"Jag fick jobbet via kontakter som visste vad jag studerade"
Mawahib Ramadan tog examen från programmet 2020, och redan innan examen jobbade hon som utredare på Bergs kommun.
På Bergs kommun undersökte jag hur andra kommuner jobbar med exempelvis utlämnande av allmänna handlingar enligt tryckfrihetsförordningen och med kommunfullmäktigebeslut utifrån kommunallagen. Jag fick jobbet via kontakter som visste vad jag studerade i samband med att kommunen behövde hjälp.
Vad jobbar du med nu?
Jag jobbar på Arbetsförmedlingen i Östersund, tidigare som beslutshandläggare och nu som arbetsförmedlare. Mina uppgifter är till exempel att jobba med arbetssökande som har varit inskrivna länge eller inom korta perioder. Jag utreder bland annat om de kan vara aktuella för arbetsmarknadspolitiska program och tar beslut.
Vad gör du om fem år?
Jag kommer att vilja jobba på myndighet. Kanske på Migrationsverket eller på en ambassad. En annan sak jag vill göra är att läsa en masterutbildning inom offentlig sektor.
Vilken betydelse har din examen haft när du sökt jobb?
Under sista året på programmet började jag söka jobb. Då frågade de alltid ”har du examen?” vilket fick mig att känna att om jag inte har en examen kommer jag inte få ett jobb. För jobben jag sökte ville de ofta ha intyg och examensbevis, och gärna att man har läst juridik eller liknande utbildningar.
Varför läste du Förvaltningsjuridiska programmet?
Jag hade utbildat mig till undersköterska och jobbat med det men insåg att det inte passade mig. Då pratade jag med en studievägledare som sade att Förvaltningsjuridiska programmet kanske skulle passa mig.
Hur var det att gå utbildningen?
Eftersom jag kom till Sverige när jag var 18 år kände jag länge att jag inte kom in i studierna. Det handlade till exempel om att jag hade svårt att ta till mig vad som stod i böckerna. Men jag fick tips om att läsa flera gånger, och när jag hade tagit mig igenom texten två-tre gånger började jag att förstå. Efter första året började det att gå lättare.
När jag började hade jag svårt att skriva juridik, till exempel en promemoria. Men det var utvecklande att gå utbildningen, eftersom jag kämpade och läste mycket blev jag bättre på det.
Vad var det bästa med studierna?
Jag kan sakna den tiden. Man har hela tiden ett mål som man är där för att nå. Man har sina kompisar som man sitter och pluggar tillsammans med. En gång satt vi fram till klockan ett på natten för att plugga inför en tenta som vi tyckte var svår. Det var tuffa tider, men roliga.
Var gjorde du praktik?
Jag var på Migrationsverket, på en migrationsmottagning i Östersund. En sak jag gjorde var att underrätta asylsökande om beslut som de har fått, till exempel om någon fått avslag får man vägleda dem. Jag lärde mig om hur man underrättar om beslut och om hur man fattar vissa beslut, till exempel om reseersättning, samt om EU-rätten.
Vilka kunskaper från programmet har du haft nytta av i arbetslivet?
Mycket av mitt jobb har med utbildningen att göra. Vi använder förvaltningslagen, till exempel ska vi hjälpa de som kontaktar oss enligt serviceskyldigheten samt agera enligt objektivitetsprincipen och behandla alla lika. Vi använder diskrimineringslagen som säger att man inte får diskriminera utifrån till exempel kön eller funktionsnedsättning. Även offentlighets- och sekretesslagen och tryckfrihetsförordningen har jag nytta av. Jag har inte fått frågor om utlämnande av allmänna handlingar i det här jobbet ännu, men om det skulle hända vet jag vad jag ska göra.
Vad kan en person som börjar läsa Förvaltningsjuridiska programmet förvänta sig?
Man kommer att få lära sig att läsa, förstå och tillämpa lagarna. Det är en sak att förstå vad lagarna säger, men att tillämpa dem är en annan sak.