Lärarutbildning
Kursplanen är nedlagd
Utbildningsplan för:
Lärarutbildning, 140/180/200/220 hp
Teacher training programme
Allmänna data om programmet
- Programkod: ULÄRY
- Diarienummer: 410/0100599
- Högskolepoäng: 140/180/200/220
- Ansvarig fakultet: Lärarutbildningsnämnden
- Ansvarig institution: Institutionen för utbildningsvetenskap
- Senast ändrad: 2006-07-06
- Giltig fr.o.m: 2006-09-04
Syfte
Lärarutbildningen vid Mittuniversitetet integrerar skolning i modern informations- och
kommunikationsteknik tidigt i utbildningen. Därigenom kommer lärare som utbildas vid Mittuniversitetet att ha en bra grund för kunskapsutveckling och arbete i nätverk med andra lärare och skolor såväl lokalt som globalt.
Ett internationellt perspektiv berikar utbildningen och är en självklarhet i en kreativ
högskolemiljö. Mittuniversitetets internationella verksamhet för studerandeutbyte och
lärarutbyte bidrar på ett positivt sätt till internationalisering av utbildningen. Vid val av
kurslitteratur och vid planering och genomförande av kurser skall internationella
jämförelser alltid eftersträvas och vara naturliga inslag.
Lärandemål
Utöver de allmänna målen i 1 kap 9 § i högskolelagen och högskoleförordningens mål för Lärarexamen (bilaga A) gäller Mittuniversitetets mål enligt nedan. Dessa mål skall ligga till grund för lärarutbildningens kursplaner.
Mittuniversitetets lärarutbildning skall utbilda kritiskt reflekterande lärare med pedagogisk kompetens för samhällets behov. Utbildningen skall ge såväl teoretiska kunskaper som praktiska erfarenheter och utgöra grunden för det livslånga lärandet som professionell pedagog/lärare. Lärarutbildningen skall forskningsförankras och ge de studerande förutsättningar att både under den högskoleförlagda och den verksamhetsförlagda delen av utbildningen aktivt delta i forsknings- och utvecklingsarbete.
Utbildningen skall bedrivas i demokratiska arbetsformer och utveckla de studerandes förmåga och vilja att utöva inflytande på undervisningen och ta ansvar för sina studier. Utbildningen skall vidare genomföras så att de studerande ges möjlighet att utvecklas till aktiva och självständiga lärare, väl förberedda att samarbeta med elever, kollegor och det omgivande samhället. Synen på lärande som en livslång process med ständig reflektion och förnyelse skall komma till uttryck inom lärarutbildningen.
Utbildningen skall bygga på jämställdhet mellan könen och motverka alla former av
kränkande behandling. Utbildningens uppgift är att hos de blivande lärarna förmedla och förankra de värden som vårt samhällsliv vilar på. Härigenom ska förståelse för att alla som ska arbeta i skolan alltid skall hävda de grundläggande värden som anges i tillämpliga internationella överenskommelser, skollagen och läroplanerna samt klart ta avstånd från det som strider mot dessa grundläggande värden. Ett sådant förhållningssätt syftar till att genomsyra den kommande pedagogiska gärningen.
Innehåll
Lärarutbildningen är uppbyggd av ett stort antal kurser, vilka är ordnade i tre
utbildningsområden: allmänt utbildningsområde, inriktningar och specialiseringar.
Val sker inför terminer med specialiseringar och inför eventuell andra inriktning med möjlighet att forma en egen utbildnings- och examensprofil.
I Mittuniversitetets examensbeskrivning anges kraven för att erhålla lärarexamen.
Valfriheten i lärarutbildningen medför att den studerande själv ansvarar för att kraven för aktuell lärarexamen uppfylls. Som vägledning till den enskildes studieplanering återfinns förslag på ett antal lämpliga specialiseringar knutna till respektive inriktning. Se bilaga 2.
