Givande studietid lade bra grund för fortsatt forskning
Amanda Ericson har gått från att vara student på Mittuniversitetet, via näringslivet och internationella utblickar, till doktorand med fokus på forskning om säker och tillförlitlig AI på STC forskningscenter. Studierna gav både teoretiska kunskaper och verktyg för att ta sig an praktiska utmaningar.
Varför valde du att läsa till civilingenjör i datateknik på Mittuniversitetet?
Jag är uppväxt i Sundsvall och började studera civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Mittuniversitetet. Det var där jag först fick upp ögonen för programmering och datavetenskap. Ju mer jag lärde mig, desto mer insåg jag att det var det jag verkligen ville fördjupa mig i. Under mitt andra år valde jag att läsa i Linköping, men bestämde mig sedan för att återvända till Mittuniversitetet och samtidigt byta inriktning till datateknik. Jag trivdes helt enkelt väldigt bra både i Sundsvall och på Mittuniversitetet. Det är ett mindre universitet där jag alltid har uppskattat den nära kontakten med både lärare och forskare.
Vad tycker du att utbildningen gav dig?
Utbildningen gav mig en stabil teknisk grund och en problemlösningsförmåga som jag har haft stor nytta av, både i arbetslivet och nu som doktorand. Den hjälpte mig att förstå hur teori och praktik hänger ihop och gav mig verktygen för att kunna arbeta med komplexa system. Jag lärde mig också att tänka kritiskt och angripa problem på ett strukturerat sätt, vilket är färdigheter jag fortfarande använder dagligen.
Är det något i utbildningen som var särskilt värdefullt och givande?
Det jag uppskattade mest var att teorin kombinerades med praktiska moment. Särskilt kurserna inom distribuerade system och maskinlärning var inspirerande eftersom de lade grunden för det jag forskar på idag. Jag gillade också att det fanns en viss flexibilitet i utbildningen, vilket gjorde det möjligt för mig att läsa kurser på andra universitet. Under min utbildning gick jag för det mesta kurser vid Mittuniversitetet, men jag kunde tillgodoräkna några kurser från mitt år i Linköping. En annan sak jag uppskattade var att Mittuniversitetet har starka kopplingar till industrin.
Vilka råd vill du ge den som funderar på att läsa på Mittuniversitetet med siktet inställt på att bli civilingenjör i datateknik?
Våga testa dig fram och utforska olika områden inom datateknik eftersom det är ett otroligt brett fält med många spännande möjligheter. Engagera dig i projekt, samarbeta med andra studenter och ta chansen att bygga ett nätverk både på universitetet och utanför. Mittuniversitetet anordnar också väldigt bra dagar där man får chans att träffa företag vilket är ett jättebra tillfälle att se vilka företag som erbjuder exjobb och arbetsmöjligheter.
Hur är det att nu vara tillbaka på Mittuniversitetet och forska som doktorand?
Efter att jag tog min civilingenjörsexamen arbetade jag i två år som systemutvecklare innan jag började som doktorand. De åren var väldigt värdefulla eftersom jag fick mycket praktisk erfarenhet och utvecklade mina programmeringskunskaper rejält, vilket har hjälpt mig mycket i mina fortsatta studier. Att vara tillbaka på Mittuniversitetet som doktorand känns både inspirerande och roligt. Jag får fördjupa mig i ämnen jag verkligen brinner för och samtidigt bidra med ny kunskap inom området. Forskningsmiljön här är dynamisk och det är inspirerande att få samarbeta både med andra forskare och med industrin.
Din forskning som fokuserar på säker och tillförlitlig infrastruktur som stödjer AI-tjänster – vad innebär det?
Jag arbetar med att göra distribuerade system mer pålitliga och effektiva. Det handlar om att förutse och förebygga nätverksfel, upptäcka säkerhetshot och bygga förtroende för AI-lösningar genom att säkerställa att de är rättvisa och transparenta. Genom att kombinera teori och praktiska lösningar hoppas jag kunna bidra till att både forskare och industrin kan använda AI och distribuerade system på ett säkrare och mer ansvarsfullt sätt.
Läs mer om civilingenjörsprogrammet