Pedagogik AV, Verksamhetsförlagd utbildning III för ämneslärare i gymnasieskolan, 15 hp
Observera att kurslitteraturen kan ändras/revideras fram till:
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren
Skriv ut eller spara kursplanen som PDF
Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.
För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.
Kursplan för:
Pedagogik AV, Verksamhetsförlagd utbildning III för ämneslärare i gymnasieskolan, 15 hp
Education MA, Teaching Practice Placement III for the Upper Secondary School Teacher, 15 credits
Allmänna data om kursen
- Kurskod: PE037A
- Ämne huvudområde: Pedagogik
- Nivå: Avancerad nivå
- Högskolepoäng: 15
- Fördjupning vs. Examen: A1N - Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- Utbildningsområde: Verksamhetsförlagd utbildning 100%
- Ansvarig institution: Utbildningsvetenskap
- Fastställd: 2025-02-24
- Giltig fr.o.m: 2025-09-01
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska utveckla förmåga att på ett professionellt sätt hantera komplexa didaktiska och ämnesdidaktiska frågor baserade på kunskap om relationen mellan beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Studenten ska kunna formulera en egen underbyggd praktisk teori, omsätta den i handling, motivera och analysera densamma.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- visa förmåga att formulera, motivera och analysera en egen praktisk teori utifrån beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund, samt tillämpa den i sin undervisning
- visa förmåga att självständigt leda och anpassa undervisning för att möta komplexa didaktiska och ämnesdidaktiska utmaningar, samt visa förmåga att reflektera över och justera sina undervisningsstrategier
- visa förmåga att analysera och bedöma elevers lärande och utveckling med utgångspunkt i både skolans mål och individuella behov, och kunna dokumentera och kommunicera detta med elever, vårdnadshavare och kollegor
- visa fördjupad förmåga att bedöma elevers lärande och utveckling i förhållande till verksamhetens mål baserat på kunskap om bedömning och betygssättning
- visa förmåga att utveckla och kritiskt granska undervisningsmetoder som främjar inkludering och förebygger diskriminering, samt reflektera över skolans värdegrundsarbete i relation till elevgruppen
- visa fördjupad förmåga att observera, dokumentera och analysera elevers lärandeprocesser och anpassa undervisningen för att främja både kollektiva och individuella framsteg
- visa förmåga i att kunna sammanföra ämnesdidaktisk teori och praktiska erfarenheter för att utveckla en hållbar och reflekterande undervisningspraktik, samt visa god förmåga till självreflektion och kontinuerlig yrkesutveckling.
Innehåll
I kursen behandlas och prövas professionellt utvecklade färdigheter kopplade till verksamhetsnära praktik.
Behörighet
Godkänt betyg i:
Pedagogik GR (A), Verksamhetsförlagd utbildning l för ämneslärare i gymnasieskolan, 7,5 hp,
Pedagogik GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning ll för ämneslärare i gymnasieskolan, 7,5 hp,
Pedagogik GR (A), Utbildningsvetenskaplig kärna l, ämneslärare med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 22,5 hp,
Pedagogik GR (A), Utbildningsvetenskaplig kärna ll, ämneslärare med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 22,5 hp,
samt minst 60 hp inom respektive undervisningsämne.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Undervisning
Kursens huvudområde är pedagogik men kursen genomförs i de ämnesstudier som den studerande är antagen i. Kursen är förlagd till verksamheter och skolformer som är relevanta för den specifika utbildningen.
Närvaro på praktikplatsen är obligatorisk under den verksamhetsförlagda utbildningen. Deltagandet innebär heltid. Introduktion, mittseminarium samt uppföljning ingår i dessa veckor.
Examination
2001: VFU-handledarens underlag för bedömning, 10 hp
Betygsskala: Tregradig skala
Inkluderar deltagande vid VFU-introduktion.
2002: VFU-uppgift, 5 hp
Betygsskala: Tregradig skala
Examineras genom skriftlig dokumentation i pedagogik och ämnesdidaktik. Inkluderar deltagande vid mittseminarium samt vid en muntlig uppföljning.
Studenten examineras genom fortlöpande bedömning under VFU i en autentisk yrkessituation av Mittuniversitetet utsedd handledare. Studenten prövas vid ett ordinarie tillfälle. Vid underkänt resultat har studenten rätt till ytterligare en VFU-period och ny prövning. Vid eventuellt underkännande vid denna period är studenten spärrad för vidare VFU-kurser. Ansökan om att bli prövad vid ett tredje tillfälle kan vid särskilda omständigheter medges.