Viss del av lärarutbildningen är verksamhetsförlagd. Den verksamhetsförlagda utbildningen ingår i såväl allmänt utbildningsområde som i inriktningar och genomförs inom förskola, förskoleklass, fritidshem, skola eller vuxenutbildning. De verksamhetsförlagda delarna av utbildningen bidrar till integration mellan teori och praktik samt till utveckling av yrkeskunskaperna. Målsättning, riktlinjer och föreskrifter beträffande verksamhetsförlagd utbildning framgår av särskilt dokument. Generellt gäller dock att föregående period av verksamhetsförlagd utbildning skall vara godkänd innan ny verksamhetsförlagd utbildning påbörjas.
Allmänt utbildningsområde
Allmänt utbildningsområde är obligatoriskt för samtliga varianter av lärarexamen enligt examensbeskrivningen och utgörs av ett antal kurser om 60 poäng. Av dessa 60 poäng utgör verksamhetsförlagd utbildning sammanlagt 10 poäng.
Allmänt utbildningsområde omfattar den gemensamma kärnan av kunskaper för alla blivande lärare och består av centrala kunskapsområden och tvärvetenskapliga ämnesstudier. Utbildningsområdet innehåller studier i lärande, undervisning, betydelsen av läs- och skrivinlärning och matematik, specialpedagogik, socialisation, kulturfrågor, samhällsuppdrag, demokrati, värdegrund, miljö, kommunikationsformer samt betyg och bedömning.
Allmänt utbildningsområde inrymmer ett examensarbete om 10 poäng. Examensarbetet är en viktig del i utvecklingen av den enskilde studerandes vetenskapliga förhållningssätt. I examensarbetet skall den studerande genomföra ett självständigt arbete i vilket han/hon visar förmåga att organisera och använda kunskap samt relatera denna till den kommande yrkesverksamheten.
Inriktning
En inriktning kan bestå av en kurs eller utgöras av en kombination av kurser som fokuserar på såväl ämnesinnehåll som betingelser för lärandet. Varje inriktning omfattar minimum 40 poäng varav minst 10 poäng är verksamhetsförlagd utbildning och minst 5 poäng är ämnesdidaktik, vilket framgår av inriktningarnas kursplan/er. I inriktningar som riktar sig mot grundskolans senare år och gymnasieskolan ingår moment om bedömning och betygsättning.
Specialisering
Specialisering möjliggör för den studerande att forma sin utbildning. En specialisering består av en kurs eller en kombination av kurser omfattande minst 20 poäng som kan innebära en fördjupning av det tidigare lästa eller vara en profilering eller breddning. Mittuniversitetet redovisar ett antal specialiseringar enligt bilaga 1. I bilaga 2 finns förslag på lämpliga specialiseringar för de olika inriktningarna. Utöver dessa specialiseringar har den studerande möjlighet att välja specialiseringskurser med relevans för lärarutbildningen ur Mittuniversitetets kursutbud eller kurser vid andra lärosäten, såväl nationella som internationella. Sådana studier skall, för att kunna ingå i en lärarexamen, i särskild ordning prövas och godkännas av Lärarutbildningsnämnden.
Studiegång
Utbildningen börjar med Allmänt utbildningsområde 1-20 poäng. Därefter följer den första valda riktningen och specialiseringar. Allmänt utbildningsområde 21-40 poäng och Allmänt utbildningsområde 41-60 poäng infaller i senare delen av utbildningen. Studerande måste aktivt söka om plats till terminer med Allmänt utbildningsområde. För att antas till dessa kurser måste förkunskapskraven vara uppfyllda. Val av specialiseringar sker i överensstämmelse med definierade förkunskapskrav och vid tidpunkter som är fastställda av Mittuniversitetet.
Examensprofiler
I examensbeviset anges vilka inriktningar och specialiseringar den studerande har fullgjort. I examensbeviset skall också anges för vilken undervisning eller verksamhet utbildningen är avsedd, enligt nedanstående indelning.
