer att rusta dig med nya kritiska perspektiv och utmana dig att tänka på nya sätt. Det är därför viktigt att våga utmana sig själv och låta sig utmanas genom att gå in i studierna med ett öppet sinne. De verktyg du får med dig efter att ha läst genusvetenskap vid Mittuniversitetet är ovärderliga, oavsett vilken karriärväg du väljer. Oavsett om du vill arbeta med jämställdhet, politik, forskning eller något helt annat, är kunskaperna från genusvetenskap en stor tillgång.
- Du kanske till och med har hört talas om begreppet ”genusglasögon”? Dessa får du här – och du kommer att se på världen på ett helt nytt sätt. Jag vet att det kan kännas som ett stort steg att börja studera ett nytt ämne, särskilt om du kommer från en helt annan bakgrund – men det är aldrig för sent! Och ingen förväntar sig att du ska vara expert från början. Att studera genusvetenskap vid Mittuniversitetet har förändrat mitt liv. Det har gett mig en djupare förståelse för normer, maktförhållanden och sociokulturella strukturer, samtidigt som det har fört mig samman med andra likasinnade som brinner för samhällsfrågor och kritiskt tänkande.