Ämneslärare – ett tålamodsprövande drömjobb
Egor Visilitskij är 22 år gammal och har nyligen avslutat fjärde året på ämneslärarprogrammet med inriktning mot svenska och engelska. Hans dröm är att bli en bättre lärare än de han själv hade i skolan.
Läs mer om ämneslärarprogrammet här
De studenter som läser för att bli ämneslärare siktar på att undervisa inom högstadiet eller gymnasiet. Man måste välja inom vilket eller vilka ämnen man ska undervisa. Mittuniversitetet erbjuder en rad kombinationer bland många av de ämnen som förekommer i skolan. För fyra år sedan flyttade Egor Visilitskij från Ånge till Sundsvall för att plugga på Mittuniversitetets ämneslärarprogram i Sundsvall.
Varför valde du att läsa ämneslärarprogrammet?
Delvis för att jag själv inte var något större fan av skolan när jag var yngre. Det var tråkigt att göra samma sak under varje lektion och jag tyckte att de flesta lärarna hade samma upplägg, oavsett ämne. Jag förstod också att många av mina klasskamrater heller inte gillade skolan och lektionerna, och därför bestämde jag mig efter mitt andra år i gymnasiet att jag själv skulle bli lärare och försöka ändra detta för kommande elever.
Vad har du valt för inriktning?
Jag har valt kombinationen svenska och engelska på gymnasienivå, och jag skulle nog säga att jag valt att studera till språklärare för att jag har lätt för språk och gillar att lära ut det.
Allt förändras efter den första praktiken
Vad är det bästa med ämneslärarprogrammet
Praktiken, svarar jag utan tvekan. Under praktiken får man se hur jobbet egentligen är, och det skiljer sig enormt mycket från att sitta och läsa i böckerna som man gör på programmets andra kurser. Under praktiken får man testa olika saker och se vad som fungerar bättre respektive sämre, och man får även träffa massa nya människor och skapa bra kontakter för framtiden.
Hur trivs du med studierna på Mittuniversitetet?
Jag trivs superbra med studierna i Sundsvall. Skolan erbjuder massvis med hjälpmedel för att lyckas med studierna. Jag gillar biblioteket som har de flesta kursböckerna så att man slipper köpa dem själv. De har oerhört bra personal i biblioteket som mer än gärna hjälper oss studenter att hitta det man letar osv. Jag vill också säga att de lärare jag har haft på MIUN har varit väldigt bra lärare. De förklarar de saker som lärs ut på ett bra sätt och hjälper gärna till om man har frågor och funderingar.
Har du några råd att ge till de som funderar på att söka ämneslärarprogrammet?
Jag rekommenderar starkt att man inte hoppar av efter de första kurserna även om det inte riktigt är som man tänkt sig, utan fortsätter till sin första praktik. För jag skulle säga att allt förändras efter den första praktiken, och man får se hur stor skillnad det verkligen är mellan att sitta och plugga till lärare, och faktiskt vara ute och undervisa som en lärare.
Sen vill jag tillägga att man inte ska söka till lärarutbildningen om man inte har tålamod, för det är något som verkligen kommer att krävas när man jobbar som lärare.