Undervisning och annan pedagogisk verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskolans tidigare år och fritidshem
Här krävs minst 140 poäng enligt följande:
- godkända studier i allmänt utbildningsområde 3x20 poäng, i minst en inriktning och i minst en specialisering
- minst 5 poäng av den verksamhetsförlagda utbildningen skall vara förlagd
till förskola, förskoleklass, grundskolans tidigare år eller fritidshem
Undervisning och annan pedagogisk verksamhet i grundskolans senare år
Här krävs minst 180 poäng enligt följande:
- godkända studier i allmänt utbildningsområde 3x20 poäng, i minst en inriktning och i minst en specialisering
- studierna skall innehålla en fördjupning om minst 60 poäng i relevant ämne/ämnesområde. För undervisning i samhällskunskap och svenska krävs minst 60 poäng i ämnesområden som är relevanta för dessa ämnen
Undervisning och annan pedagogisk verksamhet i grundskolans senare år samt i gymnasieskolan
Här krävs minst 180 poäng enligt följande:
- godkända studier i allmänt utbildningsområde 3x20 poäng, i minst en inriktning och i minst en specialisering
- studierna skall innehålla två fördjupningar om vardera minst 60 poäng i relevant ämne/ämnesområde. För undervisning i svenska och samhällskunskap krävs minst 80 poäng i ämnesområden som är relevanta för dessa ämnen.
Inriktningar
Matematik, 0 hp
-
Samhällskunskap, 0 hp
-
Samhällsorientering, 0 hp
-
Språk och kultur, 0 hp
-
Svenska, 0 hp
-
Läs-, skriv- och matematikinlärning, 0 hp
-
Barn- och ungdomspedagogik - förskola och förskoleklass, 0 hp
-
Naturvetenskap, 0 hp
-
Biologi, 0 hp
-
Engelska, 0 hp
-
Historia, 0 hp
-
Behörighet
Barn- och ungdomspedagogik – förskola och förskoleklass: Stb.behörighet G.11
Biologi: Std.behörighet G.11 + Ma C, Ke A, Bi A
Engelska: Std.behörighet G.11
Historia: Std.behörighet G.11
Läs- skriv- och matematikinlärning: Std. Behörighet G.11
Matematik: Std.behörighet G.15
Naturvetenskap: Std.behörighet G.15
Samhällskunskap: Std.behörighet G.11
Samhällsorientering: Std.behörighet G.11
Språk och kultur: Std.behörighet G.11
Svenska: Std.behörighet G.11
(Äldre gymnasiebetyg)
Programbeskrivning
Inom Mittuniversitetets lärarutbildning utbildas lärare för arbete i förskola, förskoleklass, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. Utbildning och forskning genomförs av olika institutioner vid Mittuniversitetet.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen
Spärrar i utbildningen
Särskilda förkunskaper för kurs inom programmet anges i respektive kursplan.
Undervisning och examination
Arbetssätt, arbetsformer och examinationsformer kan variera beroende på syfte, innehåll och uppläggning i den enskilda kursen. Betyg ges på varje kurs. Som betyg används uttrycken Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För mer detaljerad beskrivning hänvisas till respektive kursplan. Av examensbeviset skall framgå vilka inriktningar och specialiseringar som den studerande fullgjort.
Examensbenämning
Lärarexamen för undervisning och annan pedagogisk verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskolans tidigare år och fritidshem
Lärarexamen för undervisning och annan pedagogisk verksamhet i grundskolans senare år
Lärarexamen för undervisning och annan pedagogisk verksamhet i grundskolans senare år och gymnasieskolan
Övrig information
För att öka valmöjligheter i terminer med specialiseringar förekommer att kurser samordnas och ges på distans även för campusstudenter.
Kurser ges under förutsättning att tillräckligt antal sökande finns.
Under utbildningens gång kan det ske förändringar. Kurser kan genomgå förändringar såsom namn, innehåll, poängfördelning och placering i tiden.
Den studerande förutsätts själv finansiera kostnader för resor och logi i samband med obligatoriska kursmoment som exkursioner, laborationer, verksamhetsförlagd utbildning och liknande.
