– Att få använda ny teknik i samband med att läsa om den är bland det häftigaste inom programmet!
Emil Rudh läser tredje året på Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik vid Mittuniversitetet. Parallellt med studierna satsar han på en karriär inom skidskytte.
Emil Rudh
Program: Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik
Studieår: 2020
Ort: Östersund
Varför valde du programmet Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik?
Jag började egentligen läsa Sportteknologi – högskoleingenjör produktutveckling. Under de första åren hade vi tillgång till 3D-labbet och jobbade mycket med den additiva tillverkningstekniken och design i 3D, vilket var de delar som jag tyckte var mest intressanta. När jag fick reda på att utbildningen i additiv tillverkning skulle starta valde jag, efter mycket om och men, att byta utbildning.
Parallellt med dina studier satsar du på en karriär inom skidskytte och är med i militärlandslaget. Finns det synergier mellan dina studier och elitsatsningen i skidskytte?
Skidskytte är en materialsport och en stor del av utbildningen handlar just om material och dess egenskaper. Programmet är dessutom väldigt nära kopplat till forskningscentrumet Sports Tech Research Centre där många forskare, som också är lärare, jobbar mot idrotten. Vi studenter får därför höra talas om många intressanta projekt.
Är det något speciellt i programmet du vill lyfta fram?
Ja, det är möjligheten att utforska en ny ung teknik! Man kan titta tillbaka och se att den funnits i ett antal år, men forskningen är ändå förhållandevis ny och möjligheterna är därför stora att komma på innovativa möjligheter med tekniken. Att få använda ny teknik i samband med att läsa om den är bland det häftigaste inom programmet.
Vad tycker du om kopplingen mellan utbildningen och branschen?
Vi har fått möjlighet att gå på flera studiebesök. Det förväntade jag mig inte när jag började och där vill jag ge Mittuniversitetet stort beröm. Många av lärarna har ofta kontakt med olika industrier, till exempel när det gäller exjobb. Med tanke på universitetets samverkan med lokala företag kan man, om man vill, få många personkontakter med näringslivet under studierna.
Hur är det att plugga på Mittuniversitetet?
Det är kul, vill man finns det mycket aktiviteter som till exempel Skiweek när studenter åker i väg till fjällen. Även om jag är idrottare vid sidan av studierna, vill jag vara på campus för jag behöver umgänget. Studenterna i Östersund har oftast ett friluftsintresse och det finns många att umgås med på fritiden.
Vad har du för framtidsplaner?
Självklart vill jag satsa mot skidskyttet och bli bra inom min sport, det är ett spår. Samtidigt går jag utbildningen för att jag är intresserad av det här området. Jag vill helst jobba inom försvarsindustrin med additiv tillverkning eller maskiningenjörsteknik, men jag öppen för allt!
Har du några tips till blivande studenter som vill läsa programmet?
Börja plugga i tid, skjut inte upp saker för oftast kommer det i kapp en. Ta chansen att utforska den nya tekniken, vi vet ju inte än vart den kan leda, och det är en stor möjlighet att få vara med i utvecklingen framöver.