"Det är ett stort ansvar, men också en fantastisk möjlighet som gjorde att jag vill bli lärare"
Innehåll på sidan
Bobo Bäckström hoppade av ekorrhjulet, flyttade till Funäsdalen med sin familj och började plugga till lärare. Läs en intervju där han berättar om studierna och livet som student.
Hur trivs du med studierna på Mittuniversitetet?
Bra tack! Jag tror dock att studiekamraterna är viktigare än själva lärosätet. Nu när vi har känt varandra i tre år, varav några av dem under en pandemi, så är det riktigt roligt att plugga tillsammans. Jag tycker att vi studenter får ut mycket av de samtal och diskussioner vi har med varandra om uppgifter, texter och olika erfarenheter från praktik eller lärartjänster. Under den senaste tiden tycker jag att vi studenter har kommit varandra närmare.
Vad var det som lockade dig att söka den här utbildningen?
Jag hamnar ofta tillsammans med barn vid olika tillställningar. Jag brukar kalla mig ett vuxet barn, jag älskar att leka och tycker om att vara tillsammans med ungarna. Som lärare tillbringar du mycket tid tillsammans med eleverna och har chansen att påverka dem. Du är kanske den vuxna personen som de träffar mest under en vardag. Det är ett stort ansvar, men också en fantastisk möjlighet som gjorde att jag vill bli lärare. Att jag hamnade på Mittuniversitetet berodde dels på att utbildningen var en distans/campus utbildning, dels att lärosätet ligger i region Jämtland Härjedalen, vilket gjorde att jag fick möjlighet att göra min praktik här i Funäsdalen.
Vad gjorde du innan du började studera?
Jag och min familj hade tagit ett beslut att flytta från “ekorrhjulet” i Västerås till Funäsdalen i nordvästra Härjedalen. I och med flytten började jag tacka ja till en rad saker, bland annat som vikarie på Funäsdalens skola. Jag märkte då att lärarjobbet var något som var roligt och som jag tyckte passade mig.
Hur är det att plugga på distans?
Det har både sina för- och nackdelar. Det är fantastiskt att få bestämma över sin egen tid, att få ta ledigt en solig tisdag och sen plugga vid något annat tillfälle. Jag tycker också att det ger möjlighet att tillbringa mycket tid med familjen. Om du som student orkar och vill jobba kan distansstudierna även ge möjlighet till detta. Distansstudierna kan dock göra det svårare att finna ett sammanhang att plugga tillsammans med andra. Vi som studenter behöver vara bra på att hålla kontakten med varandra utanför schemalagd studietid. För mig har det helt klart tagit längre tid att hitta detta sammanhang och studiekompisar vid distansstudier än vid en campusutbildning på heltid.
Hur ser en typisk studievecka ut?
En distans- och en campusvecka skiljer sig väldigt mycket åt. På campusveckorna brukar vi vara schemalagda med föreläsningar, seminarium, workshops och examinationer från morgon till sen eftermiddag. Dessa veckor är fullpackade med information som vi ska försöka att bearbeta. Det är även under dessa veckor som vi faktiskt har chansen att träffa varandra fysiskt, hitta på något roligt och lära känna varandra lite bättre. Under en distansvecka försöker jag vara disciplinerad och plugga ca 5 timmar om dagen, oftast på förmiddagar. För att sedan ha chansen att hitta på något roligt med barnen på eftermiddagen och kvällen. Sen lägger jag även tid på studierna under kvällar och på helger när jag tycker att det behövs.
Berätta om din praktik!
Jag har gjort fem veckors praktik vid två tillfällen på Funäsdalens skola, vilket har varit jätteroligt och lärorikt. Jag har vid båda tillfällena haft utbildade och engagerade handledare som verkligen har hjälp mig att utvecklas som student och framtida lärare. Praktiken har dels gett mig som student ökad förståelse för vad läraryrket handlar om dels gett mig möjlighet att testa olika saker som vi läst om och lärt oss i de olika kurserna. Jag tror praktiken är jätteviktig för att förstå den teori som vi får lära oss om under utbildningen.
Har du några råd att ge till de som funderar på att söka grundlärareprogrammet åk 4–6?
Jag tror det är jätteviktigt att schemalägga sin tid på något sätt. Framför allt som distansstudent där vi har mycket tid för egenstudier under distansveckorna. Jag tror också att det är bra att tidigt hitta någon eller några personer som en trivs med och som en kan höra av sig till under distansveckorna för att exempelvis bolla uppgifter, idéer, tankar, texter och så vidare. Vi ska såklart kunna samarbeta med alla men att ha några personer att kontakta skapar en trygghet. Jag är också en frågvis person och vill ge alla rådet att oavsett utbildning ställa frågor till såväl studiekompisar som föreläsare. Jag har också försökt att anstränga mig lite extra under de kurser som jag tycker är extra intressanta. Ett råd kan därför vara att lägga lite extra krut på uppgifter eller kurser som du verkligen brinner för.
Vad gör du om fem år?
Förhoppningsvis tar jag lärarexamen om ett år och får en anställning här på Funäsdalens skola. Det skulle vara kul att bli mentor för en årskurs 4 och följa dessa elever under deras tre år på mellanstadiet. Jag är också fullt medveten om att de första åren som lärare är slitsamma med mycket nytt att lära och många lektioner att planera. Om fem år har jag tagit mitt fösta gäng med elever genom mellanstadiet, har lärt mig massor och kan eventuellt känna mig lite säkrare till att ta emot en ny årskull i 4:an. Just nu tycker jag att det är väldigt roligt att plugga och speciallärare är något som lockar. Kanske sitter jag i skolbänken igen om fem år?
Något mer du vill säga?
Ja, att det är fantastiskt att få plugga och lära sig saker tillsammans med andra. Att vi ska vara tacksamma för att vi lever i ett land där själva utbildningen är gratis och att vi får bidrag och möjlighet att låna pengar till de omkostnader som vi har under utbildningen. Jag tycker att alla som har funderat på att plugga på universitetet ska ta chansen och testa hur det är.