Kurser i utbildningen utvärderas i enlighet med Mittuniversitetets bestämmelser för kursutvärderingar.
SPECIALISERINGAR Bilaga 1.
Barn- och ungdomslitteratur, 20 poäng
- Barn och historia, 20 p
Barn möter IT och elektronik, 20 poäng
- Barn möter IT, 10 p
- Barn möter elektronik, 10 p
Barn möter matematik och naturvetenskap 20 poäng
- Barn möter matematik, 10p
- Barn möter naturvetenskap, 10p
Barn, språk, kultur - Mångfald i förskola och skola, 20 poäng
Biologi AB I, 20 poäng
- Systematisk botanik och floristik, 5 p
- Växtfysiologi, 5 p
- Ekologi, 5 p
- Zoologi – systematik och morfologi, 5 p
Biologi AB 2, 20 poäng
- Genetik, 5 p
- Zoologi med morfologi, 5 p
- Cell- och molekylärbiologi, 5 p
- Fältekologi, 5 p
Bild, 20 poäng
Datavetenskap, 20 poäng
Kurserna ges i tre profiler omfattande 20 poäng vardera.
Datateknik/vetenskap A 20 poäng
Profil 1
- Datavetenskaplig introduktionskurs, 5 poäng
- Introduktion till programmering i C++, 5 poäng
- Operativsystem, introduktionskurs, 5 poäng
- Datornätverk, 5poäng
Datateknik/vetenskap A 20 poäng
Profil 2
- Datorer och data från grunden, 5 poäng
- Introduktion till IT-rätt och datasäkerhet, 5 poäng
- Programmeringsmetodik I (Java), 5 poäng
- Databaser, 5 poäng
Datateknik/vetenskap A 20 poäng
Profil 3
- Informationsteknologi, grundkurs, 5 poäng
- Drift av lokala nätverk, 5 poäng
- Operativsystem ur driftsynpunkt, 5 poäng
- Tillämpad datasäkerhet, 5 poäng
Estetisk specialisering, 20 poäng
Fantasteri och temaarbete i förskolan, 20 poäng
Fysik för lärare
- Metoder i fysiken, 5 p
- Astronomisk översikt, 5 p
- Skolfysik, 10 p
Historia och lärande, 20 poäng
Idrott och hälsa, 9 – 13 år, 20 poäng
Industridesign, 20 poäng
- Skissteknik, 5 p
- Designmetodik, 5 p
- Formstudier, 5 p
- Datorstödd visualisering, 5 p
Kemi A, 20 poäng
- Kemins grunder, 10 p
- Kemisk jämvikt och kinetik, 5 p
- Organisk kemi, 5 p
Lek, rörelse och friluftsaktiviteter, yngre barn, 20 poäng
Läs- och skrivutveckling, 20 poäng
Läs- ,skriv- och matematikinlärning, 20 poäng
Matematik för lärare I, 20 poäng
- Barn möter matematik, 10 p
- Matematik och matematikdidaktik I, 10 p
Matematik för lärare II, 20 poäng
- Algebra och diskret matematik, 5 p
- Introduktion till analys A, 5 p
- Matematik och matematikdidaktik I, 10 p
Matematik för lärare III, 20 poäng
- Analys III, 5 p-
- Analys IV, 5 p
- Linjär algebra II, 5p
- Diskret matematik, 5 p
Musik, 20 poäng
Pedagogisk drama, 20 poäng
Praktisk utomhuspedagogik, 20 poäng
Specialpedagogik, specialisering, 20 poäng
Svenska språket A, Kreativ svenska i skolan, 20 poäng
Svenska språket A, Skrivande som bildning, 20 poäng
Svenska språket/Litteraturvetenskap 20 poäng
- Svenska språket A, 10 p
- Litteraturvetenskap, A, 10 p
Svenska som andraspråk, 20 poäng
Teknik för skolan, 20 poäng
- Grundläggande skolteknik, 5 p
- Teknik i skolan, 5 p
- Teknik i samhället, 5 p
- Mediateknik i skolans utvärderingar, 5 p
Andra ämnesstudier än de ovan angivna skall, för att kunna ingå i en lärarexamen, i
särskild ordning prövas och godkännas av Lärarutbildningsnämnden.
