En utbildning som öppnar dörrar till arbetslivet
Nära kontakt med lärarna, en bra balans mellan teori och praktik, och en gedigen grund i teknisk fysik gav Genc Yesilgul, tidigare student på civilingenjörsprogrammet, den kunskap han behövde för att lyckas i arbetslivet – och i sin nuvarande roll som patentingenjör.
Hur var det att plugga till civilingenjör i teknisk fysik på Mittuniversitetet?
Det var en väldigt bra undervisning, och jag fick en nära relation till lärarna. De är otroligt kunniga och engagerade, och man känner att de verkligen vill hjälpa en att lyckas. På Mittuniversitetet är man inte bara en siffra, utan en person som lärarna bryr sig om.
Vad tycker du är viktigt för att utbildningen ska kännas rätt?
Du behöver ha ett genuint intresse för teknik och matematik, så kommer resten av utbildningen att falla på plats. Det är också bra att vara intresserad av att upptäcka mönster och samband, något som utvecklas under utbildningen, men du måste vara villig att engagera dig i det.
Vad tyckte du om utbildningens upplägg?
Det var en perfekt blandning av teori och praktik. Vi fick verkligen testa alla möjliga moment och se hur teorin omsattes i praktiska laborationer. Jag uppskattade också att kurserna inte blev alltför nischade för tidigt, vilket gav oss en bred grund att stå på och tid att prova på olika inriktningar innan man bestämde sig för vad man ville fördjupa sig i.
Nu är du ute i arbetslivet – vad är mest användbart för dig idag?
Kunskaperna från mekanikkursen har varit avgörande i mitt arbete som patentingenjör på Patent- och registreringsverket. Jag får ofta in ritningar och beskrivningar från dem som söker patent, och måste bedöma om deras idéer är nya och innovativa. Även om alla kurser varit användbara, så har mekanik varit den mest relevanta för mitt jobb.
Hur väl förberedd kände du dig för arbetslivet efter utbildningen?
– Jag kände mig väl förberedd. Jag gjorde mitt ex-jobb på Patent- och registreringsverket, vilket gav mig värdefull erfarenhet och en inblick i arbetsuppgifterna. Jag visste att jag ville ut i arbetslivet istället för att forska, det har varit mitt mål hela tiden och jag utvecklas fortfarande varje dag inom mitt område.
Vilket råd vill du ge till blivande studenter på teknisk fysik?
Förbered dig på att lägga mycket energi på studierna, särskilt i början, men kom ihåg att du kommer att komma in i det. När du har fått upp farten får du också mer tid för studentlivet. Och ett viktigt råd: jämför dig inte med andra studenter. Teknisk fysik är så brett och djupt att du kommer att hitta din egen väg inom ämnet – konkurrens är meningslöst.