Studentens skriftliga examination, inklusive mittseminarium och muntlig uppföljning, prövas vid ett ordinarie tillfälle och vid ett omprovstillfälle i nära anslutning därtill. Vid underkänt resultat ges ytterligare ett provtillfälle inom loppet av ett år. Dessa provtillfällen grundas på samma kurslitteratur.
För att godkänt på kursen krävs att samtliga examinationer är minst godkända. För att erhålla väl godkänt på kursen krävs även att underlag för bedömning och bedömningen av VFU-uppgift motsvarar kriterier för väl godkänt betyg.
Länk till betygskriterier: https://www.miun.se/betygskriterier
Om en student har ett besked från samordnaren vid Mittuniversitetet om pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge anpassad examination för studenten.
Begränsning av examination
Övriga föreskrifter av betydelse.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter och förhållningssätt att elever och VFU-handledares förtroende riskerar att skadas. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell studieplan/handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till ett nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Studenten har möjlighet att genomföra examinationsmomentet i den praktiska delen (VFU) två gånger, ett ordinarie examinationstillfälle samt ett omtentamenstillfälle.
Studentens VFU prövas vid ett ordinarie tillfälle. Vid underkänt resultat har studenten rätt till ytterligare en VFU-period och ny prövning. Vid eventuellt underkännande vid denna period är studenten spärrad för vidare VFU-kurser. Ansökan om att bli prövad vid ett tredje tillfälle kan vid särskilda omständigheter medges.
Studentens skriftliga examination prövas vid ett ordinarie tillfälle och vid ett omprovstillfälle i nära anslutning därtill. Vid underkänt resultat ges ytterligare ett provtillfälle inom loppet av ett år.
Betygsskala
Tregradig skala
Övrig information
För avbrott med avskiljande från VFU hänvisas till 4 kap § 6 i Högskolelagen samt Högskoleförordningen 10 kapitlet. I samband med detta skall en individuell handlingsplan upprättas gällande förutsättningar för återupptagande av studierna. Student som på arbetsplats där den verksamhetsförlagda utbildningen bedrivs finnes vara uppenbart olämplig för utbildningen, kan underkännas innan kursen/momentet är avklarat. Detsamma gäller om det på något annat sätt för Mittuniversitetet framkommer särskilda skäl som utvisar att studierna måste avbrytas.
Kursbevis, tillgodoräknanden, överklaganden m m regleras i Högskoleförordningen.
I samband med kursavslutning genomförs en skriftlig kursvärdering. Kursvärderingen sammanställs och arkiveras på avdelningen. Resultatet återkopplas till studentgruppen, studentkåren och programrådet. Resultatet tillsammans med eventuellt vidtagna åtgärder presenteras för kommande studentgrupp.
Litteratur
Obligatorisk litteratur
Aktuella styrdokument, offentligt stödmaterial och råd kring bedömning och betygssättning, Skolverket,
Författare/red: Skolverket
Titel: Betyg och prövning - kommentarer till Skolverkets allmänna råd om betyg och prövning
Upplaga: 2022
Förlag: Skolverket
Webbadress:https://www.skolverket.se/getFile?file=10020
Författare/red: Skolverket
Titel: Kunskapsbedömning - vad, hur och varför?
Upplaga: 2011
Förlag: Skolverket
Webbadress:https://www.skolverket.se/getFile?file=2666
Författare/red: Skolverket
Titel: Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskolan 2025 för gymnasieskolan 2025
Upplaga: Senaste upplagan
Förlag: Skolverket
Webbadress:http://www.skolverket.se
Kommentar: 202 s. Kan laddas ner som pdf.
Författare/red: Håkansson, J & Sundberg, D
Titel: Utmärkt skolutveckling: Forskning om skolförbättring och måluppfyllelse
Upplaga: Senaste
Förlag: Natur och kultur
Författare/red: Wiliam, Dylan
Titel: Att följa lärande: formativ bedömning i praktiken
Upplaga: Senaste
Förlag: Studentlitteratur
Kommentar: 261 s.
Litteratur från tidigare högskoleförlagda kurser i programmet kan användas. Dessutom tillkommer valbar ämnesdidaktisk litteratur med inriktning på det ämne som studenten är antagen till.