Lämpliga specialiseringar för olika inriktningar Reviderad 2006-01-02 Bilaga 2.
INRIKTNING
Barn- och ungdomspedagogik – förskola och förskoleklass
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen, 140 poäng
Barn möter matematik och naturvetenskap, Barn, språk, kultur – Mångfald i förskola och skola, Bild, Estetisk specialisering, Fantasteri och temaarbete i förskolan, Lek, rörelse och friluftsaktiviteter, yngre barn, Läs- och skrivutveckling, Läs-, skriv- och matematikinlärning, Musik, Pedagogiskt drama, Praktisk utomhuspedagogik, Specialpedagogik- specialisering, Ämnesstudier.
INRIKTNING
Biologi
Grundskolans senare år samt gymnasieskola
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 180 poäng avsedd för grundskolans senare år
Tre specialiseringar, fördjupning ämnesstudier 60 poäng.
Lärarexamen 180/200 poäng avsedd för gymnasieskolan
Ämnesstudier 60/80 poäng.
INRIKTNING
Engelska
Grundskolans senare år samt gymnasieskola
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 180 poäng avsedd för grundskolans senare år
Engelska, fördjupning samt ytterligare tre specialiseringar, Ämnesstudier 60
poäng.
Lärarexamen 180/200 poäng avsedd för gymnasieskolan
Engelska, fördjupning samt ämnesstudier 60/80 poäng.
INRIKTNING
Historia
Grundskolans senare år samt Gymnasieskola
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 180 poäng avsedd för grundskolans senare år
Historia, fördjupning samt ytterligare tre specialiseringar, Ämnesstudier 60
poäng.
Lärarexamen 180/200 poäng avsedd för gymnasieskolan
Historia, fördjupning samt ämnesstudier 60/80 poäng.
INRIKTNING
Läs-, skriv- och matematikinlärning
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen, 140 poäng
Barn- och ungdomslitteratur, Barn och historia, Barn möter IT och elektronik, Barn, språk, kultur – Mångfald i förskola och skola, Bild, Estetisk specialisering, Fysik för lärare, Historia och lärande, Idrott och hälsa 9 – 13 år, Kemi, Kreativ svenska i skolan, Matematik för lärare I, Musik, Pedagogiskt drama, Praktisk utomhuspedagogik, Specialpedagogik, specialisering, Ämnesstudier.
INRIKTNING
Matematik
Grundskolans senare år samt gymnasieskola
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 180 poäng avsedd för grundskolans senare år
Matematik, fördjupning samt ytterligare tre specialiseringar ämnesstudier 60 poäng.
Lärarexamen 180/200 poäng avsedd för gymnasieskolan
Matematik fördjupning, samt ytterligare en fördjupning av ämnesstudier 60/80 poäng.
INRIKTNING
Naturvetenskap
Grundskolans senare år samt gymnasieskola
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 180 poäng avsedd för grundskolans senare år
Naturvetenskap fördjupning, samt ytterligare tre specialiseringar, Ämnesstudier 60-poäng.
Lärarexamen 180/200 poäng avsedd för gymnasieskolan
Naturvetenskap, samt ytterligare en fördjupning ämnesstudier till 60/80 poäng.
INRIKTNING
Samhällskunskap
Grundskolans senare år och gymnasieskola
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 180 poäng avsedd för grundskolans senare år
Samhällskunskap, fördjupning samt ytterligare tre specialiseringar, Ämnesstudier 60 poäng.
Lärarexamen 200/220 poäng avsedd för gymnasieskolan
Samhällskunskap, fördjupning till 80 poäng, samt ämnesstudier 60/80 poäng.
