Genusvetenskap och urfolksfeminism – en väg till förändring i Sápmi
För den samiska renskötaren och projektledaren i Sámeráddi blev genusvetenskap en ögonöppnare. Studierna vid Mittuniversitetet gav nya perspektiv på jämställdhet och urfolksfeminism – kunskaper som idag stärker Anne Wuolabs arbete för Sápmi och den internationella urfolksvärlden.
Kan du berätta lite om dig själv, vad gör du nu?
- Jag bor i Bálát-Ballangen i Norge. Här deltar jag i den renskötsel som jag växte upp med och arbetar som projektledare i Sámeráddi- Samerådet. Det är den äldsta urfolksorganisationen och jag är glad över att få vara en del av det arbete som den gör för Sápmi och den internationella urfolksvärlden. På Sámeráddi arbetar jag också i projektet Gender talks in Sápmi, som har aktiviteter som samlar och utvecklar samisk jämställdhet, genusdiskussioner och urfolksfeminism i civilsamhället.
Hur upplevde du din tid på Mittuniversitetet?
- Mycket bra! Urfolksfeminism som kurs var utvecklande för mig eftersom den gav mig möjlighet att läsa aktuell forskning och få tillgång till ett ämnesområde som nästan aldrig syns eller pratas om utanför universitetet. Jag gillade distanskursen, den passade mig eftersom jag också hade ett heltidsjobb. Jag tyckte att lärplattformen fungerade bra och var intuitiv för mig som ny student på Gaskeuniversiteete.
Det bästa med att studera genusvetenskap är att den är intersektionell och kan ge bra förklaringsmodeller till varför jämställdhet är svårt politiskt och praktiskt.
Vad var det bästa med att studera genusvetenskap?
- Det bästa med att studera genusvetenskap är att den är intersektionell och kan ge bra förklaringsmodeller till varför jämställdhet är svårt politiskt och praktiskt. Genusvetenskap är också en disciplin med ett redan utvecklat kritiskt perspektiv och driver därför den stora sociala dialogen framåt. Jag tycker också att genusforskare är duktiga på dialog, vilket är viktigt i utbildningssammanhang. Jag sökte jobb i Sámeráddi strax efter avslutad kurs, så jag tycker att kursen var nyttig.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja studera genusvetenskap men som är osäker?
- Att studera genusvetenskap är att utveckla ett kritiskt tänkande, söka olika perspektiv och bygga på en bred kunskapsbas, kön finns överallt i samhället, så det är inget att tveka på.