INRIKTNING
Samhällsorientering
Grundskolans tidigare år och fritidshem
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 140 poäng
Barn möter matematik och naturvetenskap, Barn- och ungdomslitteratur, Barn möter IT och elektronik, Barn, språk, kultur – Mångfald i förskola och skola, Bild, Estetisk specialisering, Historia och lärande, Idrott och hälsa 9-13 år, Kreativ svenska i skolan, Läs- och skrivutveckling, Läs-, skriv- och matematikinlärning, Matematik för lärare I, Musik, Pedagogiskt drama, Praktisk utomhuspedagogik, Specialpedagogik, specialisering, Ämnesstudier.
INRIKTNING
Språk och kultur
Grundskolans tidigare år och fritidshem
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 140 poäng
Barn möter matematik och naturvetenskap, Barn- och ungdomslitteratur, Barn möter IT och elektronik, Barn och historia, Barn, språk och kultur – Mångfald i förskola och skola, Bild, Estetisk specialisering, Historia och lärande, Idrott och hälsa 9-13 år, Kreativ svenska i skolan, Läs- och skrivutveckling, Läs-, skriv- och matematikinlärning, Matematik för lärare, Musik, Pedagogiskt drama, Praktisk utomhuspedagogik, Specialpedagogik, specialisering, Ämnesstudier.
INRIKTNING
Svenska
Grundskolans senare år samt gymnasieskola
LÄMPLIGA SPECIALISERINGAR
Lärarexamen 180 poäng avsedd för grundskolans senare år
Svenska, fördjupning samt ytterligare tre specialiseringar, Ämnesstudier 60 poäng.
Lärarexamen 200/220 poäng avsedd för gymnasieskolan
Svenska, fördjupning till 80 poäng samt ämnesstudier 60/80 p.
Utdrag ur examensordning Bilaga A
Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100);
utfärdad den 26 maj 2005. Träder i kraft 2005-07-01.
SFS 2005:401
Mål (utöver de allmänna målen i 1 kap. § 9 högskolelagen)
För att få lärarexamen skall studenten ha de kunskaper och de färdigheter som behövs för att förverkliga förskolans, skolans eller vuxenutbildningens mål samt för att medverka i utvecklingen av respektive verksamhet enligt gällande föreskrifter och riktlinjer. Studenten skall vidare kunna
- omsätta goda och relevanta kunskaper i ämnen eller ämnesområden så att alla elever lär och utvecklas,
- analysera, bedöma, dokumentera och värdera elevers lärande och utveckling i förhållande till verksamhetens mål samt informera och samarbeta med föräldrar och vårdnadshavare,
- förmedla och förankra samhällets och demokratins värdegrund,
- orientera sig om, förmedla, förankra och tillämpa gällande regelverk som syftar till att förebygga och motverka diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever,
- orientera sig om, analysera och ta ställning till allmänmänskliga frågor, ekologiska livsbetingelser och förändringar i omvärlden,
- inse betydelsen av könsskillnader i undervisningssituationen och vid presentation av ämnesstoffet,
- självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra, utvärdera, och utveckla undervisning och annan pedagogisk verksamhet samt delta i ledningen av denna,
- tillvarata och systematisera egna och andras erfarenheter samt relevanta forskningsresultat som grund för utveckling i yrkesverksamheten,
- använda informationsteknik i den pedagogiska utvecklingen och inse betydelsen av massmediers roll för denna.
Studenten skall därutöver ha kunskap om betydelsen av läs- och skrivinlärning och
om matematikens betydelse för elevers kunskapsutveckling.
För att få lärarexamen med inriktning mot undervisning i
- förskola, förskoleklass och grundskolans tidigare år skall studenten ha fördjupad
kunskap i läs- och skrivinlärning och i grundläggande matematik,
- grundskolans senare år och i gymnasieskolan skall studenten ha fördjupad kunskap i
att analysera och bedöma elevers kunskapsutveckling samt ha god kunskap i
betygsättning.